Barnsidan - Barnens spelregler - ett lyckat samarbete
Meny

Nyheter > Barnens spelregler - ett lyckat samarbete

Barnens spelregler - ett lyckat samarbete

I januari 2018 lanserade Riksidrottsförbundet och Bris sitt gemensamma initiativ för en trygg och utvecklande barn- och ungdomsidrott. ”Barnens spelregler” sammanfattar barn och ungas rättigheter i sju enkla regler. Över 50 000 böcker har nått föreningar runt om i landet och bidragit till spännande diskussioner i många olika idrotter. Materialet har också nominerats till flera priser.

”Idrott ska var roligt! Alla barn har rätt att må bra, känna sig välkomna och utvecklas i en trygg gemenskap.” Så står det i inledningen till Barnens spelregler, ett material som ska ge liv åt viktiga samtal i idrottsföreningen och ge stöd och kunskap till både unga idrottare och vuxna ledare om barns rättigheter.

Ett drygt halvår senare har fler än 50 000 böcker distribuerats inom idrottsrörelsen, samt en stor mängd affischer, klistermärken och filmer. Barnens spelregler har använts vid utbildningar, barn- och ungdomsturneringar, i skolor och på samlingsplatser för tränare och ledare. Materialet har använts inom dussintals olika idrotter och flera specialidrottsförbund planerar nya initiativ inom sin idrott.

– Barnens spelregler har varit ett välkommet stöd i många förbund och föreningar. Vi vill självklart att alla barn och unga ska ha en positiv upplevelse när de kommer till idrottsrörelsen så att de ska fortsätta idrotta hela livet. Det här materialet har varit en del i vårt spännande samarbete med Bris, säger Stefan Bergh, generalsekreterare för Riksidrottsförbundet.

Kommentarerna har strömmat in från idrottsföreningar över hela landet. ”Klockrent och pedagogiskt”, meddelar en ridklubb på västkusten som delade ut boken till alla ungdomar i föreningen. En golfklubb i Stockholmsområdet hälsar att boken användes till diskussioner med barnen under sitt sommarläger. ”Superbra initiativ”, säger en skidklubb i Jämtland.

– Barnens spelregler har fått igång viktiga samtal inom idrotten och fler barn och unga har fått kunskap om sina rättigheter. Bris förhoppning är att kampanjen bidrar till att hela idrottsrörelsen har fortsatt fokus på tryggheten i idrotten, och arbetar med frågan inför att barnkonventionen blir lag år 2020, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Barnens spelregler är ett stödmaterial som ger liv åt viktiga samtal om barns rättigheter. Behöver din förening eller du som ledare, förälder eller ungdom hjälp med att lyfta diskussionen om barns rättigheter inom idrotten eller stöd i dialog finns sakkunniga i barn- och ungdomsidrottsfrågor i alla idrottsdistrikt från norr till söder i Sverige.

Källa: Riksidrottsförbundet / Mynewsdesk

rf.se finns kontaktuppgifter till samtliga distriktsidrottsförbund.

Är du orolig för ett barn i din förening kan du ringa
Bris stödlinje för idrottsledare 070-440 00 42

Här hittar du mer information om Barnens spelregler


Artikeln har visats: 2077 gånger
Publicerad: 2018-10-02 11:01:46
Inlagd: 2018-10-01 08:11:19
Uppdaterad: 2018-10-02 11:03:00

taggar
BRIS  


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook