Barnsidan - ABC om barnmat
Meny


ABC om barnmat

Publicerad: 2002-01-04
Kort om smakportioner och barnmat

ABC om barn och mat
Allergi
Under senare år har barn blivit alltmer allergiska, och man vet inte riktigt varför men det finns forskning som verkar visa på samband mellan hur mycket bakterier och smuts vår kropp utsätts för. Amning ansågs förut ha en mildrande eller försenande effekt på allergier, men det finns inga vetenskapliga bevis för detta. Oftast är känsligheter och allergier ärftliga, så har mamma, pappa eller syskon någon allergi så svår att den kräver behandling, så bör man ta det försiktigt även med bebisen.
Blanda livsmedel?
Man kan egentligen börja med vilken sorts livsmedel som helst till barnets första smakportion, det enda man bör tänka på första tiden är att inte blanda de olika livsmedlen, man tar ett livsmedel åt gången i 4-5 dagar så att barnet verkligen lär sig smaken och förstår den.
C-vitamin
När smakportionerna blivlit till små måltider är det bra att avsluta en måltid med en "efterrätt", en frukt- eller bärpuré av något slag som ger barnet extra c-vitamin och därmed gör måltiden komplett.
Dricka till maten
Om man fortfarande ammar är bröstmjölken fortfarande huvuddelen av bebisens näringsintag. Bröstmjölken räcker också som måltidsdryck och man behöver inte ge barnet extra dryck. Vatten är annars den bästa måltidsdrycken. Vanlig mjölk anses hämmande på järnupptaget så vänta därför med mjölk som måltidsdryck till barnet är ca 1 år. Detsamma gäller förstås även fil och yoghurt som mellanmål.
Ersättning
Modersmjölksersättning är komjölk som anpassats till spädbarnets behov, t.ex är järninnehållet ökat men proteininnehållet minskat. Ersättningen ger fullgod näring till barnet, enda skillnaden mot att amma är mammans antikroppar som förs vidare med bröstmjölken. Om du ger modersmjölksersättning samtidigt som du ammar bör du alltid börja med bröstet, då stimuleras mjölkproduktionen så att den inte minskar för att du ger barnet annat än bröstmjölk.
Fett
När smakportionerna blir större kan du i stället för bröstmjölk även blanda ner lite olja eller margarin. Barn behöver mer fett än vi vuxna gör. Använd riktigt smör och standardmjölk, istället för vanliga lättprodukter som Lätta, Minimjölk mfl, när du lagar mat och gör smörgåsar.
Gluten
Glutenintolerans blir mer och mer vanligt, och enligt Livsmedelsverket så är det bra att relativt tidigt införa små mängder gluten redan med smakportionerna då huvuddelen av näringen ändå kommer från bröstmjölken. Gluten finns framförallt i vete, men även i små mängder i korn, råg och havre. Gröt, pasta och bröd är därför ideala som smakportioner.
Hur?
Använd en liten "grund" sked och se till att maten inte är för varm. De flesta barn har svårt att svälja maten och att maten åker ut behöver alltså inte betyda att maten smakar dåligt. Det har snarare med konsistensen att göra, barnet är ju vant vid flytande föda. ½ - 1tsk är en lagom stor smakportion de första gångerna, sedan kan man öka på upp till 3-4 teskedar. Om du låter bli att torka bort matrester runt munnen under måltiden måste barnet träna sin tunga och sina läppar. För mycket torkande kan dessutom ge irriterad hud efter ett tag. Smaka på maten och berätta hur gott det smakar, det ger barnet en positiv attityd till maten och den nya smaken.
Innehåll (smakportioner)
Potatis, morötter, palsternacka, pasta, ris, gröt, jordgubbar, fisk. Ja det mesta fungerar bra som barnmat! I början ska maten enbast vara kokt, inte rå eller stekt. Den kokta maten ska mosas eller köras i matmixer så att den blir slät och fin, blanda gärna ut med bröstmjölk eller kokvatten för att få en lösare konsistens. Blir det hårda bitar kvar, t.ex skal från majs eller ärter ska du sila bort detta med hjälp av en sil. Använd färska eller frysta grönsaker, inte konserver då dessa kan innehålla både socker och salt i konserveringsvätskan. Skär grönsaken/rotfrukten i mindre bitar så tar det kortare tid att koka. En del barn kan reagera emot röda och oranga frukter och grönsaker (t.ex jordgubbar, tomater, nypon, paprika). Små utslag eller allmän rödhet runt munnen kan vara tecken. Det är dock (troligtvis) inte en allergi, så om du försöker lite senare med mindre portioner så går det säkerligen bra.
