Barnsidan - Möt mamman som vägrar växa upp
Meny

Intervju > Möt mamman som vägrar växa upp

Möt mamman som vägrar växa upp

Publicerad: 2006-03-14
Jag fick ett länktips. Länken gick till oemotståndliga mymimi.com där du kan hitta de mest förtjusande leksaker. Jag har fått en intervju med mamman till Zippi, Skotty, Mashmallow och många fler

Jag fick ett länktips. Länken gick till oemotståndliga mymimi.com där du kan hitta de mest förtjusande och unika leksaker. Jag har fått en intervju med mamman till Zippi, Skott, Mashmallow och många fler. En intervju som förutom en inblick i leksaksindustrin också ger en inblick i hur det kan komma sig att en svensk mamma hamnar i New York och producerar och säljer egendesignade leksaker.

Först kan du väl berätta lite om dig själv... varför bor du i New York?
Jag heter Mimi, jag är född och uppväxt i Stockholm. När jag var 18, flyttade jag själv till USA, och har nu bott utomlands sen dess. Mitt första jobb var som en leksaksdesigner i Beverly Hills, där jag fick prova på att designa filminspirerade licensleksaker. Sen dess har jag stannat kvar inom leksaksdesignbranschen. Jag har frilansat för många olika stora och små leksaksinventörer och leksaksdesignföretag här i USA. Jag bor i USA, för att det finns så mycket mer möjligheter härborta än ”därhemma”.

Har du egna barn?
Idag har jag en liten familj, min svenske man Fredrik, och vår lilla efterlängtade flicka, Nina på 4år.

Hur blir man leksaksdesigner? Vad har man för utbildning?

Det finns nu 2st leksaksdesignutbildningar. En i New York City och en i Los Angeles. Den i NYC startade först, (runt 1987 nånting tror jag) det var även där jag gick mellan 1995-97. Den i LA är något nyare. Skolan i New York heter Fashion Institute of Technology, som aven kallas F.I.T.  Den skolan erbjuder Toy Design, som är en utbildning på kandidatnivå (Bachelor of Fine Arts) Varje ar plockas ca. 20st elever ut bland tusentals sokande. 98% far ett jobberbjudande innan avslutningen. Skolan i Los Angeles heter Otis College of Art & Design.

Hur kom du på idén att producera och sälja egendesignade leksaker?
Tja, efter snart 10 år inom leksaksbranschen började det klia lite... Jag tyckte att det skulle vara kul med att försöka med något eget, något mer unikt, som typ, “handtillverkade designleksaker”. Jag hade börjat lessna lite på att bara se traditionella leksaker på hyllorna. Visst är det kul att designa leksaker som nått sitt hundratusende exemplar, år ut och år in, men säg mig, vem skulle egentligen inte vilja ha något som ingen annan har eller kan få tag på? Det är för mig lika utmanande.
 
Hur länge har du gjort det?
Jag har gjort mina egna leksaker i många år nu, 2D skisser och 3D prototyper för det mesta. För både andra företag och för mig själv. Men tankar på att börja sälja till allmänheten började lite smått på allvar runt förra året när jag såg min egen dotters positiva reaktion till nallarna.

Hur namnger du dina mjukisnallar?
Jag håller upp nallarna och frågar min tjej Nina

"Nina, vad ser det här ut som?"

"En Blåbär" ("blå bear").

"Jaha, ok, en blåbär är det ju självklart....."

Ibland får jag lite udda svar som "Cinderella" eller "Stinky", från hennes muminfilmer... Det funkar inte riktigt.

Hihi, roligt att din dotter får vara med och bestämma lite... 

En annan sak då. Om man går in i godtycklig leksaksaffär idag så är det väldigt tydligt vilka hyllor som ska attrahera tjejer respektive killar, det är skillnader i typ av leksaker, hyllornas framtoning och leksakernas färger och ljud.
Det finns fortfarande en väldigt stor efterfrågan efter könssterotypa leksaker. Men jag tror det haller på att ändras sakta. Det börjar väldigt tidigt, redan kring leksaker för barn i spädbarnsåldern.

