Barnsidan - Kön begränsar och vilseleder
Meny

Nyheter > Kön begränsar och vilseleder

Kön begränsar och vilseleder

I en nyskriven bok som handlar om manligt och kvinnligt talar man inte alls om könsroller. -Kön är ingen roll som går att ta av sig, säger Ylva Elvin-Nowak som är en av författarna till boken "Att göra kön". Boken handlar istället om hur vi skapar kön - om att vi inte kan förhålla oss till oss själva eller andra utan att först könsbestämma varandra.

-Vi håller hela tiden på med osynliga överenskommelser om vad kön ska betyda, menar Ylva Elvin-Nowak. Med osynliga regler bestämmer hur en kvinna ska vara för att bli bekräftad som kvinnlig och hur en man ska vara för att uppfattas som "en riktig karl". Dessa osynliga regler blir inte tydliga förrän någon bryter mönstret. En kvinnlig chef som tydligt styr och ställer anses hård och "okvinnlig" medan en motsvarande handling från en manlig dito enbart skulle bekräfta honom som man.

Kopplingarna mellan vad som anses manligt och vad ledarskap är är starka, därför blir det svårt för en kvinna att vara både kvinna och ledare. Kvinnor i den situationen hamnar i en psykologisk konflikt som män aldrig upplever i ledarskapet. De kan däremot uppleva det tvärtom ifall de tar ut lång föräldraledighet eller tar lejonparten av ansvaret för barnen. Då anses han vek och inget att lita på i karriärssammanhang - ingen ledarfigur med andra ord. -Dessutom kan han ju inte vara en "riktig man" eftersom han inte lyckats gifta sig med en "riktig kvinna", säger Ylva Elvin-Nowak.

-Män är makt och status. Makt och status är en bekräftelse på manlighet, säger Heléne Thomsson som är den andra halvan i författarparet. Det är där kvinnor hamnar i konflikt med sig själva. Kvinnlighet kräver något annat, makt ger inte kvinnor samma bekräftelse. Ser man för kvinnlig ut som chef ifrågasätts man. Beter man sig som en ordinär manlig chef blir ens kvinnlighet ifrågasatt. Sprids ryktet att dina barn hämtas sent på dagis antyds det också att du är en dålig mamma.

Ylva berättar vidare om hur pappor som gör som mammor ofta blir upphöjda till skyarna av vissa (framförallt sina fruar, systrar, mammor och svärmödrar) medan mammor som gör som pappor enbart blir sedda som oansvariga och självupptagna.

Det handlar om att se och slå hål på de strukturer som vi själva bygger upp runt oss. Författarparet berättar vidare om ett dagis som på prov ringde till papporna istället för till mammorna när barnet var sjukt. Mannens första reaktion var att fråga om något hänt hans fru.

Vi måste lära oss att se våra egna föreställningar om kvinnligt och manligt - hur vi gör kön. Det handlar inte om att försöka ändra attityder, för det går inte om man inte ser sitt eget beteende. Vi måste börja agera på ett nytt sätt, då kommer vi också tänka annorlunda. Man skulle t.ex kunna vara den som på arbetsmöten ser till att männen inte upprepar det kvinnorna redan sagt. T.ex skulle man kunna ställa sig upp och säga "Hallå, det var hon som sa det där!". Eller varför inte själv säga till när dina ord plagieras ordagrant av männen som dessutom tar åt sig äran för det som sagts?

Kvinnor hamnar lätt i en rävsax och tackar ofta nej till chefsuppdrag. Hur ska vi då få in fler kvinnor i maktens korridorer? Det måste handla om att se kvinnlighet, kompetens, karriär och ledarskap som samma sak. En ny normalisering, många kvinnor måste in samtidigt.

Slutligen menar författarna att förlorar alla på vårt sätt att bete oss, såväl individen, företagen och samhället. Att göra kön annorlunda (=mer jämställt) betyder att skapa större röreslefrihet och att jobba för ökad demokraft och mänsliga rättigheter.

Källa: dn.se


Artikeln har visats: 2826 gånger
Publicerad: 2003-06-26 18:23:05
Inlagd: 2003-06-26 18:23:05
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook