Det pratas ofta om positiva effekter på både miljön och den egna familjeekonomin när det kommer till tygblöjor, och beräkningar visar att upp till tre fjärdedelar av den genomsnittliga blöjomkostnaden per år kan sparas om man väljer tygblöjor istället för engångsblöjor. Här kommer en guide till tygblöjor och deras olika egenskaper:
Tillverkning av engångsblöjor förbrukar mycket energi, och ämnen som naturgas, olja, blekmedel och andra kemikalier används ofta i samband med tillverkningen – ämnen som inte är bra för naturen.
Om man jämför antalet blöjor som går åt för engångsblöjor respektive tygblöjor, så ligger antalet engångsblöjor som används för en hel blöjperiod per barn på ca 4000-6000. Jämförelsevis räknar man med att ca 6-8 tygblöjor (om man använder sig av onesize-blöjor) med 18 extra set med inlägg räcker för en hel blöjperiod per barn. Det viktiga är att du har nog med tygblöjor för att kunna tvätta och torka en laddning parallellt.
Helst ska tygblöjor tvättas i fulla maskiner med miljövänligt tvättmedel, då blir det så skonsamt som möjligt för miljön.
Det krävs inte en expert för att se att tygblöjor är bra mycket vänligare både för plånboken och miljön. Ju mer blöjorna tvättas, desto mjukare blir de, och en uppsättning kan dessutom även användas av nästkommande barn. Alternativt kan de säljas vidare till de som väljer att köpa tygblöjor begagnat.
Om du undrar hur man tvättar tygblöjor, så följer här bra och praktisk information. Som med alla plagg och tyger så är det alltid viktigt att först kontrollera tvättsymbolerna och instruktionerna för att få bäst effekt när du tvättar dina tygblöjor. För en bra guide på tvättsymboler, kika här.
Om man räknar med en uppsättning på ca 6-8 tygblöjor och tillhörande extra set med inlägg, så ska det räcka med att tvätta dem ungefär var tredje dag. Tillåter dessutom tvättsymbolerna på tygblöjorna låga tvättemperaturer, så blir naturen ännu gladare! Låga temperaturer vid maskintvätt kräver mindre energi och är dessutom skonsammare för tygblöjorna som då får en längre livslängd.
Undvik att använda sköljmedel eftersom detta försämrar uppsugningsförmågan, och centrifugera tygblöjorna för att göra torktiden så kort som möjligt. Eventuellt innehåll i tygblöjan töms först i toaletten innan blöjan läggs i blöjhinken eller tvättmaskinen.
Det finns en stor fördel med tygblöjor som kanske inte är lika känd bland föräldrar – de kan ibland bidra till att barnen använder blöja kortare tid än vad de skulle göra med engångsblöja och blir blöjfria tidigare. Varför? Jo, en tygblöja blir våtare än en engångsblöja, och är därför inte lika trevlig att ha på sig när man kissat eller bajsat. Det gör att barnen lär sig hur det hela fungerar och snabbare är öppna för att lära sig att använda pottan. Dagens engångsblöjor är däremot så pass bekväma och torra att det tar längre tid för barnen att lära sig att det är bättre att gå på pottan.
Exakt hur mycket du sparar på tygblöjor jämfört med engångsblöjor beror såklart på vilken typ och vilket märke av blöjor som du väljer att använda, om du väljer onesize eller olika storlekar, samt vilken temperatur du tvättar i. Om man ska göra en prisjämförelse så kan man lite grovt räknat säga att den totala jämförbara kostnaden för tygblöjor kan spara dig upp till 75% av kostnaden som engångsblöjor skulle kosta för samma period. Ärvs dessutom tygblöjorna ner till nästa barn så är den enda utgiften elkostnaden för att tvätta blöjorna.
Avslutningsvis så kan man konstatera att tygblöjor är fördelaktiga av många anledningar, och på dagens marknad finns en hel mängd olika bekväma modeller och märken att välja bland – hittar du din favorit så kan du spara dig och din familj tusentals kronor om året.
Har du egen erfarenhet av tygblöjor? Dela gärna med dig av den i kommentarerna här nedan.
Källor:
SVT Plus - Tygblöjor så funkar de
ImseVimse - frågor och svar
Lilla Lammet - tvättråd tygblöjor
Vi Föräldrar nr 3, 2007 - test av tygblöjor