Barnsidan - Låt ditt barn leka!
Meny

Barns utveckling > Småbarnsåren (1-3år) > Låt ditt barn leka!

Låt ditt barn leka!

Publicerad: 2012-01-04
Genom leken utvecklas ditt barn.

Att leka är att lära
Lek är att lära för småbarnet, så det som är roligt är alltså lärorikt. Även om vi i västvärlden köper mycket leksaker till våra barn så är det inte enbart lyx eller skapar bortskämda barn. Barn behöver leksaker för att lära sig förstå olika sidor av verkligheten även saker som de annars inte ser dagligen, t.ex. bondgårdar, djur och natur.
Förr i tiden, och fortfarande i vissa länder, så var redan de små barnen inbegripna i de vardagliga sysslorna som att mala mjöl, mjölka getter eller hämta vatten. De vuxnas värld var närmare barnens värld. Även större problem som kalla vintrar och trasiga plogar var verkliga för barnet som istället för att leka med dockhus och modellera lekte med slevar, kokkärl och hjälpte mamma att hämta ved. De flesta "moderna" barn är utestängda från denna mer naturnära livshållning och behöver därför få ha leksaker som kan hjälpa dem förstå enkla samband som de vardagliga sysslorna förr i tiden hjälpte barnen förstå grundläggande saker om t.ex. hur man producerar det man behöver. Nuförtiden går de vuxna till "kontoret och jobbar" som sedermera ger "pengar" med vilka man handlar mjölken. Dessa samband är för abstrakta för att det lilla barnet ska förstå dem.
Så när du funderar över vilka pedagogiska datorprogram, mentala pussel eller yogalektioner ditt barn ska ha för bli smart nog att platsa i Mensa bör du kanske tänka på att den vanliga leken förser ditt småbarn med alla dessa livsviktiga saker, upplevelser och erfarenheter:

Barnet känner sig större och bättre än vad de är

(översättning från engelskans omnipotent = allsmäktig) Barnet kan leka att det är den stora fisken istället för de små guppiesarna. Frustrationen över att alltid vara för liten och ha för liten förmåga försvinner och barnet kan göra som det vill och bestämma över händelseförloppet.

Barnet lär sig mer om omvärlden

Det kan undersöka former, färger, upptäcka orsak- och verkansamband, sociala roller, familjevärderingar. Barnet kan på en och samma dag vara polis, såväl som fåraherde och musiker.

Leken bygger på barnets självkänsla

Barnet leker sånt det kan, upprepar lyckade insatser och stärker därmed sitt självförtroende. Eftersom barnet själv kan bestämma vilka regler som gäller är det också barnet som avgör när det lyckats eller ej utan att någon berättar att det gjort "rätt" eller "fel". Detta gör att barnet kan försöka igen och igen till det lyckas utan att känna sig otillräcklig.

Barnet lär sig sociala färdigheter

Leken förbereder barn för den sociala världen långt innan de skaffar vänner eller har sociala relationer med utomstående. Den första vännen är ofta en docka, nalle eller anka som sällan ställer till problem eller är motvillig så barnet får massor med chanser att öka på sina färdigheter att interagera och kommunicera med andra. Med andra barn som vänner lär de sig sedan att dela med sig, vänta på sin tur, stå upp för sina egna rättigheter och att bry sig om andra.

Barnet blir med mer utagerande

Känslor kan ageras ut i lek i form av rollspel. Barnet kanske står och tjatar på sina leksaker, ett beteende du själv kanske känner igen från när du tjatar på barnet. Barnet kan också leka doktor för att bli av med den egna rädslan inför läkarbesök eller sprutor. (leken som självterapi!)

Språkutvecklingen tar fart i leken

Leken med olika leksaker öppnar nya världar för barnet och med de nya världarna kommer nya ord och begrepp. Leker man med bilar lär man sig även ord som bildörr, garage, parkera och rödljus. Vattenlekar lär barnet ord som vatten, slang, regn, flyta och hälla. I samspel med andra barn lär de sig snabbt ord som min, din och dela.

Rollspel

Barnet får prova på hur det är att vara polis, mamma, doktor eller kanske att flyga ett flygplan. Denna typ av lek hjälper också barnet att bygga på sin självkänsla eftersom det i leken inte behöver känna att det är ett litet barn.

Kreativitet och fantasi

Att fantisera och vara kreativ genom att bygga sandslott, göra ett bilgarage av en skolåda eller laga mat till dockan får ditt barn att tänja på gränserna till sin egen värld och provar på känslan att vara i en påhittad värld.

Finmotoriken utvecklas

Finmotorik och hand-öga-koordinationen förbättras och utvecklas när ditt barn leker med klossar, lägger pussel eller ritar med kritor.

Grovmotoriken utvecklas

Färdigheter som att gå utvecklas fort till att kunna springa, klättra och hoppa om ni tillbringar mycket tid utomhus och på lekplatser. Inomhus kan den vanliga gången förfinas med att samtidigt kunna dra något efter sig, klappa händerna eller gunga på gunghästen.
Så kort sagt kan man säga att lek är allvarligt arbete för småbarnet, gör barnet nöjdare och mer kompetent. Så låt det leka, och leka och leka...

Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Petra Lindholm (2003-02-25 14:29)
Betyg: 5
Thomas Althoff (2002-09-23 16:11)
Betyg: 4


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook