Barnsidan - Barnsäkerhet
Meny

Barnsäkerhet

Publicerad: 2003-09-16
En kortfattad checklista på saker som du bör tänka på när du barnsäkrar ditt hem.

Så här kan du barnsäkra ditt hem

Enligt konsumentverket är det pojkar mellan 1-2 och 13-14 år som är mest olycksdrabbade. Bland flickorna är 1-2 åringarna mest utsatta. I åldrarna 0-5 år är huvudet den kroppsdel som oftast skadas, vanligen rör det sig om sår och blåmärken. Fallolyckor är vanligast. De minsta barnen faller ofta från möbler. Och det är hemma barnen skadar sig. I åldrarna 0-1 år sker 73,7 procent av olyckorna i eller omkring bostaden.

Köket

Köket är ofta husets hjärta, mycket tid spenderas här och många barn älskar att vara i köket där så mycket spännande sker. Dessa saker bör du tänka särskilt på.

Kylskåp/Frysbox ska vara barnsäkrade med spärrar

Se till att dessa saker är säkert förvarade:
*knivar och saxar
*kemikalier och rengöringsmedel
*mediciner
*plastpåsar och långa snören

Mest säkert är det att låsa in saker, även sk "barnsäkra förpackningar" är inte barnsäkra. (23-36% av 2-5 åringar klarar medicinförpackningar med tryck och skruvfunktion inom 5 minuter)

Barnstol bör fästas i bordet. En trång sittdel i stolen gör att barnet inte kan resa sig lika lätt. Komplettera med sele om barnet reser sig i stolen.

Spisen ska vara förankrad i väggen och försedd med hällskydd och luckskydd om det behövs. Vreden kan barnsäkras eller förses med reglageskydd. En induktionshäll gör att plattorna inte blir varma, värmen överförs magnetiskt. Det kanske är något att satsa på ifall den gamla hällen/spisen ändå ska bytas ut?

Diskmaskinsluckan bör vara svår att öppna eller spärrad.

Badrummet

I badrummet finns också många intressanta saker, här finnas vatten, lådor med roliga förpackningar, salvburkar, smink, hårsprej och metervis med toapapper att dra ut. Alla dessa saker utgör en oemotståndlig frestelse för de flesta barn.

Skötbordet ska ha stor yta, 3 rejäla kanter och stå stadigt. Lämna ALDRIG ett barn ensam på skötbordet, hur litet det än är. Den första rullningen/vändningen kanske kommer just när du lämnat barnet på skötbordet...bara för att...

Förinställ vattentemperatur så att vattnet inte är skållhett. Barn är känsligare för skållningsskador än vuxna. Sänk maximal temperatur till 55 grader.

Sätt en gummimatta eller annat halkskydd i badkaret. Barn ligger väldigt sällan stilla i badet, utan vill gärna stå, sitta och kanske också klättra på badkarskanten.

Toalocket ska vara tungt eller spärrat

Sovrummet

I sovrummet tillbringar vi också mycket tid. Barn vaknar ofta tidigt, så ifall du tänker låta dem leka en stund själva innan du går upp själv så bör du tänka på att plocka undan alla små leksaker som barnet kan tänkas sätta i halsen. En vattensäng kan vara en kvävningsfara.

Resten av hemmet

Har du trappa bör du ha grindar, på båda våningsplanen.

Trappan ska vara halkskyddad. Om trappstegen är öppna kan du täcka med nät.

Mattor kan halkskyddas med gummimatta under, bra när barnen börjat springa och kan svänga i farten.

Vassa hörn kan ha hörnskydd

Dörrar kan ha klämskydd, eller så kan man på ett enkelt sätt lägga en handduk (el dyl) ovanpå dörren så att den inte går att stänga helt. Risken för klämskador minskar då drastiskt, och klämskyddet är enkelt att ta bort.

Fönster ska ha fönsterbeslag som hindrar att fönstret kan öppnas mer än 10 centimeter. Det ska motstå öppningsförsök av barn upp till fem års ålder.

Bokhyllor och höga skåp bör förankras i väggen, för att inte välta om/när barnet klättrar i det.

Eluttag ska vara petskyddade. Glöm inte grenuttagen och förlängningssladdarna.

Brandvarnare förebygger 71% av dödsfall orsakade av brand i hemmet. Kolla regelbundet att den fungerar. Var inte lat och stäng inte av den när den piper för att batteriet börjar ta slut. Åk genast och köp nya batterier!

Krukväxter får inte vara giftiga. Här finns en lista från konsumentverket
Du är i inte helt säker bara för att du följt denna lista - det är inte säkert att den är komplett!!!
På konsumentverket kan du läsa ännu mer om barnsäkerhet.

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosex med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook