Barnsidan - Till alla mammor
Meny

Runda arkivet > Krönika > Till alla mammor

Till alla mammor

Publicerad: 2004-05-30
ett kort kåseri om Mors dag

Det skulle finnas en dag, en dag för alla de mammor som torkar, klipper barnnaglar, tvättar, förmanar, oroar sig, ställer upp, älskar, tjatar, gör påskpyssel med barna, skjutsar, packar jumpapåsar, lagar välbalanserade måltider, planerar semestrar och klipper kuponger och... ja - kort sagt fixar och trixar för att få vardagen att gå ihop. Den dagen skulle alla dessa mammor får sovmorgon, få dricka morgonkaffet i stillhet, bli firade med rosor och känna sig uppskattade och välbehövda. Och för en dag slippa VD-posten för AB Familjen.

Men den dagen finns ju redan? Mors dag! "Ja, eller hur?" suckar en stor skara mammor. "Jag får aldrig nån uppskattning - inte ens på Mors Dag!" Besvikelse och tysta tårar. Men - skärpning! Inte behövs en speciell dag för att visa sin mamma (eller den som är mamma till ens barn) uppskattning? Eller förvänta sig att få det? Är inte det något som man ska kunna förvänta sig få "serverat" varje dag? Visserligen har Mors Dag en lång tradition (ända från de gamla grekerna om jag förstått det rätt), men det var inte förrän handeln anammade detta som firandet skulle ske med presenter, bakverk och blommor. Och med blommorna kom förväntningarna och de dåliga samvetena. Är inte mamma värd en liten blomma ens? Och med förväntningar som inte slår in kommer ju förstås besvikelse.

Nä, skärpning! Gå inte och vänta ett helt år (kanske i onödan) på nästa års Mors Dag, för att få känna familjens uppskattning. Bli inte den martyr som går under i tyst bitterhet, kräv istället att få höra att du är behövd, älskad och uppskattad - för det är du.

Varje dag kan vara en Mors Dag! Och du, glöm inte att Fars Dag kanske också borde firas varje dag...

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Annica Bark (2004-06-10 12:08)
Jag ser till att ta mig morsdagar lite då och då.
Men för första gången så fick jag en blomma av min äldsta dotter i år! Vad det värmde.:D

Bra skivet, ska visa sambon och barnen det så de får sig en tankeställare. ;) Far i huset blir firad varje år på farsdag, förra gången fick han en limpistol minsann. ;)
Jennie Andersson (2004-06-03 07:41)
Mycket välskrivet!

Första stycket var som ett urklipp från min vardag (kanske inte jumpapåsen, min tjej är bara 2 år).
Tror generellt att vi måste lära oss att inte ta saker för givet och visa uppskattning till våra medmänniskor.

Fast jag tror att vi kvinnor oftast tar på oss en martyrroll i stället för att slå näven i bordet och många gånger kanske vi inte ens behöver göra det utan bara låta mannen ta del i vardagssysslorna - fast det blir ju bättre när jag gör det själv *ler*


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook