Barnsidan - Deckarmamman - Camilla Läckberg
Meny

Intervju > Deckarmamman - Camilla Läckberg

Deckarmamman - Camilla Läckberg

Publicerad: 2006-06-26
Camilla Läckberg är den svenska deckargenréns nya, om inte drottning, så kronprinsessa. På fyra år har hon hunnit skriva 4 bästsäljande böcker samtidigt som hon verkar managera småbarnskaoset med bravur.

Camilla Läckberg är den svenska deckargenréns nya, om inte drottning, så kronprinsessa. På fyra år har hon hunnit skriva 4 bästsäljande böcker samtidigt som hon verkar managera småbarnskaoset med bravur. Man kan följa både hennes författarliv och mammaliv på hennes blogg som hon fyndigt nog kallat Deckarmamma.

 

Vilken ära att få intervjua dig! Jag som alla andra är imponerade av dina böcker och försäljningsframgångarna. Jag skulle dock vilja börja i den ände just där det började. Hur hittade du mod att hoppa av en lyckad karriär för en författardröm?

Jag hade en liten fallskärm i och med att den första boken blev antagen precis samtidigt som jag blev föräldraledig. Så jag hade den tiden på mig att testa vingarna.

Var det någon som peppade dig, eller hade du tillräckligt med självförtroende själv?

Min man har peppat mig hela vägen. Han sa bland annat: ”Bara du skriver, så tar jag tvätt, städning.. allt.”

Vem är din största supporter?

Samma som ovan. Min man är oerhört entusiastisk inför min nya karriär

Har dina barn fattat vad du jobbar med eller att du är en ”kändis”?

Ha ha nej! Vi kan gå förbi en bokhandels skyltfönster och Wille (4 år) säger lätt blasé: ”Där är din bok mamma.” Sen går han vidare. Likadant när han nu för senaste boken fick se de stora planscherna på mig inne i en bokhandel. Han bara sa ”Där är du mamma.” Sen drog han till lekhörnan.

Nu till dina böcker... Vilka andra författare läser du helst och varför? Är det någon som du ser som en förebild?

Bland de svenska tycker jag mycket om Mari Jungstedt och Åsa Larsson inom det kriminella facket. Bland det icke blodiga gillar jag Kajsa Ingemarsson och Denise Rudberg. Men de största favoriterna är nog de engelska deckarförfattarna, såsom Reginald Hill och Peter Robinson.

Hur väver du fram historierna? Tar du intryck av det verklighetens händelser typ Bobby och andra nyheter som inspirerar eller är det mest fantasin?

Idéerna kommer från alla möjliga håll, både från verkliga mordfall och helt andra saker. Men jag följer alla aktuella rättsfall och det sätter ju onekligen fantasin i rörelse och väcker mycket funderingar om människors ondska.

Du har fått mycket positiv respons för karaktärerna (och hur de beskrivs) och jag tror många med mig läser om Erikas, Patriks, Annas och Mellbergs öden med lika stort intresse som de följer upplösningen på mordgåtan. Är dessa karaktärer ”färdiga” för dig, dvs de har vissa fasta karaktäristika och utstakade öden eller bygger du upp det bit för bit och ändrar om så att det ska passa?

Det är lite olika. En del karaktärer kommer helt färdiga till mig. En del har fått växa fram. Erica är till exempel en av de som tillhör den senare kategorin. Det tog en två böcker innan jag kände att jag började få kläm på henne.

Vilken av karaktärerna är ”du”, eller mest lik dig?

Ja, det är nog Erica. Men vi har många olikheter också. Och jag lånar bitar av mig själv till många karaktärer.

Har du från början bestämt dig hur boken ska sluta, hur lösningen på mordgåtan ser ut?

Jag vet alltid vart jag skall i slutet. Jag vet vem mördaren är, jag vet vad motivet är. Annars skulle jag aldrig kunna skriva böckerna.

Vilken bok är du mest mallig över? Varför?

Svår fråga, men det är nog alltid den senaste som man som författare är mest stolt över.

Hur ser framtiden ut? Kommer det fler böcker om mordutredningar i Tanum?

Oh ja, jag hoppas få skriva om dem i ett antal år framöver. Hur många vet jag dock inte. Jag har ingen spikad plan för det, utan tar det som det kommer.

Räcker Fjällbacka som inspiration att bygga ett helt författarskap på?

Det är omöjligt för mig att svara på. Kan ju inte redan nu säga om jag kommer att skriva om Fjällbacka resten av min författarkarriär. Skulle inte tro det. Men jag vet ju inte. Det är sånt som ger sig längs vägen tror jag.
 
Är du sugen på att skriva en bok i nån annan genré? Vilken skulle det i så fall vara?

Nja, jag är nog i så fall mest sugen på att parallellt med böckerna få prova på att skriva för film och/eller TV.

Och nu till hur man får ihop en spikrak författarkarriär och småbarnsliv. Du har varit väldigt produktiv – en ny bok varje år sedan debuten! Hur disciplinerar du dig?

Det kräver en hel del ansträngning, för jag är i grunden inte en disciplinerad person. Men jag är däremot väldigt målfokuserad, och försöker se slutmålet framför mig. Då kan jag tvinga på mig själv den disciplin som krävs

Jag kan tänka mig att livet som författare ser ganska olika ut beroende på vilken fas arbetet med boken är i. Hur ser de olika faserna ut? Är det någon du gillar mer än den andra?

Båda faserna har sin charm. Den ena sträcker sig från ungefär augusti till februari, och består i skrivande, skrivande, skrivande. Då går jag in i grottan och lullar runt hemma i joggingbrallor och med håret i en tofs på huvudet. Sedan kommer nästa fas som är promotion, promotion, promotion – och då är det intervjuer, fotograferingar och allt sånt som upptar all tid.

Kan du beskriva hur en typisk dag ser ut? Hur ser de praktiska rutinerna ut?

Barnen åker iväg till dagis vid åtta. Då unnar jag mig en kopp kaffe och frukost framför TV:n i lugn och ro. Sedan cirklar jag runt framför datorn ett tag innan jag till slut sätter mer ner och jobbar. Och då sitter jag alltid framför TV:n, eftersom jag inte kan koncentrera mig om det blir för tyst!

Hur tycker du att det är att jobba hemifrån? Är det inte svårt att separera jobb från privatliv?

Jag älskar att jobba hemifrån. Har ingen längtan efter att sitta på ett kontor. Och fördelen med barn är ju att de kräver ens omedelbara närvaro – så jag kan inte tänka på jobb när jag är med dom!

Varför har du en blogg?

Av två anledningar – dels för att jag tyckte det var en kul grej att prova på! Och dels för att jag som gammal marknadsförare såg att det var en fantastisk PR-kanal.

Tror du att du kommer skriva och verka som författare hela livet eller tror du att du någonsin kommer återggå till din gamla karriär?

Om jag själv får råda så kommer jag att vara författare resten av mitt liv. Men det är ju upp till läsarna…. Men vad det än blir, så kommer jag nog definitivt aldrig att återgå till mitt ekonomliv!


I skrivande stund har Camillas senaste bok Olycksfågeln sålt över 100.000 exemplar och snart väntar fler marknader än den svenska så nu återstår inget mer än att tacka för en trevlig och intressant intervju och önska ett stort lycka till inför framtiden!

 

Bilderna är publicerade med Förlaget Forums medgivande. Bilderna är tagna av fotograferna Thron Ullberg och Lars Trangius


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugonio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Charlotta Thunes (2006-07-03 13:49)
Läckberg är en sådan begåvning och hennes böcker är kanonbra. Härliga lässtunder på landet i hängmattan.

Vi får hoppas på en lång karriär och det är härligt med tjejer som lyckats...

Jag håller tummar, fötter och tår.

//Popcorn-Lotta


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook