Barnsidan - Årets julklapp för barn är... Spelvaluta!
Meny

Nyheter > Årets julklapp för barn är... Spelvaluta!

Årets julklapp för barn är... Spelvaluta!

I Gimis app hanterar barn och föräldrar tillsammans barnens vecko-, eller månadspeng. Barn kan bland annat sätta upp sina egna spardrömmar, det vill säga saker som de sparar sin vecko-, eller månadspeng till. Eftersom julen är barnens tid, har Gimi sedan 2016 presenterat årets julklapp för barn för att berätta om de önskningar barn har till jul, påvisa konsumtionstrender bland unga och för att öka förståelse för den vardag barn och ungdomar lever i idag. 2016 var årets julklapp för barn airbord och 2017 var det vlogg-kameran.

För att en produkt ska erhålla titeln årets julklapp ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:

 • Produkten är bland de fem spardrömmar hos Gimi som ökat mest under 2018
 • Produkten är bland de fem vanligaste spardrömmar hos Gimi under 2018
 • Produkten ska representera den tid barnen lever i
 • Produkten ska främja kreativitet, lärande eller personlig utveckling bland barn

Årets julklapp 2018 är spelvaluta

Årets julklapp för barn är spelvaluta. Spelvaluta är så kallade "credits" som används för uppgraderingar i tv-spel, dataspel eller appar. Spelvaluta är den en av de spardrömmar som ökat mest i popularitet under 2018 bland Gimis användare. Efterfrågan och intresset för spelvaluta har ökat med nästan 200 procent jämfört med för ett år sedan. Spelvaluta har på kort tid klättrat upp på fjärdeplatsen på Gimis tio-i-topp-spardrömslista, efter smartphone, dator och husdjur - spardrömmar som alltid toppar Gimis listor. Spelvalutan speglar den digitala generationen som lever och konsumerar en stor del av sitt sociala liv online. Den representerar också hur barns digitala liv utvecklas och blir mer avancerade. Medan spelvalutor är ett sätt att monetarisera innehåll i spelet så kan de även vara en positiv kraft och främja lärande om pengar och kreativitet, om det används på rätt sätt. Sammantaget uppfyller spelvaluta samtliga kriterier för årets julklapp för barn.

Topp fem saker som flest barn sparar till under 2018:

 • Smartphone
 • Dator
 • Husdjur
 • Spelvaluta
 • Spelkonsol

"Det är intressant att barn redan i tidig ålder hanterar digitala valutor, något som också gör det ännu viktigare att förstå värdet av pengar. Föräldrar kan hjälpa sina barn på traven genom att sätta valutorna i relation till varandra. Vad får du för pengarna i spelet? Vad kan du få för dem utanför spelet? Om du fick 500 kr hur skulle du spendera dem?", säger Philip Haglund, vd för Gimi.

Spelvalutor är en ny värld för de flesta föräldrar, men för barn är det helt naturligt. Spelvalutor står redan för 50 procent av den globala spelekonomin och är rimligtvis här för att stanna. För föräldrar är kan spelvalutor vara ett tillfälle att få inblick i framtidens ekonomiska värld, där virtuell ekonomi snarare är standard än undantag.
"Det är viktigt att föräldrar förstår innebörden av spelvalutor och dess inverkan på - och värde för - barn. Reflektera kring barnets mognad i att hantera sitt ha-begär, och hur stor förståelse för pengars värde hen har. Sätt er även in i vad ni får för pengarna. Det finns en särskild risk med spel som har så kallade lootboxes (red. "slumplådor"). Mekanismerna bakom lootboxes påminner om de som är verksamma i olika typer av pengaspel för vuxna, något som kan leda till eskalerat köpsug. Detta gäller särskilt köp som innebär fördelar eller genvägar i spelet", säger Oskar Foldevi, spelpsykolog.

Här är Gimis tips till föräldrar som överväger att köpa spelvaluta åt sitt barn i julklapp.

Uppmana till eget köp genom presentkort - Lägg inte in ditt bankkort som betalmedel, låt istället barnen disponera över beloppet på ett presentkort.

Var kritisk mot spelens virtuella ekonomi - Granska, tillsammans med barnen, vad spelet erbjuder i utbyte mot spelvalutan. Är det ett spel där man behöver betala för att "bli bättre" kan det lätt bli en ond cirkel som kostar mer och mer pengar.

Använd spelvaluta som ett sätt att lära barn om pengar - Utvärdera köp tillsammans med barnen. Den nya utrustningen som de köpte, använder de den fortfarande längre fram eller har de tröttnat? Var det ett bra eller dåligt köp?

Sätt dig in i barnets spelvärld - Kanske det viktigaste tipset av alla. Förstå era barns favoritspel! Sätt er in i spelmekaniken, vad det går ut på, och vad som driver spelets lönsamhet. Använd hemsidor som microtransactions.zone som förklarar vilka delar av spelet som kostar pengar och inte, samt Reddits underforum för spelet.

Vad är spelvaluta?

En spelvaluta är en resurs som en spelare förvärvar och får i en slags plånbok för användning i specifika spel. Man kan tjäna, köpa eller ta emot spelvalutor som gåvor. De kan sedan användas för att köpa digitala tillgångar i spelet, det kan vara ett nytt utseende till sin karaktär, en spelkompanjon eller som en spelfördel, exempelvis ett extraliv.

Populära spel bland barn och ungdomar som innehåller spelvalutor:

I Fortnite kan spelaren köpa "Vbucks" som växlas in mot kosmetiska produkter, som exempelvis en ny karaktär eller ryggsäck.

I Roblox kan spelaren köpa "Robux" som kan växlas in mot antingen kosmetiska produkter eller spelfördelar, som särskilda förmågor.

I Minecraft kan spelaren köpa "Minecraft Coins" som kan växlas in mot kosmetiska produkter.

I Star Stable kan spelaren köpa "Star Coins" som kan växlas in mot kosmetiska produkter, vanligtvis en ny häst eller en uppgradering till din häst.

Andra julklappsönskningar i topp

Vid sidan av topplistan över de spardrömmar som flest barn sparar till, har Gimi även tittat på vilka spardrömmar som har ökat mest sedan förra året i en "trend-lista". Här återfinns fysiska saker i varierande prisklasser som squishy och airtrack (uppblåsbar luftvoltsmadrass) och även gamla klassiker som rullskridskor och käpphäst.

Topp fem trendande* julklappar 2018

 • Squishy
 • Käpphäst
 • Airtrack
 • Spelvaluta
 • Rullskridskor

*Trendande är de drömmar som har ökat mest sedan förra året

Topplista på spardrömmar.

Topplistan 5-8 år
Lego
Spel (på dator, tv, eller app)
Spelkonsol
Smartphone
Husdjur
Topplista 9-12 år
Smartphone
Dator
Husdjur
Spelvaluta
Spelkonsol
Topplista 13-16 år
Kläder
Smartphone
Dator
Resa
Moped
Topplista husdjur
Häst
Hund
Kanin
Hamster
Katt
Topplista spel
Sims 4
Fortnite
Overwatch
Starstable
Minecraft

Källa: Pressmeddelande Gimi.se

Om undersökningen:
Undersökningen baseras på 150 000 barns sparmål under perioden 2018-01-01 - 2018-11-01 som sammanställts utifrån kategorier som Gimi valt, och på en aggregerad nivå för att få ett resultat vad det är barn vill ha och önskar sig. Urvalet för perioden består av 60 procent flickor och 40 procent pojkar.

Om Gimi:
Gimi är en app som hjälper barn och föräldrar att hantera vecko- eller månadspeng, hushållssysslor och sparande - på ett och samma ställe. Med Gimi kan man hantera barnens pengar, samtidigt som appen lär barnen grundläggande finansiella koncept - som att tjäna, spara och spendera. Appen är gratis och finns på Google Play och App Store. Läs mer på https://gimi.se


Artikeln har visats: 1372 gånger
Publicerad: 2018-11-20 09:54:19
Inlagd: 2018-11-20 09:27:21
Uppdaterad: 2018-11-20 09:59:04Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofyra med siffror i fältet här