Barnsidan - En vanlig men okänd diagnos
Meny

Barns utveckling > Bebis / Spädbarn > En vanlig men okänd diagnos

En vanlig men okänd diagnos

Publicerad: 2008-03-27
Torticollis betyder sned nacke, eller nackspärr rätt och slätt. På spädbarn kan detta behöva behandlas för att förhindra att skalle och ansikte inte växer till assymetriskt.

För snart åtta år sen hörde jag ordet torticollis för första gången. Det var vid ett av besöken på BVC som sköterskan såg att Filippas huvud drogs åt vänster och att hon i alla lägen verkade föredra att luta huvudet lite åt ett och samma håll.

Vi blev skickade med remiss till en barnsjukgymnast. Jag hade då ingen aning om vad torticollis var, trots att det faktiskt är en rätt vanlig åkomma hos små barn. Sju och ett halvt år senare föddes min andra dotter och även hon fick diagnosen. Förutom att huvudet drogs åt sidan så kunde man ana en viss assymetrisk skallform eftersom hon legat mycket på rygg med huvudet åt ett och samma håll.

I samma veva fick jag tips om en hemsida som bara handlar om torticollis. Det är Anna Öhman och Eva Klackenberg Arrenhius som står för innehållet så jag beslöt mig för att göra en liten intervju med Anna som nyligen omarbetat hemsidan.

Grattis till nya hemsidan. Kan inte du berätta lite mer om dig och Eva samt ert arbete?

Jag är specialist i pediatrisk sjukgymnastik sedan ett antal år och har numera en av de specialisttjänster som inrättades 2007 på sjukgymnastiken, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Jag arbetar där drygt halvtid och resten av tiden forskar jag på torticollis. Om allt går enligt planerna kommer jag att disputera i oktober 2008 på en avhandling om congenital muscular torticollis (licentiat 2007). Jag håller nu på med min åttonde studie på denna patientgrupp, studien handlar om träning av muskel funktion/styrka i nacken, fler studier är planerade. Jag träffar ca 150 olika barn med torticollis varje år. Jag har haft torticolliskurser för sjukgymnaster och skallasymmetrikurser för BVC personal.

Jag började med denna patientgrupp för 11 år sedan och träffade då Eva Klackenberg på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Hon delgav mig av sin mångåriga erfarenhet av denna patientgrupp. Sedan dess har vi haft ett mycket bra samarbete, utvecklat våra träningsprogram tillsammans och haft många givande diskussioner om olika studier både andras och egna. Vi diskuterar även hur vi kan förbättra bedömning, behandling och uppföljning av denna patientgrupp. Mycket har förbättrats men det finns mer kvar att göra.

Eva är specialist i pediatrisk sjukgymnastik, hon har arbetat med denna patientgrupp i över 30 år. Numera kan de inte ta så mycket patienter med torticollis på sjukgymnastiken Astrid Lindgrens barnsjukhus så Eva träffar mest de lite svårare fallen ex. barn där man misstänker att operation behövs. I Stockholm finns också flera privata sjukgymnaster som tar emot barn med torticollis. Eva håller på med en studie om paroxysmal torticollis, en ovanligare form av torticollis, vanligtvis ser vi båda några patienter var varje år med denna form av torticollis. På minde kliniker kanske man inte träffar några alls.

Vi tycker båda att torticollis är en intressant patientgrupp att arbeta med, och har tillsammans utvecklat en hel del träningsprogram som även används av andra sjukgymnaster runt om i Sverige. Vi har gjort en studie ihop där vi tittade på barn som opererats för torticollis i Göteborg och Stockholm.

Vad är torticollis egentligen?

Torticollis i sig betyder sned hals och innebär en felställning av huvudet. När man pratar om torticollis för vuxna avses ofta nackspärr. Den medfödda formen kongenital muskulär torticollis (Eng. congenital muscular torticollis, förkortas CMT) beror troligen på att barnet legat lite trångt under graviditeten med huvudet i en ställning. En kraftig halsmuskel (Sternocleidomastoideus) påverkats då och den kan vara stram/förkortad eller enbart spänd, detta ger en felställning av huvudet. CMT är den tredje vanligaste muskeloskeletala åkomman hos barn, bara klumpfot och höftluxation är vanligare. De allra flesta barn med torticollis blir bra med sjukgymnastisk behandling/träning. Ett fåtal barn behöver opereras med efterföljande sjukgymnastik, operation görs enbart om barnet har en kvarstående rörelseinskränkning.

Hur kommer det sig att man inte hört talas om torticollis? Är det en okänd åkomma?

Vet inte, beror på ur vilket perspektiv man ser det, för föräldrarna är det ofta en okänd diagnos.
Många inom sjukvården känner till och vet lite om torticollis men för de som enbart träffar något/några få barn med torticollis per år är det inte lätt att få "tillräcklig" erfarenhet. Speciellt på mindre orter skall få personer kunna "alla" åkommor, på eller nära större orter kan man ofta relativt lätt konsultera eller remittera vidare till någon som man vet har mer erfarenhet.
Man kan av mejl vi får och efter vad man kan se på föräldrarsidor anta att många föräldrar letar kunskap och en del upplever inte att de får tillräcklig hjälp.

Hur upptäcker man som förälder torticollis?

Om barnet ständigt håller huvudet lutat åt ena sidan kan man misstänka torticollis.

Det låter som detta inte är nån lätt diagnos att ställa, är BVC duktiga på att fånga upp dessa barn?

Det är lite varierande hur bra de är på BVC att upptäcka torticollis, en del är mycket duktiga andra mindre bra. Ibland är det föräldrarna som upptäcker problemet och som ser till att få remiss till sjukgymnast.
I Göteborg har BVC blivit bättre på detta då vi även har med lite om torticollis på våra skallasymmetrikurser. Detta eftersom torticollis ger ökad risk för att utveckla en lägesbetingad skallasymmetri.

Hur ser behandlingen ut?

Om barnet har en stram muskel ingår töjningar i behandlingen. De allra flesta barnen har en sidoskillnad i muskelfunktion/styrka och då ingår hantering och övningar för att öka styrkan i den svagare sidan.
Hantering för att stimulera symmetrisk huvudhållning och rörelsemönster ingår alltid.

Att låta barnet vara mycket på mage då det är vaket kan troligen räcka för att få en spontan förbättring vid lindrig torticollis.

Så här skriver Anna mfl* i en information till BVC och sjukgymnaster:

"Lämpligt är att vänja barnet vid att ligga på mage redan från början dvs. när det är nyfött, en liten stund varje gång då barnet är vaket under dagen. Det blir då en naturlig del i barnets tillvaro."

mfl*= Anna Jörnvik och Marina Melander Leg. Barnsjuksköterskor BVC Munkebäck, Göteborg.
Tomas Arvidsson Barnhälsovårdsöverläkare, Göteborg.
Göran Wennergren Professor, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg

Vad kan hända om man inte kommer till behandling?

Om man inte behandlar finns risk för kvarstående felställning/lutning av huvudet, vilket på längre sikt kan ge en ansiktsasymmetri. Om det i framtiden kan orsaka nackproblem är svårt att säga eftersom nackproblem i den vuxna befolkningen är väldigt vanligt. Men man kan anta att en ständigt sned belastning av halskotorna knappast kan vara till någon fördel.

Vad vet man om orsakerna? Finns det några riskfaktorer?

Orsaken är troligen att barnet ligger trångt under graviditeten, förlossningsskada nämns också som orsak men är kanske snarare en effekt än en orsak till torticollis. Det är mycket vanligt att barnet är mammans första barn och att mamman berättar att barnet fixerats tidigt och/eller legat mycket stilla under relativt lång tid. Man kan inte göra något för att förhindra att barnet får torticollis men om man har det mycket på mage då det är vaket redan tidigt kan troligen lindrig torticollis spontant försvinna.

Båda mina barn har med enkla övningar och mycket magläge blivit av med sina sneda nackar och assymetriska skallformer. Självklart är jag glad att det upptäcktes tidigt och var enkelt att behandla.

Vill du läsa mer om torticollis och alla varianter som finns, se bilder och läsa mer om Annas och Evas forskning så gå vidare till Anna och Evas sida om torticollis.

Bilderna på Anna och Eva är publicerade med tíllstånd av Anna Öhman och Eva Klackenberg Arrenhius.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Liselott (2015-10-13 12:56)
Är det för sent att göra något när barnet är 19 mån? Mitt barnbarn har väldigt asymmetriskt huvud o sover med en konstig ställning på huvudet
conny bergkvist (2012-09-30 17:15)
Hej.Vi har ett barnbarn,flicka på 11 år som har torticollis,vi tycker inte hon klarar av att hålla huvudet rakt,varje gång vi träffar henne så är huvudet på sne.Hur kan vi hjälpa vårt barnbarn
Birgitta Althoff (2012-03-07 17:31)
Jättebra info tycker jag som sjukgymnast.
Gunilla Weiman (2011-10-12 09:18)
Har ett barnbarn i USA med torticollis. Där vill läkare att man ska sätta hjälm på barnet. Han är 5 månader o bor i mycket varmt klimat. Det är tydligen en "konflikt" mellan läkare o försäkringsbolag huruvida hjälm är en nödvändig medicinsk åtgärd eller bara en kosmetiks åtgärd. Använder man hjälm i Sverige, 23 timmar om dygnet i 3 månader, eller rättar felet till sig med mycket magläge?
Gunilla Weiman (2011-10-12 09:18)
Har ett barnbarn i USA med torticollis. Där vill läkare att man ska sätta hjälm på barnet. Han är 5 månader o bor i mycket varmt klimat. Det är tydligen en "konflikt" mellan läkare o försäkringsbolag huruvida hjälm är en nödvändig medicinsk åtgärd eller bara en kosmetiks åtgärd. Använder man hjälm i Sverige, 23 timmar om dygnet i 3 månader, eller rättar felet till sig med mycket magläge?
Gunilla Weiman (2011-10-12 09:16)
Har ett barnbarn i USA med torticollis. Där vill läkare att man ska sätta hjälm på barnet. Han är 5 månader o bor i mycket varmt klimat. Det är tydligen en "konflikt" mellan läkare o försäkringsbolag huruvida hjälm är en nödvändig medicinsk åtgärd eller bara en kosmetiks åtgärd. Använder man hjälm i Sverige, 23 timmar om dygnet i 3 månader, eller rättar felet till sig med mycket magläge?
Charlotta Carlstedt (2010-07-25 23:35)
Trevligt att du skrivit om Torticollis. Jag har en dotter som opererats då nacken inte blivit bra av flera års sjukgymnastik, och tippar ännu, men vi jobbar med att bygga upp styrkan i nacken. Sidor som denna, och framförallt Anna och Evas forskning är värdefull. Inte minst också de eldsjälar (sjukigymnaster och doktorer) som finns där ute och arbetar med barnen. /Mvh Mamma till Klara 6 år


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook