Profilen Anna Toss
Publicerad: 2004-04-19
Hon var med och startade föräldraNätet som gick från noll till berömmelse på kort tid. IT-bubblan sprack och efter år av turer med nya ägare med fel inställning fick Anna nog. Våren 2002 överlämnade Anna sin baby till de nya ägarna Baby Basics.
Hösten 1998 kom jag själv i kontakt med föräldraNätet ("fN"), nygravid med tusen frågor. Nu slumpade det sig så att jag fick missfall som följdes av en längre tids "svårt att bli gravid"-tid och då kom fN verkligen till sin rätt med sin förmåga att fylla mitt behov av tips och råd men framförallt stöd i form av andra blivande mammor och pappor i samma situationer. Råd och personer som är svårfunna på andra håll. Sen dess har jag nog varit fast :)
Anna Toss och hennes man Peder Finnsiö startade fN 1997, en framgångssaga redan från start. Men ekonomin gick aldrig riktigt ihop, nya ägare kom in om vartannat. Alla ägares olika visioner och mål med företaget slet det åt olika håll. Till slut blev det ohållbart och våren 2002 hoppade Anna av.
Som medlem på föräldraNätet har jag genom åren läst Annas lysande krönikor, sett hennes kamp för att hålla företaget på fötter och till slut hennes avhopp. Det fick mig att vilja ta reda på mer om Anna.
Berätta lite om Anna, vad har du för bakgrund och utbildning?- Jag är född i Stockholm 1962. Efter nian jobbade jag som journalist ett år, sen pluggade jag tills jag fick mitt första barn -83.
- Tre barn till föddes -87, -89 och -92 och jag var hemma med barnen i tolv år. De sista åren hemma skrev jag böcker, tre barnböcker och en faktabok för vuxna. Sedan jobbade jag ett par år som redaktör för tidningen FöräldraGuiden men slutade där för att starta föräldraNätet -97.
Hur kom det sig att du blev intresserad av ämnet barn? Finns det några delområden som du tycker är mer intressanta än andra?- Jag har varit intresserad länge som du förstår! Men innan jag fick egna barn tyckte jag inte alls att det var spännande, snarare tråkigt. Allt med barn och föräldraskap är intressant, men själva växandet är roligast tycker jag, och särskilt att få följa med på tonårsresan.
Vilka tycker du är de viktigaste sakfrågorna att föra för barnens skull?- Svårt att svara på vad som är viktigast. Men jag tycker att vi lever i ett barn- och föräldrafientligt samhälle, i en väldigt dålig föräldrakultur. Allt som har med barn att göra har alldeles för låg status. Jag vill att man ska uppvärdera och se hur viktigt föräldraskapet är, hur viktigt det är att våra barn får de bästa möjliga förutsättningarna. Jag vill kunna vara stolt över att vara förälder, även om jag inte verkar bidra direkt till att höja BNP! På det sättet tror jag att barnen också kan få större framtidstro och känna sitt värde.
Men vad tycker du t.ex om en individualiserad föräldraförsäkring? - Åh, jag blir bara så förbannad på att den används som ett slagträ i kampen för jämställdhet. Kvinnofrågor är superviktiga och lika lön för lika arbete ska vara en självklarhet. Men det är inte barnen som ska betala de lönerna.
- Faktum är att jag verkligen har tröttnat så på daltet med de pappor och mammor som inte vill ta ut maximal föräldraledighet. Vill de inte, fattar de inte hur viktigt och intressant och utvecklande det är - varför ska vi då tvinga dem? Synd för dem säger jag - det är en ynnest att få vara hemma med sina barn, och är man inte intresserad av den så får man skylla sig själv.
- Det stör mig att man tar "barnens bästa" som argument för allt man själv tycker är bäst. Senast i dagens DN uttalar sig fyra politiker om vad som är bäst för barnen och menar att det är ett hån mot svenska män att tro att de inte vill ta ut föräldraledigheten. Men i samma andetag vill de tvinga samma män att ta ut den. Suck. Gör det bättre och lättare för de som redan nu VILL vara hemma istället - höj ersättningen, förläng dagarna, uppmuntra och underlätta för de par som vill vara hemma samtidigt.
Berätta om dina barnböcker och varför de kom till. - "Ärtan" kom till för att barnen sett en Disneyfilm som de gillade och som handlade om Artursagan. Men sen visade sig att det inte fanns några böcker på bibblan när barnen ville veta mer, så jag skrev en själv. "Jag, Mamma och Socka Musen" är egentligen en slags vilda historier som jag drog på sängkanten för min äldste son när han precis hade börjat skolan, och undrade vad vi andra gjort på dagen när han var borta.
- "Handbok för vilda barn" är precis vad den låter som. Min man Peder och jag ville dela med oss lite av våra erfarenheter, både från vår egen barndom och med tips som vi lärt oss av ungarna ... Den är väldigt rolig och användbar, men jag önskar att mina egna barn inte hade läst den så noga!
Har du planer på fler barnböcker?- Vi har precis skrivit en barnbok om robotar som kommer ut i höst. Lusten att skriva finns alltid, det är bara tiden som saknas.
| Varför vill man skriva en bok som Bebisboken? Vad tycker du att den boken tillför som de andra "barnhandböckerna" saknar?
- Det var förlaget som ville att jag skulle skriva den. "Du som har fyra barn, du vet väl allting om barn och bebisar" tyckte de. Men min ambition var nog att skriva en bok som inte var så pekpinneaktig, en som sa att det är ok att känna efter själv vad som känns bra. Och att det kan vara mysigt med bebisar!
|
Läser du mycket litteratur om barn, barnuppfostran osv själv? Har du i så fall någon favorit?- Egentligen inte, jag pratar mest med andra föräldrar. Men när jag fick mitt första barn var "Barnaboken" av Anna Wahlgren en livräddare. Den gav mig verkligen råg i ryggen.
Tycker du att vi har problem med s.k. Curlingföräldrar?- Nja, nä, jag vet inte. Jag tror att svenska barn har ovanligt bra föräldrar just nu, pålästa och omtänksamma. Och alla generationer gör ju sina misstag, jag tror att det är oundvikligt. Men det som skulle vara skönt för många föräldrar (inklusive mig själv!) är om vi kunde inse att vi inte är så allena ansvariga för hur våra barn ska bli. Det är så mycket som inverkar - om jag inte gör allting rätt så kan ungen mycket väl bli alldeles utmärkt ändå, av egen kraft.
1997 startade du tillsammans med Peder föräldraNätet. Berätta!- Det började 1995, när jag upptäckte Internet och två amerikanska föräldraforum. Och kraften där, vad det betydde för föräldrarna att få kontakt med varandra! Jag tänkte att detta måste ju funka här i Sverige också, vi har ju inte mindre behov av att prata med varandra här.
- Och det stämde verkligen! På bara en vecka fick vi över 1000 medlemmar. Nu är det en bra bit över 100 000 tror jag.
Vad var ert mål?- Det var flera olika saker: Att få föräldrar att känna lite mindre respekt för expertis och trender, och mer för sina egna och andras erfarenheter. Att inse att det finns många olika sätt att göra rätt och att känna man inte är så ensam som man lätt tror när det är jobbigt. Och så hoppades vi att man skulle kunna prata lättare om svåra saker om man var någorlunda anonym.
- Jag kan säga att vi gjorde föräldraNätet lika mycket för vår egen skull som för andra föräldrars. Det har betytt enormt mycket för mig att få råd och stöd i "Snack" (FöräldraNätets diskussionsforum
reds. anm.).
Ni fick stora journalistpriset, medlemmarna strömmade till och det gick bra för sajten. Hur kändes allting då? - Vi hade jätteroliga år med föräldraNätet! Vi startade ju också Svenska Namn och tog över Barnens Internet, vi gav ut tidningar och böcker och byggde olika nätverk och hade hur många bra idéer som helst. Och fick som sagt mycket positiv återkoppling, från media men framförallt från medlemmar, det var fantastiskt.
- Samtidigt var det ekonomiskt tufft hela tiden. Vi blev en del av "internetbranschen" vilket gjorde att våra olika partners och delägare ofta själva stod på ostadig grund och inte riktigt visste vad de ville.
