Barnsidan - Relationer
Meny

Relationer

Publicerad: 2012-01-04
Det femte språnget

26 veckor - Relationer
Kinkperioden kan börja vid omkring 23 veckors ålder och vara upp till fyra veckor. Typiskt kinkbeteende är till xempel att ditt barn sover dåligt och verkar ha mardrömmar, är blyg för främlingar, har tappat aptiten, vill oftare ha sin "snutte" och vill inte att du byter blöja eller kläder på henne.

Nu händer det mycket - barnet börjar se och förstå alla slags relationer. Hon ser att det finns ett fysiskt avstånd mellan saker och mellan människor. Det första som barn brukar märka och reagera på är avståndet mellan sig själv och föräldrarna. Det kan vara skrämmande att inse att mamma och pappa göra detta avstånd lite för långt, och att man inte kan påverka det själv.

Olika sakers placering i förhållande till varandra blir väldigt spännande: saker kan vara inuti, ovanpå, bakom, under osv.

Nästa upptäckt är hur man får saker att hända. Strömbrytare är perfekta för sådana experiment! Nu börjar det också klarna att vissa saker har samband med varandra. Till exempel att nyckeln in ytterdörren betyder att pappa är hemma - kul!

Nästa steg är att förstå att människor och djur anpassar sina rörelser till varandra, tex om man går bredvid varandra. Ditt barn förstår också att ibland går det på tok, tex om man krockar med varandra. Det kan vara väldigt roligt, men också skrämmande.

Rent fysiskt börjar det gå bättre att koordinera sina rörelser, och det går bättre att krypa.

Något som är viktigt att komma ihåg är att för varje enskilt barn blir relationsvärlden en egen upplevelse - helt baserad på vilka färdigheter just ditt barn lärt sig i sina tidigare utvecklingssteg.

Exempel på nya färdigheter:
-sätter sig upp och ned själv
-står utan och går med stöd
-går runt ett bord medan hon håller sig i
-går och skjuter saker framför sig
-kryper in i och under allting
-för samman tumme och pekfinger för att gripa små saker
-kan slå två saker mot varandra med hjälp av båda händerna
-lyfter upp mattan för att titta under
-plockar leksaker i och ur en låda
-tar av sig sina egna strumpor
-matar mamma, pappa och hunden
-ser från en bild till en annan i en bilderbok
-iakttar rörelserna hos en person som uppför sig ovanligt
-tittar noga på små detaljer tex tvättetiketten på mjukisdjuret
-kopplar ihop handlingar och ord, förstår korta tillsägelser som "nej inte så", "klappa händerna"
-lyssnar intensivt på röster i telefon
-säger sitt första ord i rätt sammanhang tex oo (=oj) när hon ramlar
-protesterar när mamma eller pappa går
-kryper efter mamma eller pappa
-härmar när någon vinkar adjö
-härmar någon som klappar händerna
-dansar när hon hör musik

Vad hände med Filippa?
I skrivande stund är Filippa precis i början av sin "kinkperiod" och än har jag inte märkt något uttalat kinkbeteende. Något mer "rädd" och osäker i nya sammanhang och kan bli riktigt skrämd av en del människor, speciellt män med brummande röster! (t.ex morfar och farfar)
Man ser också tydligt hur hon kämpar och tränar med krypningen. Hon är duktig på att resa sig högt på armarna och putta sig bakåt. Det blir hon för det mesta ganska arg på efter ett tag, eftersom hon inte kommer framåt, dit hon vill! Då brukar hon puta upp med rumpan och sparkar med benen i typiska krypröresler, men hon har ännu ej förstått att man ska använda armarna samtidigt. Men det kommer nog fortare än man anar :) Det ska bli intressant och se om det sker innan 6-månadersdagen!
I övrigt är fjärrkontrollen intressant och likaså en tygbok som tydligen var den bästa julklappen. Den sitter hon länge och tittar och fingrar på. Hon har också en trio gummigrodor som är hennes bästa vänner. Dessa leker hon gärna med när hon sitter i sin matstol. Tuggar på dem, pratar med dem och till slut åker de ner på golvet!

Till nästa steg

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Jessika Sandberg (2005-05-12 16:11)
Betyg: 4
står och går utan stöd . 7 månader och går??? Ska det inte avra med stöd?
moa edlund (2005-03-13 18:30)