Järn
Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Järn bidrar till normal syretransport i kroppen. Järn har en roll i celldelningsprocessen. Järn är ofta svårt att få i sig i tillräckliga mängder. Järn finns i kött- och blodprodukter, och tas upp extra bra tillsammans med c-vitaminintag. Att överdosera järn är svårt då kroppen bara tar upp den mängd den behöver, förutom då det gäller hemjärn som är vanligt förekommande i exempelvis rött kött.
Konsistens
0-4 månader - flytande
4-6 månader - finmosat
6-8 månader - finfördelat
8-12 månader - något grövre, hackat, grovt mosat med lite tuggmotstånd
Laga själv eller köpa färdigt?
Självklart är det billigast att laga mat själv, dessutom är det enkelt! Är ni ute på äventyr är barnmatsburken räddningen! När resten av familjen äter något barnet inte kan, vill eller bör äta kan det vara bra att ha färdiglagad mat hemma, det tar ju bara någon minut att värma.
Måltidsordning
0-4 månader - bröstmjölk/ersättning efter barnets egen rytm
4-6 månader - bröstmjölk/ersättning efter barnets egen rytm samt 1 mål smakportion.
6-8 månader - bröstmjölk/ersättning efter barnets egen rytm och vid måltider. 1 huvudmål samt 1-2 gröt/vällingmål
8-12 månader - bröstmjölk/ersättning efter barnets egen rytm och vid måltider. 2 huvudmål samt 2-3 gröt/vällingmål samt ev en smörgås.
När?
Tidpunkt på dygnet för när man ger smakportion spelar ingen roll, huvudsaken är att barnet är piggt och vaket. Oftast brukar det dock passa bra vid lunchtid, speciellt när smakportionerna blir riktiga måltider.
Opastöriserad mjölk
Opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier och är därför INTE lämpliga att servera små barn.
Potatis?
Traditionellt är den första smakportionen alltid potatis, men det går lika bra med mosade nudlar, ärter eller något annat. Dessutom brukar mosad potatis vara ganska klibbigt och blir fort kallt och stabbigt - svårätet för en liten babymun som är van vid flytande föda.
Redskap och tillbehör
-Liten rostfri kastrull är lätt och snabbt att koka små portioner i.
-Vitlökspress för enstaka smakportioner (ge barnet en egen, så vitlökssmaken inte förstör barnets mat)
-Rivjärn
-Matberedare när man lagar stora portioner.
-Stavmixer kan användas direkt i kastrullen.
-Istärningslådor gör lagom små portioner att starta med.
-Haklapp och sked!
Salt
Barns njurar är inte fullt utvecklade förrän i 1-årsåldern så var därför försiktig med salt. Det finns saltfria buljonger man kan använda för att ändå få på smak på maten. Det är viktigt att maten smakar gott!
Tillaga, värma, frysa och förvara
Barnets mage är känsligare än vuxnas för främmande bakterier, så var noggrann med att använda rena redskap, fräscha råvaror och tillaga maten väl. Kyckling och köttfärs måste vara väl tillagat.
-Fryst mat som tinas långsamt behåller smak och näringsämnen bättre än fryst mat som hettas upp direkt.
-Överbliven mat kan sparas. Kyl ner den fort (i t.ex vattenbad) och stoppa i kyl eller frys. Rester måste alltid hettas upp ordentligt, speciellt om du använder mikro.
-Välling och gröt ska INTE tillagas i förväg och hållas varm med termos. Bakterier kan bildas och ge magont.
-Använd istärningslådor till att frysa ner hemgjorda puréer och överbliven mat från barnmatbrukar till lagom stora "smakisar"
-Mata inte direkt från barnmatsburken! Barnets saliv innehåller enzymer som förstör maten. Detsamma gäller mat som barnet smakat på. Lägg upp mindre portioner i taget, så slipper du slänga mycket mat.
Undvik
Förutom salt så finns en del andra livsmedel att undvika under de första åren.
-Honung, kan innehålla sporer som bildar gift i tarmen.
-Spenat, rödbetor, bladselleri, mangold innehåller mycket nitrat som omvandlas till nitrit vilket försvårar syreupptagningen. Vid 1-års ålder är dessa livsmedel "ok".
-Fisk och ägg om det finns risk för allergier.
-Socker, läsk, godis - tomma kalorier
-Nötter - finns risk att man sätter nöten i halsen.
Vitaminer
Koka inte maten för länge! Då försvinner många av de viktiga vitaminer och mineraler som framförallt finns i rotfrukter och grönsaker.

