Barnsidan - Fantasy - från nördigt till mainstream
Meny

Intervju > Fantasy - från nördigt till mainstream

Fantasy - från nördigt till mainstream

Publicerad: 2020-04-27
Fantasy har växt från att vara en ganska smal och nördig genre och lockar nu många nya läsare och tittare. I den här intervjun får vi veta mer om fantasy som genre och Andreas som driver sajten Allt om Fantasy ger dessutom många tips på spännande fantasyupplevelser.

På mellanstadiet på 80-talet var man ganska ensam om att läsa Tolkiens böcker om Bilbo och Frodo och det fanns inte så mycket liknande böcker, bortsett från Narnia-böckerna som alltid kändes för barnsliga. Sen dess har genren stadigt växt och blivit mer brett uppskattad. Tänk bara på succéer som Harry Potter, Sagan om Ringen-filmerna och TV-serien Game of Thrones!

Jag har läst mycket böcker i mina dagar, men få berättelser har fastnat så djupt som de storslagna fantasyäventyren. Därför är det nu spännande att få göra en intervju med Andreas från Allt om Fantasy.

Vad roligt att få intervjua dig och få veta mer om din sajt Allt om Fantasy och få massa tips på läsvärda författare och böcker i genren.  Men berätta… varför har du startat Allt om Fantasy?

Anledningen att jag startade Allt om Fantasy från början var mycket på grund av att jag saknade en riktigt schysst svensk hemsida som tog upp bra fantasyböcker för både vuxna och barn. Det finns ett par stycken helt OK hemsidor på engelska, men på svenska är det rätt glest tyvärr. I och med mitt egna stora intresse för fantasy i allmänhet (både spel, filmer och böcker) så kändes det kul att kunna dela med sig till andra, och förhoppningsvis lära sig mycket på vägen själv. Allt om Fantasy har sedan jag började för ett par år sedan växt, och hemsidan har idag runt 4000 besökare i månaden, vilket är jätteroligt.

Vad är fantasy egentligen?

Fantasy är en genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden, vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. Ganska ofta handlar det om långa resor, uppdrag och utmaningar att klara av och kampen mellan gott och ont finns ofta med.

..och science fiction då - är det fantasy?

Njae, faktiskt inte - även om de båda erbjuder en flykt från verkligheten. Fantasy skiljer sig från genren science fiction på förhållandet till vad som är verkligt och realistiskt. Där fantasy kräver att någonting inte kan ske i vår verklighet, så kräver science fiction att det som händer inte kan ske just nu, men skulle kunna hända eller skulle kunna ha hänt. Som namnet antyder så är Science fiction mer vetenskapligt inriktad fiktion, medan fantasy innehåller ett stort mått av magi och övernaturliga väsen och krafter.

Vad är det svåraste med att driva en sajt och skriva om fantasy?

Jag tror att det som många underskattar med att göra en egen hemsida är mängden innehåll som du behöver producera för att hemsidan ska ta fart. Känslan som hemsidan förmedlar är förstås relevant med, men det kan vänta tills du har fått upp mer besökare till hemsidan.

Det är även värdefullt att bättre förstå vad folk söker efter på Google, så att du optimerar din hemsida så bra som möjligt utifrån det. Utöver det kräver förstås hemsidor en del underhåll och omtanke - det räcker inte att bara skapa en hemsida och sen låta den vara.

När det gäller just att skriva om fantasy så är utmaningen för mig att komma på nya saker att skriva om! Ofta försöker jag basera mitt innehåll på antingen vad andra frågar efter, eller vad som funkar bra på hemsidan sedan tidigare. Det gäller att försöka vara så kreativ som möjligt!

Hur väcktes ditt intresse för genren?

Fantasygenren var den genre som jag fastnade för allra först inom skönlitteratur. Jag tror jag var en 9-10 år när jag läste Sagan om Ringen för första gången. Tolkiens verk tillsammans med Robert Jordan, Katharine Kerr och David Eddings präglade min uppväxt. Jag tror det jag gillar mest med fantasygenren är att du kan fly iväg till en annan värld. Samt att jag gillar känslan i fantasyverk generellt.

Om man är nyfiken på fantasy, vilken bok eller författare tycker du kan vara en bra början?

Personligen rekommenderar jag Patrick Rothfuss alla dagar i veckan. Det är en författare som har ett kanonbra språk och som finns översatt till svenska. Vindens Namn är en av de bästa fantasyböcker jag någonsin har läst, och jag tror att det är en bok som kan utmana mångas tankar om att fantasy är för simpelt och nördigt.

Fantasy var förut en ganska smal genre som stadigt växt och nu finns det fantasy och fantasyserier som riktar sig till yngre barn. Har det påverkat genren i stort på något vis?

Ja, jag tror det. Det känns som att det idag finns ett bredare utbud av fantasyböcker och serier att välja på, både för barn och vuxna. Genren har både breddat sig och gått mer på djupet enligt mig. Det är lättare att hitta fantasyböcker som är mer nyanserade där man inte vet vem som är ond eller god (typ A song of ice and fire / Game of Thrones-böckerna, eller Steven Erikson-böckerna). Sen är det tacksamt med tycker jag att fantasy har fått mer plats tack vare tv-serier som Game of Thrones, The Magicians, Outlander, med flera.

Min självklara favoritfantasyförfattare är Tolkien, men jag har även tyckt mycket om David Eddings böcker. Har du själv några favoritförfattare inom genren?

Bra val tycker jag! Utöver Tolkien och David Eddings (och Patrick Rothfuss) kan jag också rekommendera Katharine Kerr, som blandar irländsk mytologi med fantasy. Riktigt bra och underskattade böcker. Brandon Sanderson är också en bra författare som både skriver mycket, och snabbt! Just nu läser jag om Robert Jordans böcker, vilka också är kanonbra kvalitet.

Även inom film och tv kan man nu hitta mycket fantasy, vilka filmer eller tv-serier tycker du har lyckats bra med att förvandla boken till rörligt media?

Game of Thrones är given att nämna. Väldigt bra anpassning till TV-formatet, som håller sig hyfsat nära böckerna. Outlander har jag fastnat mycket för på senaste, en kanonbra serie som gjort att jag fått upp ögonen för böckerna med. Sagan om Ringen-filmerna är underbara med förstås, jag har som tradition att se om den varje år i princip.

Hur tycker du att svenska författare inom genren står sig internationellt sett?

Det finns en hel del bra svenska författare (Erik Granström, Lovisa Wistrand och Marcus Olausson exempelvis). Däremot upplever jag att det känns som att det är utmanande att nå fram till en publik när du är svensk fantasyförfattare - att hitta ett starkt förlag i sig som kan hjälpa dig som författare tror jag är en utmaning. Men det är kul att se att flera svenska fantasyförfattare poppar upp, och jag tror som sagt att genren i sig kommer få mer och mer läsare tack vare att fantasy blir mer och mer mainstream.


Wow - den här intervjun fick verkligen minnen och lusten efter fantasy att vakna till liv. Precis som Andreas brukar jag både läsa om och titta om Sagan om Ringen, nu känner jag mig sugen på att återuppleva även Marion Zimmer Bradleys Avalon och Terry Brooks Shannara-trilogi. Men det vore också kul att stifta bekantskap på några av Andreas tips, t.ex Vindens namn.

Tack Andreas! Och fortsatt lycka till med din sajt!


Här är en tipslista med böcker som förekommer i texten

Bild: Andreas Johansson i intervjun.

Allt om fantasy

Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtionio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook