Barnsidan - Mönster
Meny

Mönster

Publicerad: 2012-01-04
Barnets andra utvecklingssprång

8 veckor - Mönster
Barnet kan nu börja urskilja mönster i ljud, lukter och smaker, upptäcker att hennes händer tillhör henne och kanske att det känns olika om man håller armarna ovanför huvudet eller framför kroppen. Barnet börjar få mer kontroll över sina rörelser, men de är fortfarande väldigt ryckiga.


Exempel på nya färdigheter:
-håller huvudet upprätt
-rullar från sidan till mage och rygg
-sparkar med benen och viftar med armarna
-vill sitta upp i ditt knä
-rör och känner på föremål utan att gripa tag i dem
-försöker gripa om föremål men lyckas inte riktigt
-håller i en leksak och rör den ryckigt
-tittar på människor som rör sig och arbetar
-tittar på ansiktsuttryck
-tittar på föremål som lyser
-utstöter korta ljud och lyssnar på sig själv
-tycker om att lyssna på sång och "sjunger" kanske med själv


Olika barn är intresserade av olika saker och övar därför olika mycket på sina nya färdigheter - man ska därför inte räkna med att ens barn lär sig alla dessa nya saker vid denna tidpunkt, däremot har barnet nu förutsättningarna att lära sig detta.


Vad hände med Lova?
Återigen hade vi fortfarande inte riktigt hunnit få några rutiner hemma hos oss. Jag märkte inte av kinkperioden, däremot så märkte jag att Lova kring åtta veckor blev mer och mer intresserad av vad som pågick runtomkring henne och att hon \"pratade\" mer och mer med oss. Hon började också slå efter sakerna i sitt lilla babygym och kunde hålla i en skallra om vi placerade den i hennes hand.

Vad hände med Filippa?
Den enda antydning till kink var en helg då Filippa var precis 7 veckor gammal. Vi var ute på landet med mormor, morfar och gammelfarfar och INGENTING var bra. Inte ligga, inte sitta, inte ligga på mage i mitt knä. Vi trodde hon hade ont i magen eftersom hon inte bajsat på 48 timmar. Efteråt är det lätt att tro att detta var hennes kinkperiod inför de nya färdigheter hon lärt sig.

Filippa sprattlar nu när hon ligger på rygg, armar och ben ser ganska okoordinerade ut, men ibland lyckas hon slå till sin anka som nickar och kluckar tillbaka. Det är tydligt också att avståndsbedömingnen är dålig, hon viftar efter saker och missar med flera decimeter. Hon sitter gärna upp i mitt knä, håller huvudet relativt stadigt sedan vecka 7-8. Filippa älskar att lyssna på när jag eller någon annan sjunger, och efter ett tag vill hon gärna vara med och sjunga. När Filippa är 7 veckor härmar hon ett litet skratt, ler jättebrett och gurglar till förtjust.

Kommentar:
Tjejerna blir mer och mer verbala och vill gärna vara med och delta.

Till nästa steg

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet arton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Felix mamma (2008-10-24 11:58)
Min lilla sötnos kan ligga och stirra på lampor jättelänge och tycka att de är de intressantaste som nånsin uppfunnits :)
Jollrar, och tittar på sina händer
NettanR (2004-09-15 16:36)