Hej Vanja, vad kul att få intervjua dig! Först kan du väl berätta lite mer om dig och hur du blev författare?
Min första kärlek var film och teater och min dröm var länge att bli skådespelerska. Livet ville dock annorlunda och istället valde jag min andra kärlek – böcker och skrivande. Jag har alltid älskat böcker och tänkt att jag "nån gång" ska skriva en egen.
I slutet av 90-talet utbildade jag mig till journalist, men på grund av sjukdom har jag aldrig kunnat jobba som det. Istället valde jag att sätta igång med det skönlitterära skrivandet och nu har jag skrivit fem böcker!
Mina skådespelardrömmar fick i viss mån utlopp genom att jag har varit statist ett flertal gånger, bland annat i Solsidan och Snabba cash :)
Nu kommer din andra bok "Morfars tofflor" om den rullstolsbundne detektiven Liam. Varför har du skrivit en bok med en rullstolsbunden kille som huvudperson?
Jag skrev första boken om Liam – Rabarbertjuven – när jag jobbade på Stockholms Handikappidrottsförbund så för mig var det helt naturligt att låta min karaktär ha en funktionsnedsättning.
Att det blev just rullstol var nog för att det helt enkelt är lättast att visa på bilder.
Har du skrivit böcker innan du debuterade med Rabarbertjuven?
Rabarbertjuven var min fjärde bok (och den första om Liam). Jag gillar att variera det jag skriver så tidigare har jag skrivit en bok för vuxna (Om själen dör), magiskt realistiska boken Det gömda huset (för barn i åldrarna 8-12 år) samt bilderboken Elefantens jul (som jag även illustrerat själv).
Bilderna i boken är underbara - hur fungerar arbetet tillsammans med illustratören Christoffer Hansen?
Christoffer har varit fantastisk att jobba med. Han fick fria händer att skapa karaktärerna själv utifrån texten och har verkligen gett liv åt mina ord!
Hur växte t.ex karaktären Liam fram?
Det har varit jätteroligt att se hur han tolkar texterna. Han har även lagt in små klurigheter, till exempel finns bilder på hockeyspelaren Yzerman med i båda böckerna.
Vad är tanken bakom att det i böckerna inte uttryckligen står att Liam är rullstolsbunden, utan man bara ser det på bilderna?
För mig är Liams personlighet det viktigaste. Han är nyfiken, lite busig och klurig. Att han råkar använda en rullstol för att ta sig fram är bara som det är. Jag vill att det ska vara en självklarhet, inte något man behöver förklara. Det verkar även som att det är precis så de flesta barn reagerar på boken – de kommenterar inte alls rullstolen utan accepterar både den och Liam som han är.
Mer skrivartekniskt tycker jag väldigt mycket om när ord och bild samarbetar och skapar en större helhet. Jag vill att det ska gå att hitta information i bilderna som gör att man måste ägna dem uppmärksamhet för att inte missa något även om det i just det här fallet är väldigt uppenbart.
Finns det planer på fler böcker om Liam eller kanske andra karaktärer?
Jag har funderingar på fler böcker om Liam (ett kattmysterium pockar på min uppmärksamhet ☺), men det beror förstås även på om Christoffer har tid och lust att göra fler böcker. Jag har även planer på att skriva en till magiskt realistisk mellanåldersbok, en ungdomsbok, en roman för vuxna och ... Massa planer alltså, gäller bara att komma igång och skriva.
Vad är det svåraste med att författa böcker till barn?
Jag tycker inte att det är särskilt svårt att skriva för barn, tvärtom. Jag har relativt lätt att hitta mitt "inre barn" och skriver oftast för mig själv – eller snarare det barn jag var och vilka berättelser jag skulle ha tyckt om då. Svårast är nog att hitta rätt nivå, att inte skriva för komplicerat, men inte heller att underskatta läsaren.
Har du något tips för de som drömmer om att bli författare?
Sätt igång och skriv! Det tar tid att skriva en bok och enda sättet är att faktiskt skriva regelbundet. Det kommer aldrig att komma lämpliga tillfällen, det gäller att skapa sina tillfällen. Däremot behöver man inte skriva så mycket åt gången. En sida om dagen blir massor av sidor på ett enda år!
Läs mer om Vanja och hennes böcker på Magic Wonder