Barnsidan - Möt matinspiratören Charlotta Malhotra
Meny

Intervju > Möt matinspiratören Charlotta Malhotra

Möt matinspiratören Charlotta Malhotra

Publicerad: 2007-08-28
Fast i träsket där veckans middagar mest består av korv, köttbullar, pannkakor eller fiskpinnar? Möt en äkta kreatör och inspiratör med fokus på mat - för barn!

En kokbok speciellt anpassad för barn och deras föräldrar kan det vara nåt? Ja, tyckte Charlotta Malhotra och medförfattaren Jessica Staël von Holstein som tillsammans skapat den inspirerande och praktiska boken Mat för stora och små. Boken har fått ett varmt välkomnande vilket tyder på att efterfrågan varit stor från föräldrar och barn runt om i landet. Fyrabarnsmamman Charlotta delar gärna med sig av sina bästa tips och hur man hittar inspiration till matlagning som går hem i alla läger.

Grattis till succén med boken "Mat för stora och små"!
Tack! Det är jättekul att många tycker om boken.

Hur kommer det sig att man skriver en kokbok för barn?
Som mamma till fyra barn har jag haft samma problem som många andra barnfamiljer har. Maten ska vara klar på 20 minuter, helst innan Bolibompa. Den ska vara god, näringsriktig och passa små och stora smaklökar. Jag vill att Mat för stora och små ska hjälpa alla som behöver tips och inspiration för familjens mat.

Dina böcker inspirerar verkligen, vart får du själv inspiration från?
Jag hämtar inspiration från utländska tidningar och böcker. Jag umgås med många som är väldigt matintresserade och det är också en inspirationskälla.Att resa till olika länder med besök i mataffärer, restauranger och matmarknader är underbart men blir alltför sällan med fyra barn!

Vad har du för bakgrund? Hur blev du så intresserad av matlagning?
Jag har arbetat som skribent i hela mitt liv. Och jag har tyckt om mat hela mitt liv. Intresset för mat har nog med min mamma att göra. Hon lagar helt fantastisk mat och bakar som en gudinna.

I din författarpresentation står det att du jobbar som "matstylist" och "matredaktör". Det låter väldigt annorlunda och spännande, kan du inte berätta mer om vad det kan innebära?
Som matredaktör i tidningen Sköna hem skriver jag om nyheter på mathimlen. Det kan handla om nya produkter i kyldisken, i mitt tycke bästa receptet på körsbärsmarmelad eller om ett praktisk matredskap som man bara inte kan leva utan.

Jag gör även matreportage i många olika tidningar. Då skapar jag recept, skriver texten och stylar maten inför fotograferingen. Matstyling handlar om att spraya maten med lite olja så att det glänser fint, använda färska kryddor, matcha maten med porslinet. Ja, helt enkelt göra det så fïnt som möjligt så att det vattnas i munnen på läsaren. 

Din man är halvindier, ger det dig andra matinsikter än en "vanlig" svensk mamma?
Ja det tycker jag att det gör. Mina barn är uppväxta med kryddrik mat med tydlig inspiration från den den indiska maten. Ett exempel på det indiska arvet är att vi brukar ha kardemummakärnor och ärtor i riset. Supergott! Det är också gott (och typiskt indiskt) att ha lite salt och peppar, eller faktiskt också grillkrydda på äppelklyftorna. Det gillar barn och det blir inte starkt, bara lyfter äppelsmaken.

Har du några exempel på ingredienser som barn, kanske oväntat, gillar?
Currykryddor, kapris, paprika, sötsur sås, parmesan och oliver.

Finns det några enkla tips för att få matkinkiga barn att äta mer/bättre?
Låt barnen vara med och laga maten. Duka fint tillsammans. Lägg upp maten lite roligt på tallriken. Klipp upp ändarna på prinskorvarna så att de krullar upp sig. Ha alltid frukt hemma. Vi äter ofta frukt till efterrätt, på vardagarna. Klyfta ett äpple och sitt tillsammans en stund extra. 

Vad känner du inför den galopperande barnfetman och allt sockerberoende som det skrivs om så mycket just nu?
Det är vansinnigt med allt socker som lockar och pockar överallt. Det är vi som föräldrar som lägger grunden till våra barns matvaror. Läsk är en stor bov i dramat. Likaså fast food. Lördagsgodis ska ätas just på lördagen och inte fler dagar i veckan. Och allt stillasittande. Barn ska röra på sig och vara ute och leka. Jag tycker också att man kan få lära sig mer om kosthållning i skolan. Kanske borde vi införa hemkunskap tidigare. Och försöka laga nyttig mat hemma och strunta i färdiglagad mat eller halvfabrikat. Vi får inte glömma att barn gör som vi vuxna. 

Vad ger du för tips för trötta föräldrar som fastnat i korv / köttbulle / pannkaksträsket?
Gör en veckomatlista. Ta fram alla bra kokböcker och mattidningar du har och inspireras. Skriv upp måndag till fredag och handla därefter. Har du större barn så låt dem få vara med och bestämma.Och viktigast av allt, ha inte prestationsångest. I bland kan barnen faktiskt få gröt eller fil till middag och på köpet en pigg mamma/pappa.

Finns det någon kokbok eller mattidning som du själv gillar och använder mycket?
Min mest slitna bok är Bonniers stora kokbok… Laga Lätt är en bra mattidning med lätta (i dubbel bemärkelse) och snabba recept. Och för alla som undrar så använder jag både min Härliga helger och Mat för stora och små ofta. Jag låter barnen välja recept och så skriver vi i den på raden: Familjens betyg. Lätt att komma ihåg om det var en hit eller inte.

Vad har du nu för planer? Blir det nån mer kokbok?
Jag håller på med min tredje kokbok som handlar om livets goda. Efterrätter. Den kommer ut på Forum förlag under 2008. Jag skriver även ungdomsböcker för barn mellan 912. Det är en serie om en tjej som är som tjejer är mest. Äventyr, kärlek, sorg och tankar. 

Stort tack Charlotta och lycka till med ditt fortsatta författande!


 

 

Författarparet Charlotta Malhotra och Jessica Staël von Holstein har hittills gett ut två böcker på Forum Förlag.

Mat för stora och små
140 nyttiga, roliga och billiga recept för barnfamiljen, till både vardag och fest!
Sid: 124
Ca-pris: 318:-
köp på adlibris.se
 Härliga helger
Mat och inspiration för årets alla stora helger.
Sid: 144
Ca-pris: 318:-
köp på adlibris.se

Nu har Du har chansen att vinna ett ex av "Mat för stora och små"!

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook