Alla företag som säljer modersmjölksersättning använder palmolja som ingrediens eftersom modersmjölksersättningen behöver efterlikna bröstmjölkens fettsyrasammansättning. Källa: semper.se
Barn får modersmjölksersättning under så kort tid i livet att det är mycket liten risk att det ska påverka barnet. Livsmedelsverket avråder därför inte från att använda modersmjölksersättning till spädbarn, även om den innehåller palmolja.
Halterna (av ämnena) är höga men inte alarmerande och det finns fortfarande en marginal kvar till de nivåer där man sett att dessa ämnen kan orsaka cancer i djurförsök.
De halter vi ser i de svenska produkterna är ungefär de samma som i produkter från andra länder.
Det är mycket svårt att få rätt proportioner av näringsämnen. Fel proportioner kan skada barnets njurar eller göra att barnet inte växer som det ska.
Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar är ämnen som bildas vid produktion av oljor när oljorna renas vid hög temperatur. Reningen görs för att ta bort eventuell lukt, färg och smak från oljorna. 2- och 3-MCPD-estrar kan påverka bland annat njurarna. Glycidylestrar kan öka risken för cancer.
Här kan du läsa mer i SvD:s artikelserie om "Den farliga palmoljan".
Högst halter har hittats i palmolja men kan även finnas i andra vegetabiliska oljor. De hittas också i produkter som kakor och bakverk eftersom de ofta innehåller palmolja samt i margarin och modersmjölksersättning.
Efsas genomgång visar att palmoljan innehåller mest av dessa oönskade ämnen. Läs därför på förpackningarna och välj bort livsmedel som innehåller palmolja. Det gäller i första hand livsmedel som äts under hela livet som kex, kakor och andra livsmedel. Då påverkar du även miljön på ett bra sätt.
I vissa delar av världen skövlas regnskog för att ge plats åt palmoljeplantager. Det hotar djurliv, biologisk mångfald och bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser.
Miljöproblemen kring palmoljan har varit kända under flera år och många jobbar också för att förbättra.
Läs om hur ICA jobbar för en mer hållbar palmolja
Läs om hur Semper jobbar för kvalitet och miljö
Läs Livsmedelsverkets fullständiga underlag och rekommendationer
Källa: Livsmedelsverket