Varför har marknaden blivit så könsstereotyp? Gör man (dvs leksakindustrin) vad du vet något åt det?
Leksaksindustrin tar efter de trender som finns runtomkring oss. Leksaker fungerar också ibland som miniatyrprodukter för barn för att imitera sina föräldrar. Men nu, enligt den senaste trenden så håller det på vända lite åt motsatta hållet. Idag ser vi betydligt fler killar som kockar som lagar mat på tv, som dekorerar, och tjejer som fixar och bygger än vad vi såg vara egna föräldrar göra.  

Vad har du för planer inför framtiden?
Massor! Jag har en några projekt på gång med olika svenska designföretag i Stockholm.

Funderar du på nya kollektioner?
Hela tiden! Det är det bästa med att ha eget, och “handtillverkade“ leksaker, att det är fritt fram med nya kollektioner, närsomhelst och hursomhelst. Inga stora omställningar på stora fabriker utomlands. Allting sker inne i min lilla studio.

Hur hittar man nya material?
Alltid på ständig jakt efter nya material. Nya färger och nya tryck. Det är lätt att hitta nya material här i USA. Det finns stora sortiment överallt, om det är utsålt söker jag även över nätet.

Funderar då på att utvidga med fler målgrupper?
Ja, jag har lite leksaksidéer för småtjejer runt skolåldern som jag jobbar på vid sidan av. I framtiden ska jag även försöka lansera hela den biten.Hur tänker du när du ska ta fram en ny produkt?
Jag skissar ner idéer hela tiden! Bra ideer, dåliga ideer, alla ideer, ner på pappret ska det bara! Hittar jag inget papper i närheten så funkar små kvitton och räkningar jag hittar i handväskan. Det mesta ideerna får jag sent pa kvällarna, eller på min lilla tjejs dansskola, i det stora väntrummet. Jag kommer på mig själv flera gånger att jag sitter och skissar med båda händerna i luften. Inspirationer ser jag överallt och dom hittar jag på de mest udda ställerna.

Har du några förebilder?
Min förebild har alltid varit min egen mamma sen jag var liten. Min mamma är konstnärinna och jag har nog fått en hel del ifrån henne.

Sneglar du på någon annan designer/tillverkare?
Alla inspireras av alla. Det finns en hel del jag inspireras av…

Vad är allra roligast med det du gör?
Att få designa precis det jag tror på. Jag försöker alltid påminna mig själv - väx aldrig upp!

Om det är vägran att växa upp som gör en framgångsrik som leksaksdesigner så hoppas jag att du Mimi aldrig gör det! Lycka till med nallarna och dina nya kollektioner och idéer.
 


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Heléne (2010-08-11 16:13)
Jag är lite nyfiken på om det finns någon utbildning till leksaksdesigner i Sverige?
Charlotta Thunes (2006-03-21 17:36)
Den känslan kan jag förstå verkligen...
All respekt för att man inte har råd. Problemet är att vi människor aldrig nöjer oss utan handlar på oss massor och konsumerar mycket istället för att välja ett gosedjur, några speciella leksaker mm. Det är väl så det är tänkt att man skall få ångest och köpa nytt eller?
Jag kan inte heller köpa allt men väljer nog färre och fint en att massköpa. Det finns mycket fint begagnat att få tag på som är knappt använt på Blocket t ex.
Men Tova all respekt för snabbmackaronerna, ångest och andra dilemman! Peace!
Charlotta Thunes (2006-03-20 14:50)
Till Tova!

Glöm inte bort att varje människa som skapar i färg, form, text eller något annat kreativt lägger ner otroligt mycket tid och energi som aldrig går att mätas i pengar. Vill man ha annorlunda gosedjur i fina material så kostar det mer än massproduktion. Själv tycker jag att det är roligt med kreativitet och nya saker...

//Lotta
Charlotta Thunes (2006-03-16 13:46)
Hej!

Vilka underbara mjukisdjur du gör och en fantastisk fin bild på mor och dotter...

Tänk att få Popcornmannen uppsydd så fint!!!

Lycka till önskar Charlotta