Och så sålde ni fN till Spray? Vad hände då? Sen följde flera turer som jag tror att inte alla kommer ihåg. Har du lust att göra en liten snabbsummering?- Vår (alltså vårt företag Contigo Media) första partner, Bonnier Online, sålde sin del till oss efter ett halvår när de ville avveckla sina verksamheter. Sen körde vi på själva ett halvår. Sedan sålde vi en del till Spray, som vi höll ihop med i ett och ett halvt år, tills de själva stod på ruinens brant och blev uppköpta av Lycos. Och Lycos slängde ut oss - vi passade inte in i konceptet.
- Det var en extremt jobbig tid. Allt hade gått strålande utom affärerna, som gick ungefär lika knackigt som för alla i IT-bubblan. Det hjälpte inte att vi snålade och gjorde allting med världens minsta budget.
Hur kom "baby basic" och Peter Scheffer med i bilden? - Jo, när det såg som allra mörkast ut kom ett företag som hette Acti och ville köpa oss. (Det var alltså Peter Scheffers företag som sedan blev "baby basic") De ville framförallt använda vår papperstidning till ett samarbete med Pampers. Vi tackade självklart ja - de verkade uppriktigt intresserade av målgruppen och vi hade ändå inget annat val.
- Men tyvärr visade det sig med tiden att vi hade helt olika uppfattningar om hur föräldraNätet skulle drivas.
Hur menar du då?- Jag menar att vi som hade startat och drivit fN under en lång tid, vi kände att framtiden som annonsfinansierad, börskursberoende vinstdrivande företag var räknade. Vi var helt överens med våra ägare om att vi måste börja ta betalt av medlemmarna, men där tog samstämmigheten slut.
- Vi ansåg dels att vi måste fixa till sidan och funktionerna så att allting - chatten, svararna, snabbchatten, snack, gravidkalendern och sånt skulle fungera innan vi kunde ta betalt. Och det tog lång tid att fixa på grund av internt strul.
- Sen tyckte vi på redaktionen att vi borde göra om föräldraNätet till en ideell förening om vi skulle börja ta betalt, så att medlemmarna betalade till sig själva så att säga. Man kan ju ändå ha annonser och till och med ha ett vinstdrivande företag - bara man plöjer ner vinsten i att utveckla tjänsten.
- Vi ville också att de som betalade skulle få särskilda förmåner, egna babysidor och flera andra roliga saker. Men ägarna sköt bara allt sånt framför sig.
- Det kändes helt fel att medlemmarna skulle betala ett stödmedlemskap till ett vanligt företag. Dessutom ett företag vars affärsmoral mer liknade den hos en begagnad bilhandlare än vad vi tyckte var passande för en föräldramötesplats.
- Det hela slutade med att vi gick skilda vägar. Det blev ohållbart helt enkelt.
För ett tag sedan stormade det en del på fN och flera medlemmar hoppade av i protest på stödmedlemsskapet och kanske framförallt Peter Scheffer. I de diskussionerna nämndes något om någon rättslig tvist. Vill du berätta mer om vad du vet om det?- Nej, det kommer nog att stå i tidningarna när det händer. Men jag tror att många kommer att bli chockade när de får höra vad som egentligen hände bakom kulisserna på fN och vem som är skyldig vem vad!
Vad känner du för föräldraNätet idag? Känns det fortfarande som att det är "din" skapelse? - O ja, föräldraNätet är min femte bebis! Det spelar väl ingen roll om bebisen blir sjanghajad av pirater, man älskar den såklart ändå ;-) Och jag, vi som jobbade med fN är väldigt stolta över det fortfarande. Det fungerar ju, det finns en föräldrakraft i det som är helt fantastisk!
- Jag tänkte alltid när vi jobbade där att "det skulle inte spela någon roll om hela redaktionen dog knall och fall idag, Snack skulle ändå fortsätta som vanligt". Det fick jag ju typ rätt i ...
- Däremot, om det är något som känns lite konstigt så är det att de som jobbar där nu så enkelt kan ta åt sig beröm för sajten, för allt det jobb vi la ner. Jag menar: alla texter, alla funktioner och varenda yttepytteliten detalj har vi tänkt ut och slitit för. Det kan svida lite ibland.
