Barnsidan - Kolmården slutar med vargar
Meny

Nyheter > Kolmården slutar med vargar

Kolmården slutar med vargar

foto: Steve / Pexels

Kolmården väljer att inte längre ha vargar i djurparken. Beslutet grundar sig i att den nuvarande anläggningen inte är anpassad för att ta emot och introducera nya vargar. Anläggningen är heller inte byggd för det förändrade arbetssätt Kolmården använder sig av idag. De nuvarande vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa. Veterinären har tillsammans med djurvårdarna beslutat att låta vargarna somna in under hösten.

Kolmården utvärderar ständigt vilka djur man håller i djurparken och hur väl man uppfyller de högt ställda kraven man har på djurens välmående. Man tittar också på hur anläggningarna är utformade och hur det påverkar möjligheterna för djurvårdare och veterinärer att ta hand om djuren på bästa sätt.

De nuvarande vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa. I samband med att veterinären gjorde bedömningen att vargarna, med anledning av sina hälsoproblem, ska somna in genomfördes en analys av det hägn som används och hur väl det är anpassat till de höga krav som Kolmården ställer för djurens välmående. Analysen ledde fram till valet att inte ta emot nya vargar. Anläggningen är inte anpassad för att introducera nya vargar och är inte heller byggd för de arbetssätt Kolmården arbetar utefter idag, där hanteringen av vargarna alltid sker med en barriär mellan djur och djurvårdare och där djuren slussas mellan olika anläggningar vid rengöring och utfodring.

- Vi har haft vargar i djurparken länge och det har varit ett svårt beslut att fatta. För oss är det absolut viktigaste att djuren vi väljer att ha hos oss mår bra och vi ser utmaningar i att uppfylla de högt ställda krav vi själva har på vår djurhållning om vi skulle ta emot nya vargar, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

De nuvarande vargarna har bott i anläggningen sedan de var valpar och även om djurvårdarna på senare år inte befunnit sig inne hos dem har man haft en god möjlighet att ta väl hand om vargarna.

-De vargarna vi har nu är väl anpassade och vana vid vår anläggning. De introducerades i en ung ålder, något som var möjligt med vårt tidigare sätt att arbeta inne hos vargarna. Om vi skulle hålla en grupp av nya vargar idag kräver det att vi introducerar och arbetar på ett helt annat sätt, något som anläggningen inte är anpassad för, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården

Kolmården utesluter inte att det med rätt förutsättningar kommer finnas vargar på djurparken även i framtiden.

Källa: Kolmården / Mynewsdesk


Artikeln har visats: 339 gånger
Publicerad: 2018-11-01 16:24:47
Inlagd: 2018-11-01 16:20:47
Uppdaterad: 2018-11-01 16:26:21

taggar
Kolmården  


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioåtta med siffror i fältet här

Fler nyheter

Pressmeddelande från Försäkringsbolaget Gjensidige 2019-05-14 10:16
Appen som testar dig inför föräldraskapet
Högskolan i Gävle / Forskning.se 2019-05-14 10:00
Barn som förstår naturen skyddar den
Försäkringskassan / Via TT 2019-05-14 09:39
Den tredje pappamånaden ökar pappors uttag av föräldrapenning
Blixten&Co / Mynewsdesk 2019-05-10 13:44
”LasseMaja och Hamletmysteriet” ger sig ut på Sverigeturné
 2019-05-09 10:21
På lördag rullar Barnvagnsmarschen för tionde året
Lunds universitet / Forskning.se 2019-05-08 10:07
För tidig födsel kan ge kronisk njursjukdom senare i livet
News55 2019-05-06 10:15
Tusentals i kö till insemination
Alla nyheter