Barnsidan - Husmorsan Anette
Meny

Intervju > Husmorsan Anette

Husmorsan Anette

Publicerad: 2012-12-03
Möt Anette Rosvall, en av Husmorsorna, som bland annat skrivit en kokbok helt tillägnad Fredagsmyset.

I den här intervjun ska vi få träffa Anette Rosvall som är den ena halvan i duon Husmorsorna. Anette har du under hösten kunnat se i Nyhetsmorgon på TV4 där hon bakat pajer, kakor och cupcakes. Husmorsornas nya "Din matkasse" är en smart kokbok med inköpslistor och recept för hela veckomenyer. Husmorsorna har också skrivit en hel kokbok tillägnad vårt heliga fredagsmys.

Vi kan väl börja från början med vad du har för bakgrund och så... Vad jag förstått är du både lärare och utbildad i design?
Jag utbildade mig till grafisk formgivare och jobbade som det en massa år. När det var skit i reklambranchen sökte jag jobb som lärare och fick det. Under tiden jag jobbade läste jag in pedagogik och didaktik så nu har jag även en lärarexamen i Grafisk formgivning. Skolans värld passade inte mig så bra, mycket administration och möten och det som är skoj, det vill säga interaktionen med eleverna får mindre och mindre tid :(

Hur kom du in på att börja blogga om mat och skriva kokböcker?
Jag har alltid varit intresserad av matlagning. I min barndom så var mycket matrelaterat. Vi käkade ofta och hade mycket trevliga middagar, firade med mat och gick så ofta vi kunde på restaurang. Både mamma och pappa var duktiga.

När min första riktiga pojkvän "Nille" kom hem t mig för första ggn bakade jag bullar istället för att hångla. :)

Mitt examensprojekt på utbildningen var en tårtbok och redan då ville jag göra kokböcker. Efter ett tag träffade jag Emma som också hade en dröm om att göra en kokbok. Så vi snackade ihop oss, kom på en bra ide och drog igång. Vår första bok den modesta Husmorsorna The ultimate köksalmanacka. En liten nätt sak med över 400 recept ;)

Bloggandet kom till i samband med att vi började jobba för Amelia.

Du är ju ena halvan av Husmorsorna, där serietecknaren författaren Emma Hamberg är den andra. Hur ser ert samarbete ut? Vem gör vad?
Emma och jag sittligger som sunkiga tonåringar i varsin fåtölj och kommer på vad vi ska göra. Sedan låter vi tankarna surra var för sig, snackar lite om tankarna, kommer på recept och hur vi vill att boken ska se ut. Så själva den kreativa processen gör vi ihop.

Sedan provlagar vi var för sig. Gör ett urval och sedan träffar vi Jenny Grimsgård sm fotar hela härligheten. Jag gör formen på boken och Emma skriver om alla texter inklusive recepten så att vi får till vår känsla på alltihopa.

Hur har ni fått idéer till böckerna?
Idéerna till böckerna är ett samarbete mellan oss och vårt underbara förlag. Vi kommer med ett eller flera förslag och förlaget talar om vilka som ligger bra i tiden. De har ju kläm på vad som kommer ut i andra förlag, vad som behövs och så.

Böckerna är som små barn som alla har sin egen charm ;)

Den första Husmorsorna - "köksalmanackan" är bra och användbar. Lite som Vår kokbok där ALLT finns. Där sätter vi vårt tilltal, tycker att den är så fin oxå, älskar omslaget. Min mans favoritkokbok!
Kärleksmums - vår söta rosa lillasyster. Jag älskar sötsaker, men det här är nog den av våra böcker som jag använder minst.
Fredagsmys - är vår tuffa tonåring som vågar vara sig själv. Jättebra bok med smarrig fredagsmat och vintips. Roliga lite ovanliga rätter.
DinMatkasse - vår smartaste kokbok med QR-koder och inköpllistor och snabb vardagsmat med twist och humor.

Vilken är din favvo då?

Jag kan nog inte säga en favorit de är ju som barn, jag älskar dem men på olika sätt ;)

Vad gör man när tiden, orken och inspirationen tryter i vardagsmatlagningen?
Vårt smartaste tips är att leta upp en granne som är bra på matlagning och köra "tillsammans-matlagning" de dagar som är galna. Be grannen göra två pajer, två grytor eller två falukorv i ugn de dagar du har hektiskt. De dagar du har lugnt gör ni tvärtom. Ett annat bra tips är lågtempat långkok i ugn. Kör en stek eller gryta på 50-70 grader i 6-8 timmar klart när du kommer hem från jobbet!

Var hittar du själv inspiration?
Min inspiration får jag från mattidningar både svenska o utländska, kokböcker och restaurangbesök.

Vilka är dina favoritrestauranger? Vad gör ett lyckat restaurangbesök?

Ett lyckat restaurangbesök kräver god och vällagad mat. Priset spelar ingen roll, men maten måste göras med kärlek. Emma och jag var på roadtrip för ett tag sedan och åt rårakor (som är jordens billigaste mat, riven potatis) men med lite extra smör i pannan och god rårörd lingonsylt så är det himmelsk mat. Det här var gjort just så, det var dessutom en av de billigaste luncherna jag ätit i hela mitt liv, kommer fortfarande ihåg den pga av den underbara smaken.

Ett annat restaurangbesök, var nog det dyraste jag någonsin varit på. Där finns ingen meny, utan man får det som finns att få tag på. T ex bläckfisk från Kattegatt (finns bara ibland, då fiskarna får upp det samtidigt som de fiskar annan fisk. Slängdes förr men är nu på menyn på en av Stockholms finaste restauranger)

Ett lyckat restaurangbesök kräver även trevligt sällskap, maken, Emma, familjen, goda vänner och tjejgänget. Men ibland är det helt underbart att äta helt själv, i lugn och ro och bara smaka på det som landar i munnen.

Så svaret på den frågan är ett lyckat restaurangbesök kräver kärlek från alla parter. Kärlek till maten och kärlek till sällskapet!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Det som är skönt med att frilansa är att veckorna är väldans olika. Det som är rutin är morgon och middag. Morgonen börjar oftast att min man J väcker barnen och mig. Vi äter oftast frukost ihop och sedan åker familjen iväg och min dag börjar. Vissa dagar tar jag en promenad/lunk och andra sätter jag mig direkt vid datorn och jobbar. Ibland bakar jag och lagar mat en hel dag, eller är iväg på möten och evenemang.

Försöker äta middag med familjen varje kväll och snackar om dagen som varit.

Det är ju jul snart och många planerar sina julbord... vilken är din favoriträtt på julbordet?

Julbordet är viktigt i min familj. Vi vill inte vräka på som tokar men det skall ändå finnas så att alla blir nöjda. Jag älskar, och vill inte vara utan min mammas inlagda sill, min egen vitlöksgravade strömming, gravad lax med sauce verte och grönsakspajen till den ekologiska julskinkan.

Jag är ganska flexibel men när det gäller fläskkött så är jag rigid som en gammal kärring. Bara ekologiskt och absolut bara svenskt. Jag älskar nämligen grisar och vill att de underbart vackra, kloka och söta djuren skall ha det så bra som möjligt innan jag stoppar deras rumpa i munnen. :)


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioett med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook