Barnsidan - Upplevelser
Meny

Upplevelser

Publicerad: 2012-01-04
Barnets första utvecklingssprång

5 veckor - Upplevelser
Vid det första språnget börjar barnet bli alltmer uppmärksamt och vaket, och alla barnets sinnen är känsligare än tidigare. För barnet upplevs allt hon ser, känner, hör, luktar och smakar nu annorlunda än förut och det kan vara förvirrande och skrämmande. Det enda sättet barnet har att uttrycka sin rädsla är att skrika och gråta, och söka trygghet i sina föräldrars armar.

Exempel på nya färdigheter:
-tittar och lyssnar mer uppmärksamt och längre stunder omkring sig
-är mer medveten om att man rör vid henne, mer medveten om olika lukter
-ler för första gången eller oftare än förut
-är vaken och alert längre stunder
-Rent fysiskt kan man också ofta se förändringar, såsom att matsmältningen fungerar bättre, barnet kräks och rapar mindre ofta, och gråter kanske riktiga tårar för första gången.

Vad hände med Lova?
Själv märkte jag faktiskt inte av det här första utvecklingssprånget. Jag befann mig fortfarande i någon slags amningsdimma och ingen dag var den andra riktigt lik. Eftersom jag inte förväntade mig ett visst beteende från Lova så märkte jag heller inte om det förändrades. Däremot kan jag i efterhand konstatera att Lova log sitt första leende exakt på femveckorsdagen, helt enligt planen...

Vad hände med Filippa?
Inte heller jag letade efter dessa mönster eftersom jag inte läst boken då, men även när jag söker i mitt minne kan jag inte minnas någon längre kinkperiod. Sedan Filippa var tre veckor har hon lett, av och till, men det var inte förrän vid 4½ vecka som jag såg att det gjordes medvetet som tecken på att hon känt igen mig. Runt vecka 6 och 7 går vi hos sjukgymnast för Filippas korta nackmuskel och jag förvånas över hur tålmodigt och intresserat Filippa låter sjukgymnasten känna, klämma på henne genom att locka och prata med henne.

Kommentar:
De här första sprången föregås oftast inte av några långa kinkperioder, så det är inte konstigt att vi föräldrar missat den. Både Lova och Filippa har nu lärt sig lektion 1 i charmskolan – med leenden kommer man långt!

Till nästa steg

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofem med siffror i fältet här