Dyslexi – ett problem inte bara med läsning och stavning utan också med lyssning
Mycket talar för att dyslektikers problem beror på i vilken form de lagrat det talade språket i hjärnan. En avhandling av Michael Gruber, Umeå universitet, visar bland annat att dyslektiker har svårigheter att urskilja detaljerad språklig information när de lyssnar till talat språk.
Avhandlingens allmänna syfte är att belysa relationen mellan förmågor i talspråket och skriftspråket hos dyslektiska vuxna och barn.
Avhandlingen består av tres studier. I den första kunde Gruber fastställa att jämfört med goda läsare så har vuxna som i barndomen diagnostiserats som dyslektiker fortfarande betydande svårigheter med uppgifter som ställer höga krav på läsförmågan. Dessa vuxna väljer i hög grad bort uppgifter som innebär mycket läsning. Den andra studien visar att samma vuxna också har svårigheter att uppfatta enstaviga ord men däremot inte ord med flera stavelser när man låter dom lyssna på tal som har reducerats på information. Studie nummer tre visar att dyslektiska 10 och 15-åringar har sämre förmåga att konsekvent identifiera stavelser vid en lyssningsuppgift.
En allmänt accepterad åsikt bland forskare är att dyslektiker har svårigheter med så kallade fonologiska uppgifter, dvs. att uppmärksamma det talade språkets ljudmässiga karaktär. Resultaten i avhandlingen stärker denna hypotes och pekar mot att dyslektikerns problem har att göra med i vilken form han eller hon har lagrat det talade språket i hjärnan. När man lär sej läsa bör talspråkets struktur i hjärnan likna det skrivna språkets struktur, dvs det bör finnas ljudmässiga motsvarigheter till bokstäverna. Det verkar som om dyslektikern inte har utvecklat en sådan struktur och därmed får svårigheter att översätta bokstäver till ljud.
Källa: expertsvar.nu
Artikeln har visats: 2648 gånger
Publicerad: 2003-10-29 12:44:30
Inlagd: 2003-10-28 21:32:15
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.