Barnsidan - Blod och elände
Meny

Blod och elände

Publicerad: 2004-09-06
Barn ramlar, skrubbar knät, trampar på vissa glasbitar, blir bitna av getingar och ormar. De skär sig och cyklar omkull. Där det finns barn finns också skadetillfällen.

Där det finns barn finns också skadetillfällen. Barn ramlar, skrubbar knät, trampar på vissa glasbitar, blir bitna av getingar och ormar. De skär sig och cyklar omkull. Ibland är skadan allvarlig och då är det viktigt att du är lugn eftersom din upprördhet kan smitta av sig på barnet. Här kommer en sammanfattning på vad du som förälder eller viuxen kan göra när ett barn skadar sig.

-Tvätta alltid händerna innan du plåstrar om ett sår.

-Gör rent runt såret innan du försöker rengöra i såret.

-Har grus eller annan smuts fastnat i såret kan du pilla bort det med pincett. Stryker du på xylocainsalva innan så bedövar den lite och pillandet gör inte så ont.

-spola med rinnande vatten efter rengöringen så att tvål och smuts försvinner

-spola brännskador i svalt vatten i minst 10 minuter. Anpassa temperaturen så den känns behaglig och håll skadan under vatten tills det inte gör ont längre.Om sakden är stor (t.ex kokhett vatten från en kastrull har ramlat över barnet) är det bra att låta barnet stå duschen tills man åker till läkare. Ju snabbare du hinner kyla ner skadan dessto lindrigare blir den. Detta gäller för ALLA brännskador, oavsett grad.

-För ihop sårkanterna vid skärsår och tejpa med sårtejp. Såret läker snabbare och lämnar mindre ärr.

-Små skärsår och sticksår (och även bett från hund/katt) kan med fördel blöda en stund och gör sedan rent. Blodet sköljer bort en del av smutsen.

-Alla djupare sår ska behandlas av sjukvårdspersonal. Större och livshotande blödningar måste du dock själv försöka stoppa så fort som möjligt. Lyft den skadade kroppsdelen och lägg tryckförband.

-Vill såret inte sluta blöda kan du oftast stoppa blödningen genom att trycka lätt på såret med en kompress eller en ren tygbit i cirka 10-15 minuter.

-Ett torrt förband som fastnat i såret kan lämnas i fred några dagar. Det lossnar lättare om du först fuktar det under rinnande vatten.

-Stelkramp är en allvarlig komplikation vid t.ex hund- eller kattbett. Vaccn där stelkramp ingår är ett bra skydd.

Källa: Apotekets råd om små barn


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook