Barnsidan - Växa och Upptäcka Världen
Meny

Recension > Växa och Upptäcka Världen

Växa och Upptäcka Världen

Publicerad: 2012-01-04
Ett omfattande och personligt referat av boken med samma namn.

I boken Växa och upptäcka världen beskriver Hetty van de Rijt och Frans X. Plooij sju utvecklingssprång under barnets första levnadsår. För Cathrine McKnight som skrivit detta intressanta och personliga referat var det som en uppenbarelse att läsa boken - "den kunde varit skriven om min dotter Lova" och de flesta som läser boken har just den kommentaren.
I teorin
Enligt författarna så genomgår ett barn sju utvecklingssprång under sitt första år. Dessa övergångar beror på biologiska utvecklingsprocesser i nervssystemet och framförallt i hjärnan. Det handlar alltså inte om rent fysisk tillväxt (ökad längd och vikt), utan mental utveckling. Varje utvecklingssprång föregås av en "klängperiod" då barnet blir kinkigare och kräver mer uppmärksamhet. Kanske känns det till och med som att barnet går tillbaka i utvecklingen och inte längre klarar sånt som gick bra någon vecka tidigare. Efter denna "klängperiod" ser man så nya beteenden växa fram och det verkar ibland som att barnet har lärt sig en hel rad nya saker som över en natt.


Det kinkiga beteendet som föregår de första sprången pågår kanske bara någon dag, men när barnet blir äldre och förändringarna mer komplexa så blir klängperioderna också längre, ibland upp till sex veckor långa. När man är mitt inne i en sådan period kan det vara skönt att veta vad som ligger bakom, och att kinkigheten faktiskt inte beror på att man är en usel förälder utan att barnet genomgår en stor förändring i sitt liv.

Klängperioderna (som oftast följs av ett riktigt soligt beteende) brukar komma vid följande tidpunkter i barnets liv. Om ditt barn är fött för tidigt eller sent, så ska du lägga till respektive dra av tid för det, den neurologiska utvecklingen räknas nämligen från befruktningstillfället.

5 veckor
7-9 veckor
11-12 veckor
14-19 veckor
22-26 veckor
33-37 veckor
41-46 veckor

Exempel på färdigheter
I varje kapitel där respektive språng beskrivs följer också en lista med exempel på färdigheter som barnet kan efter ett språng. I många av de senare sprången känns flera av exemplen extremt tidiga. Exemplen är alltså direkt tagna ur boken (dvs inget jag hittat på), och jag gissar att man velat täcka in alla möjliga (tidiga, normala och sena och extremer åt båda hållen) fall och därför blir många exempel absurda när det handlar om normala och även "tidiga" barn. Sen behöver det ju inte vara att färdigheten är fullt utvecklad, barnet kanske har börjat nosa på färdigheten vilket det inte kunnat alls före språnget.

Så ta de här listorna med exempel på färdigheter med en nypa salt. Förmodligen kommer du hitta en eller ett par punkter som stämmer på ditt barn!

I praktiken
Detta personliga referat innehåller också lite reflexioner från verkligheten vad gäller de typiska beteenden som boken tar upp. Det är givetvis kul att samtidigt som man läser boken kunna jämföra med sitt eget barn. Självklart blir det automatiskt så att man som förälder ”läser in” mycket i sitt eget barns beteende, man vill ju att det ska följa mönstren. Efter några av beskrivningarna av de olika ”världarna” och vad barnet kan göra efter varje språng kommer ett litet stycke där försöksbebisarna Lovas, Filippas och Felix beteenden beskrivs, här är en kort beskrivning av "försöksbebebisarna":

Lova är dotter till Cathrine, som är huvudförfattare till denna text. Lova föddes den 28 juli efter en ”normal” förlossning på Huddinge Sjukhus. Hon kom 3 dagar före utsatt datum och vägde 3075gram och var 48cm lång.
Filippa är dotter till Mia, som ”gästskriver” här i Cathrines text. Filippa kom till jorden 4 dagar efter utsatt datum. Förlossningen betecknas som ”normal. Filippa vägde 3665 och var 50cm lång.
Felix är Mias andra barn, han föddes 2 dagar efter BF. Han var 51cm lång och vägde 3600 gram.
De 7 sprången
Vad är det då för förändringar som barnet genomgår vid dessa tidpunkter och vilket beteende kan jag förvänta mig från mitt barn? Läs mer i dokumenten du hittar här nedanför under "se även".

Läs mer om och köp "Växa och upptäcka världen"

Källa: Växa och upptäcka världen av Hetty van de Rijt och Frans X. Plooij


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Ann-Sofie Skoglund (2013-04-22 08:57)
Betyg: 5
Superbra att få en sammanfattning då boken är så svår att få tag på.
Barnsidan (2012-04-23 08:56)
Hej Jenny
Boken "Växa och upptäcka världen" går tyvärr inte att köpa via vanliga bokhandlar längre. Prova på bibliotek, antikvariat eller kanske köpa den begagnat av nån som läst den klart. Det är en mycket nyttig bok!
Jenny (2012-04-20 20:25)
Var är ert personliga utvärderingsdokument, kan inte hitta "se även" länken, är sååå nyfiken på att läsa då den här boken verkar omöjlig att få tag på.
zizzi (2011-07-19 20:13)
Boken verkar vara slutsåld överallt, den trycks inte upp i fler upplagor heller. Några tips på var jag få tag på den?
Pia Adolfsson (2003-05-20 21:40)
Betyg: 4
Maria Centervall (2003-05-04 13:19)
Betyg: 4
ebba jungmarker (2003-04-18 12:10)
Betyg: 4
Susanne Magnusson (2003-04-16 21:24)
Betyg: 4
Har läst boken och kan verkligen rekommendera den! Vi har satt upp utvecklingsschemat på kylen hemma och det är kul att kolla om vi är i en ny "fas"...
Sophia Johansson (2003-04-07 06:21)
Betyg: 5
Jättebra! Och även boken är verkligen suverän! Utan den tror jag att jag hade blivit tokig! *S* Men även mementet att gå och kolla "kan det vara en fas" då de är som jobbigast, gör ju att man tänker på annat nån minut. Sen fick jag flr det mesta bekräftat "ja det är en fas" och då kändes det bättre igen, det fanns en förklaring!
Ylva R (2003-03-24 16:58)
Betyg: 5
Utmärkt!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook