Barnsidan - Danderyds sjukhus får nationellt vårduppdrag för svåra förlossningsskador
Meny

Nyheter > Danderyds sjukhus får nationellt vårduppdrag för svåra förlossningsskador

Danderyds sjukhus får nationellt vårduppdrag för svåra förlossningsskador

Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus kvinnoklinik blir en av två nationella högspecialiserade enheter för avancerad rekonstruktiv kirurgi vid förlossningsskador med påverkan på underliv och ändtarm. Fyra regioner ansökte och Region Stockholm med Danderyds sjukhus som utförare blev en av två som fick uppdraget.

– Vi är glada över att kunna erbjuda denna högspecialiserade vård (*) till fler drabbade kvinnor. Hos oss bedrivs en etablerad verksamhet sedan snart 20 år, där gynekologer och kirurger arbetar tillsammans. Vi kan på det sättet vid ett och samma tillfälle erbjuda dubbel kompetens. Det tillför kvalitet, effektivitet och underlättar för patienterna, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus.

Nationell högspecialiserad vård är offentligt finansierad vård som bedrivs vid, som mest, fem enheter i landet där endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära tema.

NHV-specialisering ger högre kvalitet på vården

Vården är multidisciplinär där gynekolog, kolorektalkirurg, uroterapeut/stomiterapeut och fysioterapeut behövs i teamet runt patienten. Eftersom relativt få operationer vid sällsynta, kvarstående besvär hos förlossningsskadade utförs är sårbarheten i dagens organisation hög.

– Vi ser en stor patientnytta i att koncentrera kunskapen. Det minskar sårbarheten och ökar förutsättningarna att utveckla maximal kompetens och möjligheterna till att bedriva forskning. Vi har årligen cirka 10 000 förlossningar här på Danderyds sjukhus, vilket ger oss stora möjligheter att verka i hela kedjan. Allt från att arbeta för att undvika stora bristningar i samband med förlossning, till att primärt åtgärda de bristningar som ändå uppstår och att följa upp och åtgärda eventuella kvarstående besvär. Det ger oss unika möjligheter att samla kunskap och utveckla kompetens, säger Maria Persson, överläkare PhD, verksamhetschef kvinnosjukvård och förlossning.

Stor erfarenhet och löpande utveckling av nya metoder

Bäckenbottencentrum (BBC) tar årligen emot ca 500 kvinnor där drygt hälften lider av anal inkontinens. Här erbjuds samtliga tillgängliga utredningsmetoder och därefter en skräddarsydd, individualiserad behandling med alla konservativa och kirurgiska alternativ. På Danderyds sjukhus utförs avancerade rekonstruktioner som åtgärdar skador i ändtarmens slutmuskel samt fistlar (hålgångar) mellan tarm och vagina.

– Under de snart 20 år som vårt BBC funnits har vi fått stor erfarenhet inom området och kontinuerligt utvecklat nya metoder och arbetssätt för att kunna ge bästa möjliga vård. Vi har bland annat nyligen infört en ny metod med så kallad fettcellstransplantationen för behandling av fistlar. Det är ett alternativ till mer omfattande och invasiv kirurgi. Den nya metoden har visat mycket goda resultat och kvinnan får mindre komplikationer och återhämtar sig snabbare efter ingreppet, säger Ulrika Heddini, överläkare och gynekologisk sektionschef.

Den nationella verksamheten är planerad att starta på Danderyds sjukhus om ett år. Universitetssjukhuset i Linköping är det andra sjukhuset som fått NHV-uppdraget av Socialstyrelsen.

Fakta om:

Bäckenbottencentrum (BBC), kvinnokliniken Danderyds sjukhus
Bäckenbottencentrum drivs i samarbete mellan kvinnokliniken och kirurgkliniken med cirka 500 patienter per år. Här arbetar ett multidisciplinärt team som erbjuder utredning och behandling för kvinnor som lider av:
1. Anal inkontinens till följd av tidigare trauma (förlossningsskada eller kirurgi).
2. Fistelsjukdom som involverar gynekologiska organ. 
3. Komplicerade symptom givande prolaps (analinkontinens eller tömningsproblem).

Ordlista

NHV = nationell högspecialiserad vård
Analsfinkter = ändtarmens slutmuskel
Fistlar = hålgångar (exempelvis mellan tarm och vagina)
AVRVF = anovaginala/rektovaginala fistlar = skador i ändtarmsmuskelns slutmuskel och hålgångar mellan tarm och vagina

(*) Så här beskriver Socialstyrelsen uppdraget

Kvinnor med stora besvär av avföringsläckage efter förlossning, med påvisbar ultraljudsdefekt i sfinktermuskulatur, och där konservativ behandling inte har tillräcklig effekt, bör erbjudas kirurgisk behandling (sekundär sfinkterrekonstruktion) vid två nationella enheter. Även kirurgisk behandling vid AVRVF efter förlossning ska utgöra nationell högspecialiserad vård och enbart utföras vid samma eller två nationella enheter. Detta bedöms vara vård av komplex och sällan förekommande art, kräva en viss volym och multidisciplinär kompetens. Detta för att säkerställa vårdvolymer som ger tillräckligt underlag för att bibehålla och utveckla kompentens, utveckling och forskning inom dessa områden.

Källa: Danderyds sjukhus och Socialstyrelsen

Vad är Nationellt högspecialiserad vård?

I februari 2017 fick Socialstyrelsen uppdrag att utforma en arbetsprocess och definiera vilken vård som bör utföras på nationell nivå. 2018 ersattes rikssjukvården med nationell högspecialiserad vård.

Målet med NHV är att hälso- och sjukvårdens kunskap, kvalitet och patientsäkerhet ska utvecklas och förbättras samtidigt som resurserna används på ett effektivt sätt. Det ska ge för en vård i världsklass som är jämlik oavsett var man bor i landet.

I dagsläget finns 70 vårdområden där 24 har kommit så långt att det finns beslut om vilka som har tillstånd att utföra vården. Gemensamt för alla vårdområden är att det är vård som utförs relativt sällan och som kräver många olika kompetenser och det därför finns behov att centralisera vården till ett litet antal utförande enheter.

Läs mer om NHV (Nationellt högspecialiserad vård)

Kolla in mer material (video, podd mm) som Socialstyrelsen tagit fram för att informera om vad NHV är och varför det behövs.


Artikeln har visats: 1293 gånger
Publicerad: 2021-10-26 12:03:08
Inlagd: 2021-10-26 11:11:54
Uppdaterad: 2021-10-26 12:03:08Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofem med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook