Mödra- och barnadödligheten i Sverige är högre för utomeuropeiskt födda kvinnor som inte talar svenska. För att få en mer jämlik och säker förlossningsvård satsar landstinget Sörmland på kulturdoulor, som blir bron mellan barnmorska och patient.
VårdfokusLärare i förskolan använder ofta datorplattor och appar som ersättning för traditionella aktiviteter. Men det är problematiskt, eftersom barnen i första hand lär sig att spela apparna och inte tar till sig det pedagogiska innehållet, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.
Läs merExponering för ftalater under graviditet kan kopplas till språkutveckling hos barn i Sverige och USA. Ftalater är kemikalier som bland annat kan finnas i vanliga hushållsartiklar, elektronik och mjukgjord PVC.
Läs merHuvudfotingar är ett av många redskap som barnhälsovården använder för att undersöka fyraåringars utveckling. Men att en fyraåring vägrar eller inte kan rita en "godkänd" huvudfoting behöver inte betyda så mycket, menar Ylva Thor som arbetar med barnhälsovård.
Sveriges RadioFörra året drabbades 118 födande kvinnor på Sahlgrenska universitetssjukhuset av svåra bristningar i underlivet. Hittills i år är motsvarande siffra 58.
SU är just nu bäst i Sverige på att motverka bristningar. Och för den som ändå får problem finns numera en särskild bristningsmottagning.
Varje år delar Bris ut idolkort till Sveriges sjätteklassare för att sprida budskapet att alla har rätt till en bra barndom, och att stöd finns att få. Nu har årets Bris-idoler presenterats. Ryttaren och bloggaren Nellie Berntsson är en av dem.
Läs merTrots att många föräldrar verkar känna till att vinterkläder försämrar bilbältets effektivitet slarvas det. Så mycket som varannan förälder knäpper bara ibland upp eller tar av tjocka vinterkläder och hela 15% lämnar alltid ytterkläderna på.
Läs merEn kvinna anmälde Länssjukhuset i Kalmar för brister i deras telefonrådgivning efter att hennes tvillingar dog vid födseln.
Barometern OTAllt färre kvinnor drabbas av allvarliga bristningar vid vaginal förlossning, enligt siffror från Graviditetsregistret.
– Vi har jobbat mycket med utbildning och för att förstå vad som gör att vi kan förebygga skador, vi har bland annat haft workshop med personalen för att hitta de bästa handgreppen. Man måste öva upp en skicklighet, säger Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare för förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Sverige kommer långt ned på listan när det gäller likvärdighet i skolan, och ligger sämst till i jämförelse med andra nordiska länder.
Sveriges RadioDatorplattor och appar är ingen genväg till förskolebarns lärande enligt forskning från Göteborgs Universitet.
Sveriges RadioMedarbetare på Akademiska sjukhuset i Uppsala är med och utprovar teknik för framtidens vård, bland annat barnintensivvårdsavdelningen som ska öppna 2020.
Läs merPå måndag den 29 oktober släpps boken Hej, det är jobbigt - till dig som är ung och vill prata anonymt med någon. Här samlas berättelser om att må dåligt och om att må bättre. Boken visar vägen till stödorganisationer som erbjuder chatt- och telefonstöd anonymt och gratis.
Läs merEn ny undersökning visar att personer med reumatisk sjukdom är ofta oroliga för att inte klara av en graviditet och ett föräldraskap. En del av dem avstår därför från barn eller från att försöka skaffa syskon till nuvarande barn.
Läs mer– Tittar vi på psykologiska faktorer finns det stora skillnader inom gruppen, vilket indikerar att kvinnorna troligen behöver olika former av stöd och hjälp för att hantera sin rädsla inför en förlossning, säger Elisabeth Rondung forskare vid Mittuniversitetet
Läs merDet finns olika psykologiska faktorer som bidrar till att gravida kvinnor upplever en ökad grad av förlossningsrädsla. Det visar en studie från Mittuniversitetet där 499 kvinnor från Jämtlands län och Örebro län medverkat.
Läs merI år fyller Läkarmissionens stora julklappssatsning Aktion Julklappen 20 år. Idén är lika enkel som snillrik. Barn i Sverige slår in julklappar och skickar med personliga hälsningar till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som annars kanske inte får några julklappar. I år är dessutom Youtube-stjärnan Theoz med och delar ut julklappar i Ukraina.
Läs merI den hittills största kliniska studien av mikrobiomets, dvs tarmflorans, utveckling hos spädbarn har forskare vid Baylor College of Medicine funnit att utvecklingen sker i olika stadier som kan associeras med förändringar i livsstilen under den första tiden i livet.
Läs merAtt veta hur man ska klara av föräldralivet när man sitter i rullstol kan för många vara svårt. Men det finns föreningar som jobbar för att...
Svt.seDenna tidnings ledarsida innehöll nyligen en artikel med rubriken "Friska ska inte ha doktorn i telefon" (15/10).
Ekuriren.se