Barnsidan - Familjelivet gör nordiska män lyckligare
Meny

Nyheter > Familjelivet gör nordiska män lyckligare

Familjelivet gör nordiska män lyckligare

Nordiska män är lyckligare i sitt familjeliv än andra europeiska män. Orsaken är att de lever i mer jämställda förhållanden där det är naturligt att dela på ansvaret för barn och hushåll.

Det är slutsatsen av en sammanställning gjord av forskare på Mittuniversitetet som grundas på material från en omfattande internationell studie, genomförd i 22 länder.

– Det vi ser är att strävan efter ökad jämställdhet faktiskt slår igenom när det gäller hur vi upplever lycka och välbefinnande. Generellt sett så är upplevelsen av lycka större i länder som bedriver ett mer aktivt jämställdhetsarbete, både bland kvinnor och män, säger Mikael Nordenmark, sociolog och professor i rehabiliteringsvetenskap på Mittuniversitetet.

Nordiska män mer delaktiga i familjesysslor

Mikael Nordenmark har granskat data från den internationella studien ISSP (International Social Survey Program) och framför allt den del av studien som fokuserar på familj och förändrade könsroller. Studien genomfördes 2012 och data från 22 olika länder har analyserats och slutsatserna presenteras nu i en forskningsartikel.

 – I studien mäts hur viktigt det är vara nöjd med sitt arbetsliv kontra sitt familjeliv för att man ska uppleva lycka. I de nordiska länderna är männen, generellt sett, mer lyckliga jämfört med män i södra eller östra Europa. En av förklaringarna kan vara att männen i högre grad är delaktiga i familjesysslorna i de nordiska länderna, säger Mikael Nordenmark.

Jämställdhet gynnar både män och kvinnor

I tidigare studier har Mikael Nordenmark granskat bland annat jämställdheten i hemmet och jämfört situationen i Norden med situationen i södra Europa, även detta utifrån material i stora internationella undersökningar. Studierna visade då också att nordiska män är betydligt mer delaktiga i att ta hand om sina barn och dela på hushållssysslorna.

– Vi vet att mycket arbete återstår att göra även i Sverige och Norden för att stärka jämställdheten, men vi ser ju att det är värt mödan. Våra ansträngningar för ökad jämställdhet gynnar alla, även männen. Vår upplevda lycka påverkas så klart av fler omständigheter än familjeliv och arbetsliv och ytterligare forskning inom det här området är ett måste för att klarlägga alla faktorer som inverkar, säger Mikael Nordenmark.

Källa: Mittuniversitetet / Forskning.se


Artikeln har visats: 555 gånger
Publicerad: 2018-03-19 15:27:07
Inlagd: 2018-03-19 15:23:35
Uppdaterad: 2018-03-19 15:27:07Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet här

Fler nyheter

 2018-09-18 10:35
Tjuvkik på årets adventsbok "En klurig jul" av Ingelin Angerborn
Friskis & Svettis / Mynewsdesk 2018-09-18 10:19
Friskis & Svettis Mini-Röris bryter barns stillasittande
Göteborgs-Posten 2018-09-18 09:38
Så ska smitta stoppas i förskolan
Omni 2018-09-18 09:38
Barnadödligheten sjunker - utom i Afrika
Vårdfokus 2018-09-18 09:38
Var fjärde ettåring ammas
Ny Teknik 2018-09-18 09:38
Oro för kolpartiklar i gravidas moderkakor
NTF / Mynewsdesk 2018-09-18 09:36
Nytt spel för mobilen som får fler att vilja cykla
Alla nyheter