- Och jag menar, hallå, varför står det att det finns innehåll, skribenter och experter som inte har funnits med på flera år? Då är det ärligare att ha tomt på sidan, som de har på "Vår idé" (En sida på fN där företaget presenterar sig och idén.
reds. anm.) . Det är i allafall överensstämmande med verkligheten ...
Vilken är den viktigaste lärdomen du har plockat med dig från fN-tiden? - Att föräldrar är fantastiska och att de verkligen kan hjälpa och stödja varandra. Mammor och pappor, sträck på er! Ni gör ett bra jobb!
- Sen är det ju extra kul att Folkhälsoinstitutet har konstaterat att fN verkligen är ett föräldrastöd som fungerar.
Nu finns det alltså tillochmed vetenskapliga bevis på att fN är nyttigt!
Vad gör du idag? Har du/ni några planer på några nya spännande internetprojekt (som du vill berätta om)?- Jag skriver, bland annat för tidningen föräldrar & Barn och jobbar som utvecklare av föräldratjänster på nätet. Det är faktiskt lite andra saker på gång också - men det kan jag inte berätta om ännu! Resten av tiden är jag tillsammans med familjen. Att ha fyra barn i tonårs- och ung vuxen-ålder är egentligen minst en halvtidssyssla, fast man kan ju inte försörja sig på det. Men det är kul nästan jämt, när inte stickor och strån ryker!
Och slutligen "5 snabba"- 5 böcker bredvid min säng:
•
Science of Discworld II (fakta: allt om jorden, universum och allting av Terry Pratchett, Ian Stewart och Jack Cohen)
•
Att skriva för barn (fakta: klokt och kunnigt av Ami Andersson, Helena Meldré, Ulf Nilsson och Anna Orring)
•
Buy Jupiter (sf-noveller och roliga mellansnack av Isaac Asimov)
•
Jitterbug perfume (roman om sex, odödlighet och varma bad av Tom Robbins)
•
Franny & Zooey (50-talsroman om syskonskap och ungt lidande av J D Salinger)
- 5 saker under min säng:
• tre dammtussar
• ett mikrokosmos
• en magtränare (använd endast en gång)
- 5 saker jag längtar efter just nu
• att Star Wars III ska ha premiär snart
• att jag ska få börja plantera saker i jord
• att jag ska bli överhopad med bra betalda jobb som går jättefort att göra
• att någon rik typ ska vilja ge ut tidningen som jag vill göra
• att de sista kartongerna ska bli uppackade efter flytten för snart två månader sen
Tack Anna för tiden både här i intervjuform och på fN. Stort lycka till med robotboken! Sen är vi förstås nyfikna på vad det är för nya "andra saker" på gång. Men den som lever får se.
barnsidan.se har fått tillstånd att publicera Annas 'Tal till en flygfärdig unge - Va? Är du redan stor?' som vi länkat till under "se även". Och har vi tur kanske vi får se Anna här igen som krönikör/artikelförfattare.
Alla illustrationer från föräldraNätet är skapade av
Jojo FalkVill du veta mer om Anna Toss? Här kommer du till 'A som i Anna'.
Skrivet av: Barnsidan
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.
Tidigare kommentarer/betyg
Mayalins (
2004-05-18 15:18)
Betyg: 5
Jättebra artikel!!
Saknar verkligen gamla Redax på fN!
Kramisar!
Illan (
2004-05-14 08:08)
Betyg: 4
Vad kul att få höra vad det är som händer på fN. Nu skulle jag vilja höra andra sidan av saken också. För jag tycker de har helt rätt i att medlemmarna INTE ska behöva betala något :) Internet ska vara gratis :)
Anki Jonsson (
2004-05-13 23:30)
Betyg: 5
Visste ingenting om det här, intressant! Anna, du är guld värd, hoppas att du vet att allt det här är VERKLIGEN uppskattat!!!
Maria Eliasson (
2004-05-13 22:14)
Betyg: 5
Kul att läsa mer om Anna och fNs början!
Annica_ (
2004-04-20 21:34)
Betyg: 5
Jättebra!En dag ska sanningen segra!
Saknar den gamla redax med moral!