Barnsidan - Fyra av tio gravida använder bilbältet på fel sätt
Meny

Nyheter > Fyra av tio gravida använder bilbältet på fel sätt

Fyra av tio gravida använder bilbältet på fel sätt

Stiftelsen Chalmers Industriteknik har tillsammans med Folksam genomfört en undersökning som visar på stor okunskap kring hur bilbältet ska användas under en graviditet. Hela 40 procent av alla gravida använder bältet fel.

I undersökningen framkom att nästan alla använder bilbälte, men nära 40 procent använder det felaktigt. Vid en krock kan detta få allvarliga konsekvenser för både kvinnan och det ofödda barnet.

– Det är förvånansvärt höga siffror.

Om den gravida kvinnan använder säkerhetsbältet på ett korrekt sätt, medför det i sin tur att även att det ofödda barnet skyddas, säger Anna Carlsson, forskare på Chalmers Industriteknik.

Studien visar att majoriteten av kvinnorna (84%) använder bilen varje dag eller några gånger i veckan. Det innebär att gravida ofta utsätter sig för en förhöjd risk att skadas då felanvändningen är stor.

Bild som visar korrekt användning av bilbälte vid graviditet

– Säkerhetsbältet är det absolut viktigaste skyddssystemet och minskar risken att omkomma vid en kollision i personbil med cirka 50 procent, så även för gravida. Som gravid är det extra viktigt att tänka på hur du sätter på dig bältet så att både du och det ofödda barnet skyddas optimalt, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

Endast en tredjedel av kvinnorna hade fått eller aktivt sökt information om hur bilbältet ska användas under graviditeten och även bland dessa kvinnor använde var tredje bältet fel. Felanvändningen var betydligt högre i gruppen som inte fått någon information. I denna grupp använde 42 procent bältet felaktigt.

– Detta visar tydligt behovet av korrekt information till gravida men också att den information som ges till gravida idag är bristfällig. Det är viktigt att fler aktörer sprider information om hur gravida ska använda bilbältet på ett korrekt sätt. Vår förhoppning är att denna kartläggning även ska användas av exempelvis biltillverkare för att utveckla bättre bältessystem, säger Helena Stigson.

Den vanligaste felanvändningen är att placera diagonalbältet, den övre delen av bältet, felaktigt över bröstkorgen och magen. Det är viktigt att höftbältet dras under magen och att det dras åt över höften så att det inte glider upp över magen. Diagonalbältet ska dras vid sidan av magen, över bröstkorgen mellan brösten och mitt på skuldran. Bältet får inte glida ut över axeln och ska sitta så nära kroppen som möjligt. Säkerhetsbältet är designat för att fånga upp och fördela belastningen över kroppen vid en krock och om det används felaktigt kan både kvinnan och det ofödda barnet skadas.

Undersökningen visar även att flera gravida upplever brister i komfort och använder bältet på annat sätt. En femtedel håller undan bältet med handen och 16 procent använder produkter som saluförs som ett komplement till bältessystemet för gravida som ska styra bort bältet från magen.

– Då det inte finns några krav på krocktester som visar hur de påverkar bilbältets funktion eller som styrker att dessa produkter ökar säkerheten bör dessa produkter ses som en komfortdetalj snarare än en säkerhetsprodukt, säger Helena Stigson.

Källa: Stiftelsen Chalmers Industriteknik


Artikeln har visats: 330 gånger
Publicerad: 2021-02-23 12:29:04
Inlagd: 2021-02-23 07:40:29
Uppdaterad: 2021-02-23 12:42:49

taggar
bilbälte  krocktest  


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofem med siffror i fältet här

Fler nyheter

Värmlands Folkblad 2021-09-22 12:30
Rekordtidigt RS-virus: "Kommer bli en lång och svår säsong"
Sveriges Radio 2021-09-22 12:30
PFAS-kemikalier gör bröstmjölk mindre näringsrik
Läkartidningen 2021-09-22 12:30
Nya miljarder till sjukvården i regeringens budgetpropp
Sveriges Radio 2021-09-22 12:30
Rekordmycket vabbande under pandemin slår hårt mot ensamstående
Borås Tidning 2021-09-22 12:30
Barnläkaren om de för tidigt födda barnen: "En otrolig utveckling"
Trelleborgs Allehanda 2021-09-22 12:30
Nu visas deras film om skolskjutningar i SVT
Pressmeddelande från Försäkringskassan 2021-09-22 11:55
Pandemiersättningar upphör från och med 1 oktober
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook