För tidigt födda barn ska räddas
Svåra skador är vanliga bland barn som föds extremt tidigt. Trots det måste sjukvården satsa på att rädda alla levande födda barn. Det slår Socialstyrelsen fast i en rapport i dag.
Varje år föds omkring 150 barn före graviditetsvecka 26. En normal graviditet varar ca 40 veckor. Av de mycket för tidigt födda överlever fler än tidigare, men många har svåra skador.
-Man kan inte säga att de här barnen är så skadade att det inte är någon idé att satsa på dem, utan man måste satsa på alla barn som föds levande, säger Bo Lindblom vid Socialstyrelsen.
Utredningen har gjorts mot bakgrund av att utvecklingen när det gäller att rädda för tidigt födda barn går fort.
En genomgång av födelseregister och all litteratur på området visar att numera överlever även ett litet antal barn som föds så tidigt som i graviditetsvecka 22.
-Det är en gräns som mycket väl kan ändra sig nedåt även om det är väldigt tidigt. Länge trodde man att gränsen låg vid 25 veckor, men gränsen har flyttats, tack vare forskning och god vård, säger Lindholm.
För några år sedan blossade en debatt om det var dags att flytta gränsen för sen abort sedan det kommit uppgifter om att barn räddats till livet i vecka 20. Nu slår Socialstyrelsens expertgrupp fast att inga barn hittills överlevt en födsel före graviditetsvecka 22.
Aborter efter graviditetsvecka 18 måste godkännas av Socialstyrelsens rättsliga råd. Någon fast gräns finns dock inte, utan det som avgör är om barnet bedöms vara livsdugligt.
-Nu vet vi att vid 22 veckor överlever enstaka barn och då blir det i praktiken abortgränsen. Men det finns också barn som inte bedöms som livsdugliga efter vecka 22, till exempel om barnet saknar hjärna, säger Lindblom.
Fakta om förtidigt födda barn:
* Varje år föds cirka 150 barn i graviditetsvecka 26 eller tidigare.
* Enstaka barn överlever i vecka 22, medan hälften av alla barn som föds i graviditetsvecka 24 överlever.
* Nio av tio som föds i graviditetsvecka 26 överlever i dag.
* En majoritet födda vecka 23-25 har minst en medicinsk komplikation som kan påverka den framtida utvecklingen.
* Vanligaste komplikationerna är kronisk lungsjukdom, synskador och hjärnblödningar.
* Bestående funktionshinder är ovanliga medan det är vanligare med inlärningssvårigheter.
Källa: svt.se 2004-04-21 samt Socialstyrelsen
Artikeln har visats: 4833 gånger
Publicerad: 2004-04-21 23:51:19
Inlagd: 2004-04-21 23:51:19
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.