Sjukhusinlagda barn med covid-19 drabbades mycket mer sällan av allvarliga symtom än vuxna. Det visar en studie som forskare genomförde i Kanada under perioden mars-december 2020.
Forskarna påpekar dock att deltavarianten inte hade slagit igenom ännu under den undersökta perioden.
Överläkaren Karin Pettersson, som forskat på covid-19 bland gravida, tror att det beror på att många upplever att informationen från vården och myndigheterna varit knapphändig.
Hon påpekar samtidigt att det inte finns något som tyder på att gravida eller ammande kvinnor riskerar att drabbas av andra biverkningar än övriga i samhället.
– Man har inte sett att man löper risk för missfall, missbildningar eller andra allvarliga komplikationer, säger hon till SVT Nyheter.
Biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell berättade att gravida vaccinerar sig i lägre utsträckning än icke-gravida.
Enligt överläkare Karin Pettersson kan det finnas anledningar till den lägre vaccinationstäckningen, men hon vill också tydliggöra att vaccinen är säkra för gravida och fostret.
Nu startar en undersökning av vad dagens småbarn äter och först ut är fyraåringarna. Har du fått ett brev med inbjudan till att vara med i undersökningen?
Läs merDe långa köerna för provtagning av livmoderhalscancer ska nu kortas.
I de delar av Västra Götaland där köerna är som längst kommer extra ...
En familjevecka för stressade föräldrar nådde till sist budgeten. Men för arbetsgivare är baksidor en ännu större arbetskraftsbrist och ett ...
Dagens industriParacetamol, som finns i till exempel värktabletten Alvedon, kan påverka fostret, framförallt när det tas tidigt i graviditeten. Gravida ...
Forskning.seTre ledande företrädare för Liberalerna skriver på Aftonbladets debattsida att smitta bland ovaccinerad personal ligger bakom den ökande ...
OmniFrån och med den 1 oktober upphör de tillfälliga ersättningar som regeringen införde under pandemin och undantagen som gällde läkarintyg. Det innebär bland annat att intyg återigen krävs för vab från dag 8.
Läs merFarmaceuter på landets öppenvårdsapotek använder E-hälsomyndighetens Elektroniskt expertstöd (EES) som stöd för att se hur ett recept passar in med kundens övriga läkemedel. Nu ger EES även information om hur läkemedlen påverkar fostret under graviditeten och barnet som ammas.
Pressmeddelande från E-hälsomyndighetenFrida Bosma vill inspirera barn att äta lite bättre för att må mycket bättre. Hennes nya bok "Millie och superhjälteveckan" visar utan pekpinnar vägen till hur man som vuxen kan skapa en rolig och hälsosam matmeny tillsammans med barnen.
Läs merFolkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige, med två doser. Det innebär att även barn 12–15 år kan få skydd mot sjukdomen.
Läs merDet är rekordtidigt, men redan har en handfull värmländska barn behövt sjukhusvård efter att ha blivit smittade av RS-virus.
- Vi är ...
Ny forskning från Örebro universitet visar att PFAS-kemikalier gör bröstmjölk mindre näringsrik.
PFAS-kemikalier är en stor grupp ämnen, ...
Regeringen satsar 5 miljarder kronor extra på sjukvården under 2022 i budgetpropositionen som presenterades på måndagen. Bland annat ska 2 ...
LäkartidningenAldrig tidigare har Försäkringskassan betalat ut så mycket för vård av barn (vab) som under april månad förra året.
I Västernorrland var ...
I Sverige överlever för tidigt födda barn efter allt kortare graviditetslängd, det eftersom den neonatala intensivvården är i ständig ...
Borås TidningDokumentärfilmer som engagerar, väcker debatt och förmänskligar personer som av fördomar och medier mest utmålats som monster. Det har ...
Trelleborgs AllehandaUnder pandemin, när vi hållit avstånd och spritat händerna, har säsongssjukdomar som influensa, RS-virus och vinterkräksjuka minskat. Nu ...
Upsala Nya TidningAborterna i Sverige fortsätter att minska och framförallt bland tonåringar, där siffrorna halverats sedan 2010 i åldersgruppen 15-19 år, ...
Sveriges Radio