Barnsidan - Flexibla arbetstider ny kvinnofälla?
Meny

Nyheter > Flexibla arbetstider ny kvinnofälla?

Flexibla arbetstider ny kvinnofälla?

Flexibla arbetstider är på modet, inte minst inom vården och omsorgen. Systemet har många fördelar, men riskerar att bli en ny kvinnofälla, varnar ekonomen Maria Tullberg.

Att individen ska få ökat inflytande över arbetstidens förläggning är en fråga som finns på den politiska dagordningen. Regeringen säger till exempel i budgetpropositionen att den avser att föreslå förändringar som gör detta möjligt.

På många arbetsplatser pågår redan olika projekt med flexibel arbetstid, särskilt inom offentliga sektorn och i synnerhet på kvinnodominerade arbetsplatser. Systemet, som inte ska förväxlas med flextid, innebär att de anställda enligt "tvättstugemodellen" själva får lägga ut sina arbetspass under en period på till exempel sex veckor.

Maria Tullberg, som är doktor i företagsekonomi och psykolog och verksam på Gothenburg research institute på Handelshögskolan, har studerat två försök på två äldreboenden. Där är inställningen genomgående mycket positiv bland såväl anställda, fack som arbetsgivare.

Ett argument handlar om familjen, där kvinnorna säger att de anpassar schemat efter barnens skoltider och mannens arbetstider, att de kan följa barnen till olika aktiviteter och slipper be om ledigt för olika ändamål.

Ett annat argument är att verksamheten tjänar på flexibiliteten genom att det finns flera variationer i schemat och flera alternativ till att med kort varsel lösa problem med oplanerad frånvaro vid exempelvis sjukdom.

När Maria Tullberg betraktar den flexibla arbetstiden ur jämställdhets- och genusperspektiv blir hennes slutsats däremot mindre positiv.
- Jag menar att flexibla arbetstider är ett steg till i att organisera kvinnors arbete så att det inte inkräktar på mannens och barnens tid, säger hon.

Minskat tryck på männen
I ett längre perspektiv och för kvinnor som grupp blir flexibel arbetstid därmed en fälla. Det minskar också trycket på männen och de organisationer de arbetar i att omprioritera mellan arbete och familj.
Maria Tullberg är medveten om att hon svär i kyrkan när hon säger detta och berättar att en anledning är att hon själv i början av 1970-talet hårt drev möjligheten för kvinnor att få jobba deltid.

Hon var då bemanningsansvarig i en bank och småbarnsföräldrar hade ännu inte fått rätten att jobba deltid. De bankkassörskor som ville arbeta deltid mötte hårt motstånd från cheferna som inte ville ha fler anställda att hålla reda på. Å andra sidan var mycket intern utbildning investerad i varje kassörska, och så småningom infördes deltidstjänster. Alla parter upplevde fördelar, bland annat innebar deltiderna en effektiv lösning på fluktuationerna i arbetsbelastningen.
- Sedan har vi sett vilken fälla deltiderna blivit och hur de låst fast kvinnorna rollmässigt i hemmet. Männen har däremot inte behövt förändra något. Det var småbarnspappor som jobbade mest då och så är det fortfarande.

Nu konstaterar Maria Tullberg att en stor grupp deltidsarbetande kvinnor inte längre är lämpligt i samhället, dels för att kvinnors arbetskraft behövs i större utsträckning, dels för att bland annat pensionssystemet baseras på hela livsinkomsten.

"Hennes jobb inte lika viktigt"
Flexibla arbetstider gör det möjligt däremot möjligt för kvinnor både att jobba mer, samtidigt som de fortfarande kan behålla huvudansvaret för barn och hem.

Till den uppväxande generationen blir budskapet, enligt Maria Tullberg: "Mamma arbetar också men hennes jobb är inte lika viktigt som pappas. Hon tjänar inte lika mycket och kan lättare vara hemma."
Detta innebär också ett dilemma för de offentliga arbetsgivarna, som ser flexibla arbetstider som ett medel för att göra vård- och omsorgsarbetet mer attraktivt, samtidigt som man strävar efter ökad jämställdhet och en mindre könssegregerad arbetsmarknad.
- Flexibla arbetstider i sig är inget problem; problemet är att det bara handlar om kvinnor, betonar Maria Tullberg och tillägger att hon har det själv i den meningen att hon styr sin egen tid.

Det hade hon också hon tidigare när hon var organisationskonsult och egen företagare. Hon konstaterar att kvinnor i regel blir egna företagare för att få mindre styrning av sin tid, medan kvinnor som är gifta med egenföretagare kan säga: "Jag kan ju aldrig räkna med Olle för han har eget företag" eller "sedan han startade eget har jag fått ta hela ansvaret".
- Där ser man hur våra förväntningar styr.

Maria Tullberg påpekar att när flexibla arbetstider förekommer inom verkstadsindustrin är det helt andra behov än de individuella som styr. Då anpassas arbetstiden efter konjunkturen, säsongen eller liknande, men inte för att gubbarna ska gå hem, som hon säger.

Männen prioriterar också i regel längre arbetsdagar och längre sammanhängande ledigheter än daglig arbetstidsförkortning. Samma norm har också styrt arbetstidsförkortningen, som de senaste tre decennierna gett oss längre semester men ingen förkortning av arbetsdagen.


Diskutera i vårt forum 'Feminism'

Källa: GP 2003-10-12


Artikeln har visats: 4247 gånger
Publicerad: 2003-11-16 23:26:28
Inlagd: 2003-11-16 23:26:28
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook