Barnsidan - Händelser
Meny

Händelser

Publicerad: 2012-01-04
Utvecklingssprång nummer fyra

19 veckor - Händelser
Nu börjar klängperioderna att bli längre, den här kan vara i upp till sex veckor och börja redan kring vecka fjorton.

Barnet börjar nu förstå händelser, i meningen korta sekvenser av nyanserade övergångar från ett mönster till ett annat. Med andra ord: Nu kan hon till exempel lära sig att sträcka sig efter en leksak, ta tag om den med en hand, skaka den, vända på den och sedan stoppa den i munnen. Ett annat exempel är att hon kan börja sätta samman olika ljud till sekvenser - kanske kan du tolka någon av dessa ljudsekvenser som mamma eller pappa...!


Exempel på nya färdigheter:
-vänder sig från rygg till mage, eller mage till rygg
-försöker krypa
-stöder på underarmarna och lyfter upp överkroppen
-försöker sätta sig upp
-tycker om att röra på munnen, sticker ut tungan
-kan gripa om saker med ena handen och lägga det i andra handen
-stoppar in saker såväl som mammas eller pappas hand i munnen för att undersöka och bita på
-försöker slå leksaker mot en bordsyta
-försöker leka med en aktivitetstavla
-kastar avsiktligt saker i golvet
-letar efter föräldrarna och kan vända sig om för att göra det
-reagerar på sin egen spegelbild, med rädsla eller glädje
-reagerar på sitt eget namn
-förstår den verkliga innebörden av ett eller flera ord
-jollrar
-gör nya ljud med läppar och tunga, vvv,sss, zzz, rrr osv
-använder konsonanter
-sträcker ut armarna för att bli upplyft
-smackar med läpparna när hon är hungrig
-skjuter ifrån sig flaskan/bröstet när hon är mät
-kan överdriva sina egna reaktioner tex hosta igen och skratta om föräldrarna reagerar på hennes hostande
-har en speciell "snutte"

Vad hände med Lova?
Just nu är vi mitt inne i kinkperioden, och den följer boken helt... Lova är i skrivande stund knappt sexton veckor och har svårare att komma till ro på kvällarna, blir lätt distraherad av omgivningen när hon ska äta och leker ofta istället för att äta, är på helt olika humör från dag till dag, orkar inte alltid hålla uppe huvudet längre och är blygare för andra än mamma och pappa.

Vilka nya färdigheter Lova är i färd med att lära sig får tiden visa an, men vissa saker har hon redan börjat med, som till exempel att stoppa mammas och pappas händer i munnen, eller att använda konsonanter då och då. Pratat med spegeln har hon gjort länge nu och ibland är det otäckt ibland så roligt så att vi skrattar båda två.

Vad hände med Filippa?
Jag tror att vi just genomgått kinkperioden (Filippa är ju nästan 2 veckor äldre och befinner sig just nu i mitten på 18:e veckan) och det som jag framförallt märkt är att kvällarna blir längre och mer oroliga, Filippa har svårt att komma till ro och somnar ibland inte förrän vid tolvtiden på kvällen. Kvällarna är upp och ner hela tiden. Dagarna är rätt så normala medan kvällarna är fyllda med sprudlande glädje blandat med hjärtskärande gråt. Trött? Stå upp? Sitta i mammas knä? Leka i babygym? Sitta barnstol? Nej, inget är riktigt bra... I den här vevan håller vi också på att lära henne sova i egen säng, vilket kanske inte så smart med tanke på ”kinket”...

Filippa har bara den senaste veckan börjat göra mer kryprörelser i magläget och mer medvetna rullningar över till ryggläge (dock ej tillbaka till magläge). Filippa sitter gärna länge i sin barnstol som hon fick för några veckor sedan, hon leker med sina grodor, pillar på dem, tuggar, dregglar och skriker åt dem. Ibland puttar hon ner dem också. Filippa sover numera ganska bra i sin säng, vaknar inte alls om nätterna (har hon inte gjort när hon låg i vår säng heller). Sedan några dagar tillbaka har jag märkt ett nytt beteende, som absolut hör ihop med den här nya händelsevärlden då barnet upptäckt att vissa saker följs av andra. Vi är ute och åker bil, pappa kör, Filippa sitter bredvid i bilbarnstolen och jag sitter i baksätet direkt bakom Filippa. Jag pratar med Filippa böjd över vänstra delen på stolen framför och sakta flyttar jag mig så att jag till slut syns på andra sidan nackstödet, och Filippa följer med med blicken trots att jag ”försvinner” ett tag bakom nackstödet. Hon ler när hon får syn på mig igen. Spegeln är också en källa till glädje, förut har spegelbilden mest varit förvirrande, vem är det där? och var är mamma egentligen?

Vad hände med Felix?
Felix hade en jobbig vecka, sov dåligt och ville amma nästan jämt (som det kändes). Men det var nog inte förrän efter att det gått över till en förnöjd och glad bebis på DAGEN när han blev 19 veckor som jag i efter hand insåg att han just tagit ett nytt språng. Kinket varade ungefär en vecka och sammanföll med att jag fick en kraftig stukning på foten så kinket blev extra påtagligt. Efter denna vecka kunde han ligga förnöjt i vagnen, skratta åt folk som ville "prata" och låg och jollrade till han somnade. Även kvällstid somnade han också utan större krusiduller i detta skede.

Felix är nu en rätt stadig kille, närmare 10 kilo tung! Han ligger gärna på mage, lyfter upp överkroppen högt - men så mycket kryprörelser är det inte. Han har inte vänt sig än, förmodligen beror det på hans kroppshydda :) Annars sitter han gärna i sin matstol, älskar att titta på storasyster som far runt och underhåller honom. Han plockar med enklare leksaker och kan flytta föremål mellan händerna, oftast via munnen. När han tappar leksaker (både medvetet och omedvetet) tittar han efter dem.

Felix första konsonant är D, "dadadada" hör vi numer dagarna i ända! Lite senare i detta språng kom också "mamamama" och "nananana".

Kommentar:
Kinkperioden märks tydligt, den är både längre och vi som föräldrar känner våra barn bättre nu så vi känner att detta inte är det vanliga beteendet. Den långa och jobbiga kinkperioden för med sig en mängd nya möjligheter för barnet och vi väntar spänt på nästa lilla framsteg! Just nu känns det som nya färdigheter kommer på löpande band!

Till nästa steg

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2002-09-23 23:49)
Betyg: 2