Barnsidan - Mitt liv som modellmamma
Meny

Intervju > Mitt liv som modellmamma

Mitt liv som modellmamma

Publicerad: 2003-05-08
Angela har tre barn som jobbar som modeller eller med skådespeleri.

Jag har fått kontakt med Angela som har tre barn i modellbranschen. Jag vill gärna veta mer och bestämmer mig för att göra en liten intervju.

Berätta mer om er familj

Jag heter Angela och är 37 år, kommer ursprungligen från Tyskland, men är nu bosatt i Stockholm. Jag är mamma till fyra barn; Shawn född -86, Jennie -89, Celine -92 och lilla Nikita som föddes den 5 mars 2002. Familjen består också av Peter som är 23 år och pappa till Nikita.

Vad fick dig att börja "modella" med dina barn?

Jennie har alltid tyckt om att dansa och spexa, så en kompis till mig klippte ut en annons om en audition och gav den till mig på ett barnkalas. Sen var jag fast :) De stora tjejerna älskar det de håller på med, Nikita är väl än så länge för liten för att fatta vad det handlar om.

När har barnen börjat sina karriärer och vilken typ av uppdrag handlar det om?

Jennie och Celine har jobbat som barnmodeller och ”skådespelare” sedan de var runt 4 år, Niki sen hon var 5 månader.

Jennie har varit modell för Aftonbladet Söndagsbilaga, Vi Föräldrar, Amelia och B&W. Förutom det har hon även medverkat i en hel del andra sammanhang, som t ex reklamfilmer för Chrysler, Rädda Barnen och ”Magstix”. Hon har gjort långfilmer som Ellinors bröllop och Under Ytan och ett flertal TV-produktioner som t.ex Adam Alsing, Efterlyst och TV 3 direkt och SVT's Tusenbröder. Dessutom har hon hunnit med en musikvideo och att vara statist i operan Rhenguldet. Nyligen har hon spelat in en komediserie för SVT.
Lillasystern Celine är också barnmodell, bland annat för Ellos och Amelia. Hon har varit med i tv-serier som Efterlyst, Småhjältar, Adam Alsing, Rädda barnens TV gala, TV 3 direkt och SVT's drama Herr von Hanken, Tusenbröder samt kortfilmen Emelie och Varför. Även hon har medverkat i reklamfilmen för ”Magstix”.

Men yngst och tidigast av alla är Nikita, hon medverkade som bebisen (dottern till huvudkaraktären) i SVT's uppföljare till Tusenbröder. Den spelades in under augusti till november år 2002, när Nikita bara var 5 månader. Här är en bild från inspelningen: Nikita har också blivit antagen till en av Stockholms största modellagenturer och ska starta sin modellkarriär senare i år. Utöver det finns det ett antal reportage i olika tidningar som handlar just om deras liv som barnmodeller.

Berätta om ett jobb som varit roligt eller lite speciellt i något hänseende

Jennie tyckte bäst om att spela in långfilmen Under Ytan, för de åkte ut till Barnens ö för att filmade den. Dessutom vart hon väldigt förtjust i Johanna Sällström (som har huvudrollen). Celine gillade bäst när de spelade in på ett äventyrsbad och när hon spelade in en sketch för Barncancergalan. Jag kunde inte följa med, så storebror fick hänga på. De vart hämtad av en limousin och fick tillbringa dagen hemma hos "Pappi Raoul" (Felix Herngren, som hon spelade mot) och fika med honom! Jag själv gillade Herr von Hanken eftersom det var en kostymfilm med roliga kläder. Sen blev Nikis inspelning till Tusenbröder lite speciell, eftersom den pågick under en längre period, så man hann lära känna teamet och skådisarna ordentligt. Dessutom fick hon liten av "stjärnstatus" eftersom det var en av barnhuvudrollerna. Egen loge med namnskylt och hela kittet. :) Så sammanfattningsvis gillar barnen vissa miljöer och vissa skådisar bättre medan jag gillar att uppleva arbetet bakom kameran.

