Barnsidan - De uppdaterar klassikerna till moderna sagor
Meny

Intervju > De uppdaterar klassikerna till moderna sagor

De uppdaterar klassikerna till moderna sagor

Publicerad: 2020-10-30
Sofia Jensfeldt och Alexander Jansson släpper nu sin tredje omgjorda saga - Skönheten och Odjuret. Här får vi veta mer om böckerna och får författarnas bästa läslovstips.

Författarna har tillsammans med illustratören Silvy Strand skapat en serie moderna sagor - “klassiker på nya sätt” där allting vänds upp och ner och normen utmanas. Resultatet är spännande och annorlunda!

Intervju med Sofia Jensfelt och Alexander Jansson

Snart kommer Skönheten och Odjuret som är er tredje bok som är en uppdaterad och modern variant av en klassisk saga. Berätta hur idén att skriva om de klassiska sagorna till moderna och normkritiska berättelser kom till?

Det var Sofia som fick idén när hon läste den äldre versionen av Askungen för sina barn. Den här måste förnyas! tänkte hon, och frågade Alexander om han ville vara med. När vi sedan kom i kontakt med OLIKA skapades ett fenomenalt bollplank som gjorde det möjligt att förverkliga idén.

Vad har varit svårast? Och vad har varit roligast?

Utmaningen är alltid att hitta balansen mellan den nya berättelsen och den ursprungliga som vi gör om. Det är det som är det roliga med den här serien. Vi försöker hitta element som redan finns och förstärka dem. Samtidigt gör våra ändringar, små som stora, att vi måste tänka till för att få ihop det hela i slutet. Det är svårt ibland – men är ofta det som får sagan att kännas modern när den är färdig.

Kommer det fler moderna sagor från er? Vilken klassiker står i så fall på tur?

Självklart! Det är otroligt stimulerande att djupdyka i våra gamla sagoskatter. Och utifrån dem skapa något nytt och modernt! En saga som vi tittar extra på, och som kan bli vårt nästa projekt är Snövit. Där finns det gott om både magiska element och dramatik att sätta tänderna i.

Sist skulle jag vilja be er om varsina boktips som passar nu i läslovstider.

Alexander: Jag rekommenderar Roald Dahls påhittiga berättelser. James och jättepersikan och Kalle och chokladfabriken är två fantastiska klassiker värda att dyka ner i enligt mig.

Sofia: Jag har tre barn i åldrarna 3 till 8 och vi läser väldigt mycket från OLIKA, kapitelböcker för de större och bilderböcker för den minsta. Just nu är serien "Hemliga bok för äventyrare" och "Varför gråter pappan?" hetast.

Sofia Jensfelt och Alexander Jansson

Författarna Sofia Jensfelt och Alexander Jansson


Om böckerna med moderna sagor

Först ut var Askungen som även i Sofias och Alexanders version drömmer om äventyr och glädje, bort från sin faster och kusiner som är hemska att bo med. Även här måste Askungen stanna hemma när alla andra går på bal som rikets Prinsessa bjudit in till... eller..?

Dagen efter balen talar alla om den dansande främligen och Prinsessan är så nyfiken att hon skickar ut sin specialstyrka för att hitta främlingen...

Andra klassikern var Rödluvan som vill hälsa på sin sjuka morfar. Rödluvan lovar sin pappa att inte lämna stigen utan gå raka vägen. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort. För det är fler som bor i skogen. Och Rödluvan möter någon som inte ätit på flera dagar…

Och snart kommer alltså Skönheten och Odjuret. Skönhetens ensamstående mamma åker iväg på jobbresa och då händer det grejer. Bland annat blir Skönheten upptäckt av Odjuret när hon råkar plocka en ros som tillhör honom...

Hitta alla sagorna på Adlibris

Askungen

Rödluvan

Skönheten o Odjuret

(kommer jan 2021)


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofem med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook