”Blemmor” på nyfödda – bra för immunförsvaret
De vanligt förekommande utslagen hos friska nyfödda barn, i folkmun kallade ”hormonprickar”, är i själva verket är ett kraftfullt svar på de bakterier som normalt befolkar vår hud. Det visar en studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Mer än hälften av alla nyfödda barn får röda prickar på huden strax efter födseln. Utslagen försvinner spårlöst efter några veckor, men under den tiden kan de orsaka många undringar och oro hos föräldrarna. Nya resultat visar nu att prickarna bara är en helt normal reaktion i barnets hud då den möter den flora av mikroorganismer som finns i världen utanför livmodern. Under fosterlivet är miljön helt steril. Inom ett fåtal dygn efter födelsen etableras en ekologisk balans mellan olika populationer av koloniserande mikrober och deras värd, barnet. Denna interaktion mellan mikrober och dess värdorganism är en aktiv process där det medfödda, naturliga immunförsvaret spelar en avgörande roll.
-I den här studien har vi visat att den plötsliga exponeringen för olika mikrober som sker i och med födelsen, triggar immunsystemet och ger barnet ett starkare skydd mot sjukdomsalstrande bakterier, säger docent Giovanna Marchini.
-Vi tror även att barnets första kontakter med mikrober på sikt kan påverka toleransutveckling och därmed uppkomsten av allergier samt autoimmuna sjukdomar senare i livet.
Källa: Karolinska Institutet 2005-09-22
Artikeln har visats: 1807 gånger
Publicerad: 2005-09-22 11:40:10
Inlagd: 2005-09-22 11:40:10
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.