I Dalarna har man börjat med igångsättningar i graviditetsvecka 41, istället för vecka 42.
- Fler barn överlever då, därför har vi valt att...
En ny studie vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ska ge vården bättre kunskap om förlossningsskador.
Sveriges RadioFörlossningsskador har tidigare varit nedtystat både inom vården och bland kvinnorna själva, upplever chefbarnmorskan Maria Hedström på...
Svt.seFör tidigt födda och deras föräldrar ska få bättre vård på Södersjukhuset. Neonatalavdelningen byggs om.
Mitt i StockholmSvenska kyrkan har undersökt vad som motiverar föräldrar att döpa eller inte döpa sina barn och om det finns andra faktorer som kan spela roll. Resultatet av undersökningen presenteras i rapporten "Dop i förändring".
Läs merEn majoritet av rektorerna anser att trafiksäkerheten är ett problem och lika många är oroliga för att en allvarlig trafikincident ska inträffa.
Läs merNär Malin Johansson ser tillbaka på sin förlossning beskriver hon upplevelsen som ett övergrepp.
Vestmanlands Läns TidningPreliminära resultat från en studie visar att när gravida går över tiden är det säkrare för barnet att starta förlossningen i vecka 41, istället för vecka 42 ,som är vanligt i hela Sverige. I Dalarna har man redan ändrat rutinerna, men på Sahlgrenska väntar man.
Svt.seStockholmarna ska få en ny förlossningsenhet med kapacitet för 4 000 nya förlossningar per år. Den nya enheten kommer att finnas på Capio S:t Göran på Kungsholmen.
Sveriges RadioLäroplanen som kräver att förskolebarn ska kunna utveckla sin digitala kompetens möter motstånd, t.ex på Waldorfförskolan i Örebro som menar att små barn behöver utveckla andra kompetenser innan de tar klivet in i den digitala världen.
Mikael Heimann, professor i utvecklingspsykologi vid Linköpings universitet håller med.
– Små barn har inget behov av digitala medier så att säga. Men det finns grupper där det kan vara väldigt bra, exempelvis för barn med funktionsvariationer, säger han.
Sex barn och tre mödrar på neonatalavdelningen i Malmö smittades med resistenta e-colibakterier, dock utan att drabbas av någon infektion.
Sveriges Radio– Känslan att inte duga, få kritik och känna sig avvisad i sociala sammanhang ligger ofta bakom självskadebeteenden, säger Irene Perini, forskare vid Linköpings universitet.
Läs merNu kräver Riksförbundet Attention och Autism- och Aspergerförbundet omedelbara åtgärder mot hemmasittandet. Mer än hälften av barnen med autism har skolfrånvaro som beror på brister i skolan, visar deras undersökning.
Göteborgs-PostenAntalet fall med könssjukdomen syfilis ökar i Europa, Nordamerika och rika länder i Asien och Oceanien, visar flera studier. Det här hotar WHO:s mål att rädda 200 000 foster som varje år dör av syfilissmitta under graviditeten.
Sveriges RadioAvdelningschefen Mikaela Ericsson berättar om hur sommaren varit på förlossningsavdelningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.
SydöstranVar tredje kvinna som fött barn har problem med att magmusklerna inte växer ihop efter graviditeten. En del har symptom som ryggsmärtor, bålinstabilitet och tarmproblem, men möts av oförståelse inom vården. Nu är nationella riktlinjer på gång för diagnostik och behandling.
Läs merSvenska forskare har analyserat blod- och hudprover från ett tyskt spädbarn med ALS-liknande symptom. De har hittat orsaken till barnets sjukdom, ett ofullständigt protein som inte kan ta bort fria syreradikaler.
Läs merEn stor studie bekräftar att mängden gluten sannolikt inverkar på risken att utveckla celiaki. I den nya långtidsstudien från Lunds universitet ingår barn från flera länder.
Läs mer53 procent av förarna höll för hög hastighet när hastigheten kontrollerades utanför 32 skolor i 20 kommuner över hela landet.
Läs merArbetssituationen på Stockholms läns sex förlossningskliniker är ohållbar. Det menar flera barnmorskor som SVT pratat med. Brist på...
Svt.se