OBS! Texten kommer från en folder som gavs ut 2002. Vissa uppenbara felaktigtheter om allergi och smakfönster har redigerats bort 2016. För aktuella kostråd titta på Livsmedelsverkets webb.

tv4.se skriver om barnmat

Källa: Det Första Året från Libero & Mat för Spädbarn från Livsmedelsverket


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Tchavdar (2017-06-14 04:05)
Betyg: 1
Snälla Mia sluta ge föräldrar råd! Stackarna som inte har koll och råkar lyssna på dig kommer med största sannolikhet stjälpa sins barn!
Helena Källebo (2016-04-04 22:29)
Betyg: 1
Mycket felaktig information. Bland annat gällande att det inte är möjligt att överdosera järn, det är i alla högsta grad möjligt. Att det skulle finnas ett begränsat "matfönster" är också fullständigt ovetenskapligt och befängt.
Maria (2015-01-28 12:25)
Betyg: 1
Innehållet och råden ovan är ouppdaterade och stämmer på många punkter inte med de råd som ges idag eller med flertalet forskningsresultat. Texten riskerar därmed att förvirra istället för att hjälpa nyblivna föräldrar.
Eva (2014-10-08 11:06)
Betyg: 1
Fruktansvärt dålig och icke vetenskapligt grundade råd. Allergier ärftligt?? Visa mig dom studierna!! Det som finns att finna i korrekt genomförda studier visar att barn som blir "utsatta" för allt, smuts,bakterier, djur och olika sorters föda är de som drabbas minst av allergier. Det har alltså inte heller med amningen att göra vilket är en uppsättning som även den svenska sjukvården delar. Helt ogrundat alltså!
fatima (2010-12-20 10:30)
Betyg: 5
jag undrar om jag kan ge mitt barn kyckling redan nu när hon är 4mån?och vilka slags fisk kan jag använda??
fatima (2010-12-20 10:27)
Betyg: 5
tack det var bra tips fick mycket nytta av de.
Rolf Löfgren (2009-11-28 15:34)
Betyg: 3
Ang. fett: Smör och olivolja bör användas, margariner borde förbjudas, dom är farliga för både barn och vuxna.
(2009-09-14 20:47)
Betyg: 4
Angående att järn kan man inte få för mycket av, det kan man visst o då utvecklar man hemakromatos o får inte äta järn överhuvudtaget!!!
Ta reda på fakta innan du sätter ihop en text!!!
Frida Nordh Persson (2009-02-20 17:59)
Betyg: 4
Mycket bra tips och lättläst text.
Susanne Magnusson (2003-04-16 21:20)
Betyg: 4
En bra artikel som på ett enkelt sätt berättar om barnens första riktiga mat - d v s smakportionerna. En artikel som tog med lite mer än vanliga böcker gör - som t ex nudlar! KUL!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook