Barnsidan - Coronapandemin ger forskare unik möjlighet att titta närmare på distansundervisning
Meny

Nyheter > Coronapandemin ger forskare unik möjlighet att titta närmare på distansundervisning

Coronapandemin ger forskare unik möjlighet att titta närmare på distansundervisning

Ett internationellt nätverk av forskare i tiotalet länder ska undersöka hur skolundervisning på distans fungerar under den pågående covid-19-pandemin. Arbetet med att samla in informationen via webbenkäter på de olika språken leds av forskare vid Karolinska Institutet. Syftet är att titta på de utmaningar som familjer möter, men också att ta fram rekommendationer och nya arbetssätt för distansundervisning för barn.

– Vi går ut brett till alla föräldrar med barn eller tonåringar som får distansundervisning och hoppas att de vill hjälpa till. Vi är även intresserade av svar från familjer där barnet behöver extra stöd i skolan eller det finns andra svårigheter. Vi vet från kontakter med patientföreningar och egna kliniska erfarenheter att vissa individer är särskilt utsatta vid denna typ av samhällsförändringar, säger Lotta Borg Skoglund, läkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, och en av initiativtagarna till projektet.

I samband med covid-19-pandemin har många länder i världen stängt sina skolor, för att försöka minska smittspridningen. Olika länder har dock hanterat situationen på olika sätt och i Sverige är det främst gymnasier och universitet som helt bedriver sin undervisning på distans. Oavsett myndigheternas strategi i de olika länderna menar forskarna att pandemin erbjuder ett unikt tillfälle att studera hur distansundervisning i hemmet fungerar för barn och tonåringar. På bara ett par veckor har forskarna som ingår i nätverket styrt om sina arbetsdagar, tagit fram ett frågeformulär som är likvärdig på alla språken och sökt etiska tillstånd för sin forskning. Något som varit lärorikt och intressant i sig, menar Lotta Borg Skoglund.

– Vi är medvetna om att metoden att samla in anonyma svar via en webbenkät har vetenskapliga svagheter. Vi kan till exempel inte jobba med randomiserade kontrollgrupper eller mäta bortfallet. Möjligheten att studera den här ovanliga situationen precis medan den pågår kan i någon mån uppväga de andra bristerna, förutsatt att vi får in tillräckligt många svar, säger hon.

Förutom Sverige ingår för närvarande forskare från Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Irland och Kina i projektet, även om alla ännu inte har öppnat sina enkäter. Forskare från Brasilien, Italien och Spanien förbereder sig för att ansluta till projektet inom kort. Forskningsledare för studien är Lisa Thorell, docent i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Mer information om studien

Direkt till föräldraenkäten

Källa: Karolinska Institutet


Artikeln har visats: 549 gånger
Publicerad: 2020-04-30 17:07:40
Inlagd: 2020-04-30 17:01:47
Uppdaterad: 2020-04-30 17:11:07Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosex med siffror i fältet här

Fler nyheter

Stiftelsen Chalmers Industriteknik 2021-02-23 12:29
Fyra av tio gravida använder bilbältet på fel sätt
Göteborgs-Posten 2021-02-23 12:29
Barnäktenskapen ökar i spåren av pandemin
Sveriges Radio 2021-02-23 12:29
Forskare: Immuniteten mot covid-19 ökar
Moderaterna i Region Stockholm 2021-02-23 12:26
Nu kan stockholmarna välja hemförlossning inom vårdvalet
Universitetssjukhuset Örebro 2021-02-23 11:58
Forskning visar att övervikt påverkar miljön i livmodern
Aftonbladet.se 2021-02-02 09:40
Boende om det brinnande sopberget: En naturkatastrof
Göteborgs-Posten 2021-02-02 09:40
Hur viktiga är knipövningarna efter en förlossning?
Alla nyheter