Berätta om ett jobb som inte blev som du/ni tänkt eller som varit jobbigt

Riktigt jobbigt var det när Jennie var statist på Operan. Väldigt sena kväller mitt i veckan, plus att vi fick världens utskällning när Jennie ville stå över en dag för att vara med i en musikal i skolan. Statistansvariga damen snackade om kontraktsbrott och så vidare. Dessutom bar barnen masker, så det hade nog inte varit något problem att tar in en ersättare... Dålig stämning och urusla arbetsvillkor för barnen helt enkelt.

Vad tror du krävs av ett barn för att platsa som barnmodell eller skådespelare?

Det som eftersöks är ofta ett lite speciellt utseende, söta är ju alla barn! Rödhårig med fräknar brukar vara poppis. Barnen måste även kunna knyta an till främmande människor ganska snabbt och vara väldigt oblyga. Sen måste man gilla det man håller på med för det syns om barnen har skoj! Och tålamod behövs, eftersom dagarna kan blir väldigt långa.

Sen ska man, kanske speciellt som förälder, vara förberedd på att det inte går som en dans för alla barn. Man måste vara beredd att lyssna på barnet och kanske ge upp när det inte funkar. Filmteamet och föräldrarna brukar vara rätt bra på att lirka och övertala. Även mutor som godis och liknande kan förkomma vid tillfälliga kriser eller trötthet. Funkar det inte alls, så brukar man ändra eller förkorta scenen eller helt enkelt "skriva ut" barnet ur filmen. Fast det händer väldigt sällan, eftersom de flesta barnen gillar att blir fotade och de vuxna som jobbar med sånt oftast vet hur man "peppar" barnen.

Är det lättare för flickor än för pojkar att bli modeller?

Tvärtom faktiskt, eftersom det är oftast mammor till små tjejer som söker! Och småtjejer själva har väl oftare "drömmen" om att blir modell, det kanske inte anses tillräckligt cool för killar?

Vad är det för typ av ersättning man får?

Någon större förtjänst ska man inte räkna med. Genom modellagenturer ligger arvodet på ca 160 kr/ timmen. TV-jobben är sämst betald, ca 350 kr/dagen. Långfilmjobben kan ge ca 500 kr/dagen. Vid tidningsartikel och reportage kan man dessutom få fina bilder att ta med hem, bara det är ju värt en slant! Sen brukar man få lunch och fika och sånt när man är på inspelningen. Det låter ju som lite, men med hänsyn på deras ålder tycker jag att det är rätt mycket. Det blir i alla fall en extra slant vid inköp av en ny cykel t.ex.

Hur ser karriären ut för en barnmodell? Är det många som fortsätter som modeller sedan de blivit äldre tonåringar/vuxna?

Det vet jag faktiskt inte, men man läser ju ofta att många skådisar har börjat väldigt unga. Vet inte om mina barn har planer på det, men eftersom Jennie är rätt kort för sin ålder, så tror jag inte att hon kommer har rätt längd för att jobba som "vuxenmodell.

Hur gör man då, om man vill att ens barn ska bli modell eller skådespelare?

Är man intresserad så är det bästa sättet att skicka in bilder till en modellagentur. Då är det de som sköter jobbsökandet. Annars kan man själv titta i dags- och kvällstidningar, som ibland har annonser om auditions. Även på Internet finns det anslag på speciella sidor. Jag tycker att åka runt på audition är själva grejen, kul tidsfördriv om man t.ex. är mammaledig. Eftersom de flesta filminspelningar görs i storstäder är det naturligtvis lättast om man bor någorlunda ”centralt”. Men bor man så att man snabbt kan ta sig dit, så funkar det ju även att på i en mindre ort. Annars kan man kolla på Gula sidorna om det finns någon modellagentur i närheten där man bor.

 Själv vet jag ingenting om barnmodeller eller skådisar, men jag kan tänka mig att omgivningens reaktioner inte alltid är positiv?

Nej, det stämmer. Reaktionen från omgivningen är inte alltid positiv, vi får höra mycket i stil med "Jag skulle aldrig låta mina barn hålla på med detta." Fast i smyg frågar många sedan efter adresserna till modellagenturer eller om inte jag kan ta med deras barn på någon audition. Det känns som det inte är "politiskt korrekt" att låta barnen hålla på med detta, fast de flesta föräldrar verkar tycka att det skulle vara kul att se sitt barn i tidningen eller liknande.

Många påstår att det finns risker med att barn jobbar som modeller, t ex blir väldigt utseendefixerade, lättare drabbas av anorexi och dylikt. Oftast nämns amerikanska TV program som underlag för dessa påståenden, men i Sverige är det nog rätt så riskfritt att jobbar som ”barnstjärna”. I Sverige får barnen vara barn, de blir sällan sminkade och så. Mina tjejer är inte det minsta utseendefixerade, kan t.ex. ta på sig ärvda kläder och så. Jag tror tvärtom, att det stärker deras självförtroende, eftersom de inte behöver gå och undra om de duger. De tycker själva att det är fina, tids nog lär de sig även att det inte bara räcker med ett bra utseende. Och säkert finns det barn som inte är så duktiga i skolan eller idrotten, för de kanske det känns kul att "ser rätt ut " i alla fall?

 

Tack Angela för du delade med dig! Och lycka till med barnens karriärer! (Alla bilder är publicerade med Angelas tillstånd)

Lär mer och titta på bilder på familjens egen hemsida


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Roqia (2020-12-02 22:31)
Betyg: 5
Hej !
Jag tror att min dotter att passar på modell.
hon har 4 år och har en lång och tjock och svärt hår . hon tycker om att ta bild och är rölig
Jag är från Afganstan men jag vet inte att vad måsta jag göra som min dotter kan bli en barnsmodel
William hall (2018-02-23 17:25)
Betyg: 5
Hej jag är 12 år och skulle jättegärna vilja bli modell.
0707600843
Ulla. Hylven (2015-07-23 21:00)
Hejsan jag heter Ulla Hylven o är mormor till ett par tvillingflickor
vars önskan är att få visa kläder i kataloger eller liknande
har talat med barnens mor o hon tycker det låter kul för dem
De är öppna sociala o agerar fint när de har visning hemma för oss . Deras mor heter Annika Ilstedt telnr.0739382826
Ulla. Hylven (2015-07-23 20:45)
Hejsan jag heter Ulla Hylven o är mormor till ett par tvillingflickor
vars önskan är att få visa kläder i kataloger eller liknande
har talat med barnens mor o hon tycker det låter kul för dem
De är öppna sociala o agerar fint när de har visning hemma för oss . Deras mor heter Annika Ilstedt telnr.0739382826
amanda (2010-01-31 21:57)
Betyg: 5
hej jag är tolv år och skulle villja bli en modell snälla.
jag har faktist villjat bli en modell i fyra år men inte kunnat.
min största dröm är just nu att kunna bli modell.
jag hopas att du kan hjälpa mig=)
lovisa (2010-01-12 20:36)
Betyg: 1
jag är tolv jag vill bli det nu snälla
maria (2009-06-05 22:08)
heej jag skulle vilja att min dotter börja modella för tex ellos och andra sådana tidningar för hon har ett speciellt utseende kan du hjälpa mig och berätta vart man kan söka svara snabbt tack i förskott maria Gustavsson. Obs! väldigt bra svar och tipps
miranda (2009-04-15 20:39)
Betyg: 5
Hej,
kan du kolla på min blogg?
och kolla om jag har något för att bli modell?

bilder finns efter 5 inlägg tror jag.

/mi
Cayenne (2003-05-18 19:51)
Betyg: 4
Trillian L (2003-05-13 11:01)
Betyg: 4


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook