Barnsidan - Fästingsommar
Meny

Nyheter > Fästingsommar

Fästingsommar

Snart är fästingsäsongen här - och enligt experterna talar det mesta för att de små krypen blir talrika ute i markerna våren och sommaren 2004.

Fästingen
Det direkt avgörande för fästingtillgången varje sommarhalvår är dels hur varm våren är, dels hur vädret har varit de två föregående åren. Och både 2002 och 2003 var varmare än normalt, med lång vegetationsperiod. Ju längre tid de får på sig, desto bättre. Dessutom är våren, enligt SMHI, relativt tidig i år, så vi kan räkna med att fästingarna haft både god reproduktion och överlevnad. Fästingarna övervintrar en bit ner i marken. De blir aktiva när temperaturen i markskiktet börjar gå över fem grader. Sedan ökar de i antal i takt med att värmen stiger.

Torra somrar påstås ofta missgynna fästingar. Men detta har troligtvis mindre betydelse eftersom fästingar oftast lever i buskvegetation, som torka inte påverkar så mycket. Fästingarnas livscykel omfattar tre stadier - larv, nymf, vuxen - och sträcker sig över minst tre år. Alla utom de vuxna hannarna suger blod.

Risken för att en fästing ska vara smittbärande med borrelia ökar med fästingens ålder. Larverna är normalt smittfria, medan 10 procent av nymferna och 30 procent av honorna bär på bakterierna. Ingen vet om fler av fästingarna är smittbärande nu jämfört med tidigare, eller om det ökande antalet fall av borrelia och den allvarliga virussjukdomen TBE bara beror på att fästingarna blivit fler.

Vaccinera? Vad är TBE och Borrelia
Mot TBE finns vaccin. Däremot finns det ännu ingen möjlighet att förebygga borrelia. Sjukdomen går dock normalt att åtgärda med antibiotika.
TBE
Den som smittats av TBE-virus vid fästingbett kan efter en till två veckor få influensaliknande symtom i form av lindrig feber samt huvud- och kroppsvärk. Dessa besvär varar upp till en vecka varefter de flesta förblir friska.

Hos cirka var tredje smittad sprids dock viruset vidare till hjärnan och hjärnhinnor. Man återinsjuknar då med hög feber, svår huvudvärk, nackstyvhet, kräkningar, yrsel och påverkat allmäntillstånd. Självklart skall man då omgående söka sjukvård.

Borrelia
Det absolut vanligaste symtomet på en borreliainfektion är ett hudutslag, erythema migrans (EM), som uppkommer efter en till fyra veckor på bettstället. Det typiska hudutslaget är en rodnad som är större än en femkrona i storlek och breder ut sig.

Mer sällsynt kan man drabbas av symtom från nervsystemet, lederna eller någon enstaka gång från hjärtat. Dessa symtom som är ett tecken på spridning av borreliabakterier från huden efter fästingbett, behöver inte alltid ha föregåtts av den typiska hudrodnaden.

Symtom från nervsystemet kan visa sig någon vecka till månad efter smittillfället. Dessa besvär kan vara diffusa med trötthet, huvudvärk, illamående, viktnedgång, lindrig feber eller smärtor i armar, ben, nacke eller rygg. Ibland förekommer, inte minst hos barn, halvsidig ansiktsförlamning.

Om lederna påverkats visar det sig oftast som återkommade attacker av värk och svullnad i enstaka leder. Främst drabbas knä, ankel, armbågs- eller handleder.

Ibland kan en blåröd hudförändring uppkomma flera år efter en borreliainfektion. Denna hudförändring, som kan likna en gammal förfrysningsskada, sitter oftast på armar eller ben. En molande värk eller domningar kan då kännas från detta område.

Läs mer på läkemedelstillverkaren Baxters informationsida Fästing.nu

Diskutera mer i vårt forum "Aktuellt"


Artikeln har visats: 3342 gånger
Publicerad: 2004-05-23 18:42:24
Inlagd: 2004-05-23 18:41:31
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook