Barnsidan - Apptestaren Daniel
Meny

Intervju > Apptestaren Daniel

Apptestaren Daniel

Publicerad: 2012-06-14
Daniel testar appar för barn och vill göra appvärlden lite bättre och lite barnvänligare.

Hej Daniel, berätta lite mer om dig själv och din sajt pappasappar.se

Hej! Jag heter Daniel Wieselberg och är 36 år, gift och har tre barn. Min dotter är knappt 5 år och mina söner är 2,5 och 6 månader. Till vardags driver jag företaget Triple Beta tillsammans med min kollega Folke. Vi arbetar som konsulter och bygger dessutom olika webbtjänster.

PappasAppar är en blogg där jag på fritiden recenserar appar som riktar sig till barn. Det är främst appar för iPhone och iPad men även några för Android. Jag började skriva i juli 2011 och bloggen är nu ungefär ett år gammal. Responsen har varit väldigt bra och det är omkring 45 000 besök varje månad. Att bloggen är stor märkte jag när jag själv för några månader sedan blev tipsad om den av en bekant som inte visste att det var jag som skrev recensionerna :-D

Jag tror att PappasAppar inte är en vanlig recensionsblogg. Jag skriver nämligen endast om appar som jag kan rekommendera. Det innebär att jag dagligen testar och läser om väldigt många appar för att kunna välja ut de allra bästa. Något annat som skiljer min blogg från andra är att jag har en policy att inte skriva om appar som har reklam eller försöker få barn att köpa ytterligare saker. Min policy i kombination med att jag har så många läsare gör att jag lättare kan övertyga utvecklare att förändra sina appar så att de blir mer barnvänliga.

Varför behövs en sajt med tester av olika appar?

Alla som varit inne i App Store vet att det är riktigt svårt att hitta bra appar där. Som förälder blir jag minst sagt förvirrad av alla appar som är gratis men ändå kostar pengar, av appar som beskrivs med svensk text men i praktiken är på engelska, av recensioner skrivna av människor som verkar få betalt för att ge högsta betyg. De genres som finns är inte anpassade för appar för barn.

På min blogg berättar jag om de appar som jag testat som jag tycker är barnvänliga och passar svenska barn. Vad som är bra är givetvis subjektivt men det verkar som om många av mina apptips går hem hos andra föräldrar. Jag kategoriserar också apparna efter betyg, ålder och inriktning. Det gör att det blir lite lättare att hitta rätt.

Vad har du själv för bakgrund, varför är du så intresserad av appar för barn?

Min far är inköpare av barnprogram till SVT. Nu verkar det inte bättre än att jag delar min fars intresse. Han letar efter de bästa barnprogrammen till TV och jag efter de bästa barn-apparna :-)

Jag skaffade mig en iPhone redan 2007, samma år som min dotter föddes. När App Store lanserades 2008 tyckte hon att det var roligt att titta på bilder i iPhone och kunde till och med bläddra bland dem helt själv. Jag började redan då att leta efter appar som passar för de yngsta barnen, och på den vägen är det.

När jag läste Data- och systemvetenskap på Universitetet i Stockholm läste jag två kurser som handlade om människa datorinteraktion. Dessa två kurser är nog egentligen den enda formella utbildningen jag har bakom mig när jag bedömmer appar. I övrigt går jag på erfarenhet och sunt förnuft. Men det kommer man långt med också :-)

Vad gör en bra app tycker du? Finns det några bitar som *måste* vara med eller absolut inte får vara med?

Jag tycker att en bra app skall vara rolig och att det skall finnas ett tänk bakom. Det är sällan att jag rekommenderar rena tidsfördrivsappar, även om det händer då och då. Jag gillar appar som är lite annorlunda där barn får en utmaning. Det får gärna finnas någonting som gör att appen får lång hållbarhet, exempelvis fyverkerier eller någon annan belöning. Eftersom jag ofta skriver om appar som riktar sig till de yngsta barnen, 0 - 7 år, är det också viktigt att man inte skall behöva läsa instruktioner för att kunna förstå hur man skall göra.

99% av alla appar för barn har mer eller mindre tillgängliga externa länkar. Ett feltryck gör att appen avslutas och barnen hamnar någon annanstans. Inte så barnvänligt. Många utvecklare, särskilt utomlands, gör appar med inbyggda butiker (in-app purchase). Detta tycker jag är ok om appen är gjord så att barnen inte kan se och nå dessa funktioner. Men tyvärr är det så att de allra flesta av dessa appar är gjorda just för att få barnen att vilja köpa extra innehåll. Nu har svenska företag också kommit på att det här är ett fiffigt sätt att tjäna pengar. Men jag tycker att upplägget stinker och rekommenderar överhuvudtaget inte denna typ av appar. Faktum är att jag nyligen anmält ett svenskt företag till Konsumentverket eftersom jag tycker att deras app innehåller reklam som riktar sig till barn. Och att det finns risk att barn handlar av misstag.

Det finns dock företag som gör appar som är 100% barnvänliga. Inga externa länkar, ingen in-app purchase, ingen reklam m.m. För mig som förälder är det ett väldigt starkt köpargument och jag hoppas att fler utvecklare börjar tänka i dessa banor.

Vilka är de bästa apparna just nu?

Populärt hemma hos oss just nu är exempelvis Pettsons Uppfinningar, Toca Train, Windosill, My PlayHome,  Roxie’s a-MAZE-ing Vacation Adventure och The Tiny Bang Story.

Finns det nån eller några appar som verkligen sticker ut och gör nåt som ingen annan gör?

De flesta appar som jag skriver om är speciella på något sätt tycker jag. Det ligger lite i appens natur att ingen är lik den andra. Men det finns faktiskt några appar som utmärker sig extra mycket och det är de som är skapade för barn med särskilda behov. Det finns exempelvis appar som möjliggör kommunikation för barn som aldrig tidigare har lyckats göra sig förstådda. Det är fantastiskt med appar som har potential att förändra barns liv till det bättre.

Hur tidigt kan barn börja med appar, anser du?

1 - 1,5 år är en lagom ålder tycker jag. Men det är givetvis beroende på app, situation, behov och barn.

Jag har full respekt för föräldrar som vill vänta med att visa saker på skärm för sina barn. Det finns dock inte någonting som talar för att det är skadligt, snarare tvärtom. Av den anledningen använder numera många förskolor i Sverige iPad i sin verksamhet. Inte som tidsfördriv utan som ett pedagogiskt komplement till andra aktiviteter.

En del föräldrar säger att de aldrig skulle låta sina barn sitta framför en iPad. Men ofta har dessa föräldrar aldrig provat någon av de appar som jag rekommenderar. De flesta föräldrar låter dessutom sina barn titta på TV. Inget ont om TV, men det är ett medium där man endast är en passiv åskådare och där programmen är anpassade för 3-åringar och äldre.

Givetvis tycker jag att det är viktigt att mina barn skall röra på sig, läsa böcker, leka och och rita även med papper och penna. För mig är iPaden en av många saker jag kan göra tillsammans med mina barn.

Bör man begränsa barns appande?

Ja det tycker jag. iPaden är som sagt en av många saker man kan göra tillsammans med sina barn. Variation är bra. Med detta sagt tror jag faktiskt inte att det finns så många föräldrar som ger sitt/sina barn fri tillgång om det inte finns särskilda omständligheter.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femton med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook