Barngrupperna i förskolan allt större
Barngrupperna växer, språksatsningar dras in och kötider blir olagligt långa när regeringens löfte om mer pengar till förskolan bryts.
Pengarna som ska gå till att anställa fler förskollärare i kommunerna kommer förmodligen inte betalas ut förrän år 2005, trots att förskoleminister Lena Hallengren sagt att pengarna skulle betalas ut i början på nästa år, dvs 2004. Nu säger hon att hon sagt att pengarna skulle börjat betalas ut "om ekonomin så tillät". Och det gör den inte.
Samtidigt har kommunerna tufft med minskade skatteintäkter, till följd av lågkonjunkturen. Kommunerna fick i och med regeringsbeslutet (som nu rivits upp) mandat att anställa 6000 förskollärare, vilken man också gjort. Men pengarna uteblir, och med minskade skatteintäkter ser det dystert ut för barnomsorgen.
En ny rapport från Skolverket visar på att antalet barn på förskolan ökade mellan åren 2001 och 2002. I Stockholm säger skolborgarrådet Erik Nilsson att det ser mörkt ut för ekonomin 2004. De 200mijoner som skulle användas till att minska barngrupperna har inte kommit och vallöftet om färre barn i barngrupperna kommer inte infrias.
Många kommuner, 14 stycken enligt Skolverkets rapport "Utan skäligt dröjsmål", bryter mot skollagen då de inte kan erbjuda förskoleplats inom 3 till 4 månader (efter att barnet fyllt 1). Strömsstad är en av dessa kommuner och där säger man att man flera år haft problem med att bygga ut barnomsorgen. Nu lovar man bättring med bygget av en ny förskola, samtidigt kommer kommunen öka antalet barn i barngrupperna från 15 till 18 barn.
I Botkyrka söder om Stockholm ser det också dystert ut för 2004, då skatteintäkterna är magra och det inte finns utrymme för extra resurser till barnomsorgen utan regeringens extra pengar. Där har man, enligt kommunen själv, sparat på förskolesidan och barn till föräldralediga har fått gå timmar ner från 35 i veckan till de lagstadgade 15. De särskilda språkförskolorna har lagts ner och integrerats i ordinarie förskolor. Vikarier får bara kallas in i nödfall.
Det är oklart hur pengarna kommer betalas ut. Förskoleminister Lena Hallengren säger att pengarna ska betalas ut enligt ett liknande system som Wärnerssonpengarna. Den basnivå man utgår från gäller inte från ett visst år utan är ett genomsnitt över flera år.
Hur har din förskola eller kommun drabbats av de uteblivna pengarna?
Diskutera i forumet "Förskola"
Källa: DN onsdag 8 oktober 2003
Artikeln har visats: 2314 gånger
Publicerad: 2003-10-08 10:01:22
Inlagd: 2003-10-08 10:01:22
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.