Barnsidan - Mat och näring för små barn
Meny

Barns utveckling > Bebis / Spädbarn > Mat och näring för små barn

Mat och näring för små barn

Publicerad: 2002-05-31
Läs om vad det lilla barnet behöver i mat- och näringsväg

Näring och mat för små barn
Vad ska bebisen äta? Räcker bröstmjölken? Hur länge kan man amma? När ska bebisen börja äta vanlig mat? Vad ska man tänka på med barnmat? Frågorna är många när det gäller mat, inte konstigt med tanke på att mat är en viktig del av våra liv, och för många en stund av njutning.

I begynnelsen...De första 6-8 månaderna behöver bebisen egentligen inget annat än modersmjölk/modersmjölksersättning (ur näringssynpunkt), den innehåller allt bebisen behöver för att växa och må bra. De enda saker som man tillför under dessa månader är AD-droppar som ges från 4-6 veckor (skiftar mellan olika BVC) samt smakportioner som börjar introduceras från 4 månader. Amning och amningsproblem är ett helt kapitel för sig och tas ej upp i detta reportage, även om det ligger varmt om hjärtat för undertecknad :) Bra hjälp får man hos Amningshjälpen.

Dags för smakportioner!Vid fyra månaders ålder brukar de flesta börja med så kallade smakportioner för att introducera bebisen till nya smaker och sätt att äta (med sked). Man börjar med puréer av olika slag, förslagsvis potatis, och sedan andra grönsaker (morötter, blomkål, gröna ärtor, majs mm) och först efter det går man in på fruktpuréer/mosade frukter. Varje smak bör prövas under 4-5 dagar så att bebisen i lugn och ro får känna varje ny smak. På detta sätt kan man också lättare se om barnet är lite överkänsligt mot något livsmedel. Utslag, rödhet, magproblem kan vara tecken på att bebisen inte riktigt tål livsmedlet ifråga. Sluta då, men försök igen några veckor senare. Oftast är överkänsligheten övergående. Det är också bra (och enkelt!) att börja tidigt med gröt av olika slag. Gröt innehåller gluten som bebisen sakta men säkert ska vänjas till. Under tiden man ammar finns bra förutsättningar för att gluteninvänjningen ska gå bra. Börja med några teskedar och öka sedan på sakta med säkert.

Mer och mer matNär barnet är runt ett halvår (6-8 månader) kan det vara dags att byta ut ett mål om dagen emot lagad mat. Till de vanliga smakportionerna tillför man nu fisk, kött, fågel och ägg samt baljväxter. Är man orolig för allergier kan man vänta med ägg och fisk som är typiska saker som barn nuförtiden är allergiska emot. Under den här perioden är det många som funderar på barnets avvänjning av bröstmjölk, men låt barnet bestämma takten. Känns det bra för mamma och barn så fortsätter man bara som förr. Vill man trappa ner så ersätter man mål för mål med välling eller gröt. I Sverige har vi tradition att servera gröt och välling till barn, dessutom är all "färdig" gröt och välling berikad med järn, vitaminer och andra godsaker. En annan sak som är viktigt är att man tillsätter lite extra fett till hemlagad mat, margarin eller olja. Barn under 3 år gör av med massor av fett (de rör sig mer och växer snabbt). Fettet lagras i kroppens fettdepåer och kan användas om barnet blir sjukt och då inte har aptit att äta ordentligt.

Anpassning till "vuxenmat"När barnet börjar närma sig året (8-12 månader) och har alltfler tänder behöver barnet få äta mat med lite tuggmotstånd. Så hacka eller skär maten i mindre bitar. Nu kan barnet få delta i måltiderna tillsammans med den övriga familjen. Allt behöver inte längre vara kokt och osaltat längre. Morötterna kan rårivas och maten kan vara lätt saltad, även lätt stekt mat är numera OK. Låt barnet äta själv, plocka med en liten smörgås i bitar eller ett hårt kex. Nu kan man också låta barnet äta enligt den princip som gäller oss vuxna - 5 mål mat om dagen där lunch och middag består av lagade mål. De flesta barn börjar nu också ha tänder, så glöm inte tandborstningen! :)

OBS! Faktaunderlaget i denna artikel är daterat 2002 och rekommendationer från Livsmedelsverket har ändrats något sedan dess. Läs mer här

Informativ sida om barnmat

Källa: Det Första Året från Libero & Mat för Spädbarn från Livsmedelsverket


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Lotta (2009-09-29 11:58)
Betyg: 5
Toppen! Väldigt bra tips!
Anne R (2004-04-23 18:49)
Betyg: 5
Linda Johansson (2003-06-14 11:12)
Betyg: 5


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook