Daniel Möllberg ska om blott några veckor författardebutera med sin bok Pappadagar i Råttans år som handlar om hur krångligt och bittert livet kan bli för att man prioriterarar barn och familj före karriär och ekonomi. Hur hopplöst och ensamt pappalivet är när det är när barnen har mammavecka. Boken är också något så unikt som en pappas kärleksförklaring till sina barn.
Nyfiken som jag är missar jag inte tillfället att ställa några frågor.
Grattis till en rolig, intressant och läsvärd bok!
Tack! Särskilt stolt och glad blir jag av att du tyckte den var rolig också eftersom humor var något jag verkligen försökte trycka in.
Jag måste få fråga om det är du som är bokens jag? Den känns så himla personlig...
Jag kan säga direkt att boken är inte en biografi, händelserna är inte självupplevda. Jag har skrivit en roman där jag som de flesta författare har stulit saker, egenskaper, händelser osv från verkligheten och använt dessa till att passa mina syften.
Jag tror alla böcker är personliga, man kan bara utgå från sig själv, sina känslor och erfarenheter. Jag skapade Alexander i boken och efter ett tag skapade han sin egen berättelse och jag skrev ner den. Men både Alexander och jag är pappor till två söner och har gått igenom en separation.
Hur kom det sig att du skrev den här boken?
Jag tyckte inte det fanns någon bok som berättades med en mans röst om livet som en modern man, pappa, älskare, kollega, vän, människa. Det finns bara de stereotyper kring hur en man t.ex hanterar sitt pappaskap, en separation och hur han tar tag i sitt liv efter en kris. Det finns många fantastiska pappor som sliter för sina barns skull, och det kändes kul att försöka skriva en bok som handlar om vad som rör sig i huvudet på en man, en pappa.
Det är en historia berättad ganska rakt på, utan krusiduller och utan tips på hur man får en lyckad separation. Vad tycker du själv att du skrivit för typ av bok?
Historien är berättad så som jag upplever att män ser sina liv, livet händer utan krusiduller och omsvep. Det känslomässiga finns hela tiden där, men kvinnor och män tänker så fruktansvärt olika. Det är en mans livsöde som beskrivs av honom själv, inte en faktabok med görsåhär-tips. Alexander i boken är fortfarande mitt uppe i sitt liv och skulle aldrig kunna ge någon annan "tips" om hur de ska leva sina liv. Om jag skulle kort beskriva min bok så gillar jag beskrivningen: "En pappas kärlek till sina barn."
Vad hoppas du att läsarna ska känna under läsningen av din bok?
Jag hoppas man ska känna för Alexander, inte bara tycka synd om, eller att han är fantastisk, ett svin eller svag, sjåpig osv osv. Att han är verklig och mänsklig, och framförallt att hans historia berör. Sedan vore det hemskt roligt om läsarna hade kul åt den stora portionen humor i boken.
Vad är din bakgrund och vad jobbar du med vanligtvis?
Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har jobbat med allt möjligt tills jag fick möjlighet att arbeta med min stora passion, film. Arbetar idag som regissör och författare.
Tror du att ensamstående pappor "kommer undan" med fler eller andra saker än vad ensamstående mammor gör? Jag tänker t.ex på scenen i bion.
Absolut, jag tror många pappor uppfattas som mindre vetande och allmänt vilsna i föräldrarollen så när de gör något som kanske är självklart för en mamma så får de stående ovationer. Kvinnor kan tyvärr vara snabba på att försöka påpeka för män "hur duktiga" de är, och många män tror säkert att det är en superprestation att de kan ta hand om sina barn. Orättvist och ironiskt nog tror jag kvinnor generellt tycker mer synd om en ensamstående pappa än en dito mamma.
Har du träffat många pappor i Alexanders situation? Dvs en man som stått tillbaka för sin partners karriär, tagit lejonparten av föräldraansvaret och sen fått lida ekonomiskt för det?
Nej, jag har inte träffat många pappor i Alexanders situation. Några få med liknande men...
..för tittar jag mig runt om i bekantskapskretsen så är förhållandet ofta det
omvända, dvs kvinnan står tillbaka för mannens karriär vilket får
negativa konsekvenser.
Det är helt klart nästan alltid kvinnor som hamnar i den situationen och som man har man nog väldigt svårt att förstå hur jävligt allt kan bli när det inte är rättvist och jämlikt. Jag skulle hemskt gärna se att män läste boken och kanske hittar något nytt perspektiv på saker och ting...
Om du ska ge tre bra råd till skilda eller separerade par med barn, vad vill du säga till dem då?
Ja... om råden är bra vet jag inte men.
1. Sätt barnens välmående först i alla lägen. Lätt att säga, men tyvärr nästintill omöjligt att genomföra. Allt man gör kopplas till barnen på ett eller annat sätt, t.ex spy galla eller bråka med ditt ex och han eller hon blir ledsen och barnen känner det.
2. Räkna med att nya strider och känslor dyker upp om din expartner träffar någon ny. Det är oundvikligt och nödvändigt att hantera vare sig man vill eller inte.
3. Försök se till att barnen får träffa båda föräldrarna lika mycket. Finns såklart många hinder, geografi, ekonomi eller värre. Men det är så viktigt att man måste göra sitt yttersta.
Vad händer nu då när du författardebuterat och så?
Haha, jag tror inte det händer så mycket tyvärr. Jag hoppas boken
emottas bra och så har jag ytterligare en debut bakom mig, jag tror
första gången man gör något som ska bedömas är värst. Hoppas det i alla
fall.
Har du planer på fler böcker?
Ja, jag skriver
en ny roman tillsammans med en kollega (Denise Rudberg) som kommer
våren 2008 och sen har jag skrivit två barnböcker som också kommer ut
under 2008. Dessutom har jag ytterligare en bok om Alexander klar för
mig i huvudet, men den skriver jag nog bara om jag tror någon vill läsa
mer om honom.
Stort tack för din tid Daniel och lycka till med boken! Det ska bli spännande att följa din författarkarriär.
(fotot av Daniel Möllberg är taget av Emma Wallte, övriga bilder från www.sxc.hu)