Barnsidan - Nyanser
Meny

Nyanser

Publicerad: 2012-01-04
Det tredje utvecklingssprånget

12 veckor - Nyanser
Liksom tidigare kan du märka att ditt barn blir skrikigare, klängigare, sover och äter sämre och kanske är tystare än förut.

Vid 12 veckor kliver så barnet in i nyansernas värld. Barnet lär sig både att uppfatta nyanser och att utföra dem själv. Hon kan tex höra skillnad i tonläget i en röst, eller uppfatta hur ljuset ändras i ett rum när solen går i moln. Du märker att barnets rörelser blir mjukare när hon sträcker sig efter något och när hon vrider på huvudet och följer en sak med ögonen.

Exempel på nya färdigheter:
-rör huvud och ögon smidigt när hon följer något med blicken
-drar sig upp till sittande om hon håller dig i handen
-använder bägge fötterna för att skjuta ifrån när hon sitter i babysitter eller ligger på en filt
-greppar om saker med båda händerna
-stoppar allting i munnen
-studerar och leker med händerna
-upptäcker att hon kan tjuta och gurgla och byter mellan olika toner
-blåser salivbubblor
-uttrycker tydligt att hon blir uttråkad av att göra samma saker eller titta på samma leksak för länge


Vad hände med Lova?
Vid 11 veckor märkte jag en tydlig förändring i Lovas humör. Hon var skrikigare och ville hela tiden bli buren. Ibland satt hon långa stunder och var tyst och fundersam. Att äta var inte alls lika roligt längre och det var ganska "hackigt" vid bröstet emellanåt.

Vid 12 veckor vände humöret så tillbaka och hon blev ett stort solsken igen. Som över en natt hade hon också upptäckt sina händer som blev favoritleksakerna, hon greppade medvetet efter saker med båda händerna, låg länge och blåste bubblor och testade olika ljud och kom på ett nytt skrik för att berätta att hon var uttråkad.

Vad hände med Filippa?
Det här språnget föregicks inte av någon märkbar kinkperiod. Filippas gammelmorfar dog i den här vevan och en del minnen är suddiga och kanske missade jag på så sätt en kinkig period. Veckorna som kom minns jag som mycket härliga, då Filippa alltmer provar sin röst, kan ”knarra” som en dörr och ropa i olika tonlägen och med olika styrka. I dagboken har jag flera gånger skrivit att vi sjungit ”tillsammans”. Filippa kan nu visa tydligt att hon l ä t t blir uttråkad, speciellt i datorrummet då mammas och pappas uppmärksamhet riktas emot två tv-skärmar :) Hon gör bubblor med munnen och följer sin gungande kanin över skötbordet med blicken även om det går snabbt åt olika håll.

Vad hände med Felix?
Den eventuella kinkperioden sammanföll med en jobbig förkylning, så det är svårt att veta vad som var vad. Vi hade en jobbig natt i alla fall och så fort det värsta halsonda var över blev han som en ny bebis! Felix har alltid varit en väldigt social kille, älskar när man pratar och skrattar med honom. Det känns som detta bara blir tydligare och tydligare. Han följer också saker (gärna mamma :) med blicken, sitter ofta och tittar på mig och pappa när vi åker bil. Babygymmet har blivit roligt, förut blev han mest stressad när han låg där, tror att det var för mycket svårsmälta intryck då. Han har också börjat skratta åt och följa storasyster Filippas upptåg - en stor idol skulle jag tro. Han har hittat sin tumme nu och suger ibland frenetiskt på den, så gott det ser ut!

Kommentar:
Vi upplever våra barn som solskensbarn, även om Lovas kinkperiod kanske var längre och tydligare?

Till nästa steg

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosex med siffror i fältet här