Barnsidan - Sömnbrist hos gravida kvinnor kan öka risken för graviditetsdiabetes
Meny

Nyheter > Sömnbrist hos gravida kvinnor kan öka risken för graviditetsdiabetes

Sömnbrist hos gravida kvinnor kan öka risken för graviditetsdiabetes

Mängden tid som sovs i USA har minskat betydligt under de senaste tjugo åren, där nästan en fjärdedel av kvinnorna och 16 procent av männen upplever otillräcklig sömn. Nu har en ny studie visat att brist på sömn bland gravida kvinnor kan vara en bidragande faktor till utvecklingen av graviditetsdiabetes.

- Sambandet mellan minskad sömnvaraktighet och ökad diabetesrisk har rapporterats i flera studier bland icke-gravida, säger Dr. Sirimon Reutrakul, docent i endokrinologi, diabetes och metabolism vid University of Illinois vid Chicago College of Medicine samt även författare till studien.

Några studier har visat att kort sömnvaraktighet lett till förhöjda blodsockernivåer hos gravida kvinnor, men många av dem var små.
- Mer information behövs för att avgöra om varaktig kort sömn är en bidragande faktor till utvecklingen av graviditetsdiabetes, tillägger Reutrakul.

Graviditetsdiabetes är ett tillstånd som oftast inträffar under andra eller tredje tremånadersperioden. De flesta vårdgivare föreslår att gravida kvinnor gör ett blodsockertest mellan 24 och 28 veckans graviditet. Förhöjda blodsockernivåer indikerar att en kvinna har ökad risk för graviditetsdiabetes, och ytterligare ett test behövs för att diagnostisera graviditetsdiabetes.

Graviditetsdiabetes påverkar mellan tre och sju procent av alla graviditeter i USA. Vanligtvis finns det inga symtom hos mamman, och blodsockernivåerna återgår till det normala efter att barnet är fött. Barn som är födda till mammor med graviditetsdiabetes tenderar att ha hög födelsevikt. Kvinnor som har graviditetsdiabetes har även en ökad risk att senare utveckla typ 2-diabetes. Deras barn har också ökad risk för typ 2-diabetes samt fetma.

Riskfaktorer för att utveckla graviditetsdiabetes är:
- övervikt
- ålder
- ärftlighet för diabetes
- tidigare graviditet med graviditetsdiabetes
- om man tidigare har fött ett stort barn

I sin analys av studierna fann forskarna att den genomsnittliga sömnperioden på mindre än 6 timmar var förknippad med en 1,7-faldig ökning i risken för att bli diagnostiserad med graviditetsdiabetes.

Källa: Diabetes Wellness / Mynewsdesk


Artikeln har visats: 333 gånger
Publicerad: 2017-11-20 10:56:48
Inlagd: 2017-11-20 10:45:43
Uppdaterad: 2017-11-22 11:19:10Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här