Barnsidan - Gravida blev starkare av D-vitamin
Meny

Nyheter > Gravida blev starkare av D-vitamin

Gravida blev starkare av D-vitamin

Det var när Paul Kalliokoski, distriktsläkare på Vårdcentral Jakobsgårdarna i Borlänge, började jämföra blodprover från kvinnliga patienter med somalisk bakgrund som han upptäckte ett mönster.

-De här patienterna besvärades av att de kände sig svaga och hade kroppslig värk, och hade en särskild ”vaggande” gång när de gick. Jag började samla på mig blodprover och analysera dessa och såg en utbredd brist av D-vitamin och tecken på skelettnedbrytning hos flertalet. De uppvisade ofta värden långt från gränsvärdena för D-vitamin och var fysiskt svaga i händer och ben, säger Paul Kalliokoski, som även är doktorand vid Sektionen för Allmänmedicin och Preventivmedicin vid Uppsala Universitet.

90 procent uppvisade D-vitaminbrist

Gravida samt nyblivna mammor inskrivna vid mödravården i Borlänge bjöds in att medverka i en studie där syftet var att över en tiomånadersperiod undersöka om man kunde få upp D-vitamin- och kalknivåerna. Studien genomfördes vid Vårdcentral Jakobsgårdarna i samarbete med mödravården i Borlänge, Uppsala Universitet och Centrum för klinisk forskning i Falun och Västerås. 123 kvinnor av somalisk och svensk bakgrund, alla gravida eller nyblivna mammor, undersöktes initialt varav 90 procent av de med somalisk bakgrund uppvisade D-vitaminbrist jämfört med 10 procent av kvinnorna med svensk bakgrund. En tredjedel av de somaliska kvinnorna hade så låga nivåer av D-vitamin att de inte gick att precisera vid mätningen.

Hamdi Sheekh och Bisharo Fawsiya deltog i studien som Paul Kalliokoski höll i. Båda arbetade under tiden då studien genomfördes som undersköterskor och tolkar på Vårdcentral Jakobsgårdarna och har varit till stor hjälp i framtagandet av studien.

-D-vitamin behövs för att upprätthålla kalknivåerna i blodet, som i sin tur stärker skelettet. Vi såg att genomsnittet i den somaliska gruppen hade grav D-vitaminbrist med betydande tecken på ökad skelettnedbrytning, att jämföra med den svenska gruppen där 20 procent av kvinnorna sågs ha tecken på skelettnedbrytning. Ett tillstånd av skelettnedbrytning resulterar med tiden i skelettsvaghet, benbrott och kan slutligen ge allvarliga och även livshotande kramptillstånd, säger Paul Kalliokoski.

Alla medverkande kvinnor fick råd om hur man kan tillföra D-vitamin till kroppen, exempelvis genom solning av huden under sommarhalvåret samt intagande av D-vitaminrik kost som fet fisk och mjölkprodukter (som också innehåller kalk). Alla kvinnor med otillräckliga nivåer erbjöds även tillskott bestående av kombinationstabletter av D-vitamin och kalk. Kvinnorna erbjöds därefter uppföljning efter fyra respektive tio månader. 71 kvinnor, varav 46 somaliska, kom till tiomånaderskontrollen och utgjorde därmed studiedeltagarna.

Styrkan ökade med 28 procent

Resultatet visade att inte bara D-vitaminnivåerna utan även den observerade skelettnedbrytningen hade påverkats starkt positivt för båda grupperna.

-Hos gruppen somaliska kvinnor med låga D-vitaminnivåer hade styrkan efter tio månader ökat med 28 procent efter intag av kosttillskott. Styrkan blev signifikant bättre i händer och ben under studiens gång och skelettnedbrytningen sågs ha minskat av redan vid fyramånaderskontrollen. D-vitaminnivåerna normaliserades och bibehölls väl över vintern, säger Paul Kalliokoski.


Artikeln har visats: 4400 gånger
Publicerad: 2016-11-28 13:02:23
Inlagd: 2016-11-28 12:57:47
Uppdaterad: 2018-02-21 10:09:26Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
THERESA WILLIAMS (2018-02-21 10:09)
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook