Barnsidan - En mamma alla kids drömmer om
Meny

Intervju > En mamma alla kids drömmer om

En mamma alla kids drömmer om

Publicerad: 2009-08-31
Tänk dig att vara 5-6 år, dödligt intresserad av natur, djur och dinosaurier i synnerhet och då ha en mamma som kan ALLT om dinosaurier. Tänk er sen att den här mamman är en jäkel på att rita och göra böcker. Ja, ni förstår ju själva vilken drömmorsa!

Tänk dig att vara 5-6 år, dödligt intresserad av natur, djur och dinosaurier i synnerhet och då ha en mamma som kan ALLT om dinosaurier. En mamma som kan allt om var dinosarna levde, vad de åt, hur de kanske såg ut och vad de hade för specialiteter och kännetecken. Tänk er sen att den här mamman är en jäkel på att rita och göra böcker. Ja, ni förstår ju själva vilken drömmorsa!

Förra året kom Sarah Sheppards faktabilderbok om dinosaurier ut. Det är en färgglad och skojig bok som samtidigt är noga med fakta och detaljer. Boken lovprisades överallt och blev även Augustnominerad 2008.

Som de flesta barn har mina barn också fascinerats av dinosaurierna och vi har lånat hem bok efter bok om dinosaurier. Vi har läst om den fasansfulla Tyrannosaurus, de långhalsade jättarna Brachiosaurus, vi har stakat oss fram över omöjliga stavelser för att uttala namnen rätt, vi har lärt oss om fossil och föreställt oss hur världen kan ha sett ut under dinosauriernas tid. Kort sagt - vi har läst en hel del böcker på ämnet och Sarahs "Massor av dinosaurier" är onekligen i en egen klass när det kommer till dinoböcker.

Nu har Sarah just släppt sin andra bok - Varning för Köttgänget! 

Sarah, vad kul att det kommer en uppföljning till Massor av dinosaurier
Tack! Det var väldigt kul att få snöa in fullständigt i det fasansfulla Köttgänget...

Hur kom du på att göra en bok om dinosaurier när du gjorde din första "Massor av dinosaurier"?
Det började med att jag mest av en slump hamnade på en kurs om dinosaurier (!) på Stockholms universitet. Jag blev helt besatt och plöjde mig igenom all litteratur jag kunde få tag i!

Det var när jag insåg att man kunde dela in alla dinos i sju grupper (gäng!) som idén att göra en bok kom till. Allt blev så mycket enklare att begripa, så jag kände att det här måste jag bara dela med mig till de övriga dino-fansen – som alla råkar vara drygt 30 år yngre än jag hehe.

Hade du gjort några barnböcker innan?
Massor av dinosaurier" är min första helt egna barnbok.

Vad har man för utbildning/bakgrund om man ger sig på att skriva och illustrera en faktabok för barn?
Jag jobbar också som formgivare och illustratör och är utbildad på Beckmans School of Design i Stockholm. På universitetet har jag läst kurserna "Dinosaurier" och "Livets utveckling". Men viktigast är nog att jag själv älskar ämnet!

Berätta lite om dig själv, ditt coola efternamn avslöjar lite om din bakgrund gissar jag...?

Jag är uppväxt i Sollentuna och Atlanta (USA). Min pappa har under alla år gett mig stenar och fossil i födelsedagspresent, så jag blev tidigt indoktrinerad om det fascinerande med naturvetenskap!

Har du barn, familj?

Japp, jag har en man och tre små killar, 7, 6 och 1.5 år. Vi bor i ett radhus bland höga tallar strax söder om Stockholm.

Är dina barn lika dinofascinerade som du är? Eller är de trötta på T Rex och långhalsar?

De gillar dinosaurier. Men inte på långa vägar så mycket som jag, hehe. För mina stora killar är dinosaurier något som mamma håller på med. Inte så jättespännande alltså! Fast jag har ju en liten som inte har nått dino-åldern ännu. Det blir härligt...

Vilken succé ”Massor av dinosaurier” blev! Augustprisnominerad och allt. Hur kändes det, var det väntat?
Nej, Augustnomineringen kom närmast som en chock. Men en fantastisk sådan! Det kändes helt otroligt att få ett sådant erkännande efter allt slit med boken.

Eftersom den skiljer sig så mycket från andra dino-böcker var jag väldigt nervös att den inte skulle funka alls. Det är verkligen jätteroligt att det har funkat så bra!

Och nu har alltså en uppföljare kommit; Varning för köttgänget. Var det inte svårt att hitta på nåt lika bra som Massor av dinosaurier?
Det var så mycket som inte fick plats i den första boken och just Köttgänget är ett enormt stort gäng.

Det var dags att de fick bre ut sig lite!

Jag har ju läst på och vet ju vilka dina favoritdinos är (Långhalsen Argentinosaurus och köttätaren Giganotosaurus). Men om du hade varit en dinosaurie - vilken skulle det varit?
Oj vilken rolig och omöjlig fråga...!

Kanske en Velociraptor. De var snabba och listiga. En velociraptor som var vegetarian!

Stort lycka till med boken och så hoppas vi att det kommer fler böcker med dina fina bilder och skojiga texter.

Just nu (tom 30/9-09) har du chansen att vinna ett ex av Sarahs snygga bok. Klicka här för att tävla! 


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2009-08-31 21:53)
Hej Lisa, kul att se dig här. Jahaja, så du och Sarah är kursare? Världen är som vanligt bra liten! Hoppas allt är bra med dig!
Lisa Norinder (2009-08-31 19:23)
Tja Mia, kul att läsa din artikel om Sarah Sheppard och Dinosaurierna. Jag känner Sarah från Beckmans och hade inte en aning om att hon skrivit så fina böcker!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook