Det är viktigt att lyfta vikten av litteratur i tidig ålder och uppmärksamma läsning i förskolan. Det är syftet med Förskolebarnens litteraturpris som instiftades av ILT Inläsningstjänst och nu delas ut för andra året i rad.
Årets vinnare, och därmed förskolebarnens favoritbok, är Gustav och snåla glasstanten av Peter Cohen och Olof Landström (Alfabeta Bokförlag). Den förskola som skickade in bäst motivering enligt juryn är Förskolan Oredan i Hultsfred och vinner därmed 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat Gustav och snåla glasstanten belönas med 10 000 kr att dela på.
”Vi tycker att det är väldigt bra och roligt att vi vann, för att det känns väldigt bra i kroppen”, säger barnen på Förskolan Oredan.
Tävlingen började med 30 böcker utvalda utifrån olika kriterier så som genre, läsålder, ämnesbredd och uttryck. Det var även en bubblare med, framröstad av förskolor runt om i landet. De fem böcker med flest röster gick vidare till en andra röstningsomgång som sedan resulterade i en vinnande bok.
Dubbelt så många förskolebarn har engagerat sig i Förskolebarnens litteraturpris jämfört med förra året. 26% av dem röstade på Gustav och snåla glasstanten.
I tisdags, 5 maj 2020, valde juryn ut vilken motivering som tog hem priset. Förutom motiveringarna, som är det egentliga tävlingsmomentet, har juryn som bonus haft glädjen att få ta del av många förskolors lika lustfyllda som lärande sätt att bearbeta böckerna och att jobba med priset som en demokratisk process. ”Det är så fint att på det här sättet få komma utanför förlagsvardagen och få ta del av vad som händer när barnen möter böckerna”, säger Johanna Ringertz på Natur & Kultur.
Den vinnande motiveringen från barnen på Förskolan Oredan löd:
”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få.”
Juryns motivering lyder:
Gustav och snåla glasstanten kom ut första gången 1992. Vad är det som gör att boken hittar nya läsare i varje generation? I motiveringarna avspeglas en del av hemligheten: att det är en mycket mångbottnad bok. Barnen väljer Gustav och snåla glasstanten som vinnare av olika skäl, för att boken är rolig, för att den väcker empati, för att Gustav är påhittig och modig, för att tanten visar sig vara snäll (trots allt), och för att det finns mycket igenkänning – att alla gillar glass, till exempel.
Den vinnande motiveringen spetsar också in sig på glassen, och fångar kärnfullt utifrån barnens perspektiv en helt nödvändig egenskap för att en bok ska intressera, inte bara barn utan vilken läsare som helst: att man vill veta hur det går.
Peter Cohen, som är författare till Gustav och snåla glasstanten, säger: ”Vilken ära! Det känns som en stor händelse i denna eremiternas värld som vi gamlingar just nu hukar i. Jag vill passa på att tillönska Förskolan Oredan en generös glassommar!”
Olof Landström, som gjort bilderna, säger: ”Verkligen en överraskning, jag känner mig väldigt hedrad. Kul att så många barn gillar Gustav!”
Den 20 maj, på förskolan dag, är det prisutdelning på Förskolan Oredan i Hultsfred. P.g.a. omständigheterna kommer priset i år delas ut via post. Priset består av 10 000 kronor till förskolan samt ett bokpaket med många av de 31 böcker som var med i urvalet.
Efter prisutdelningen är det dags att börja urvalsprocessen för 2021 års pris.
Källa: ILT Inläsningstjänst & Boktugg.se