Barnsidan - 40-årskrisen ledde Sanna till Mästertjuvarna
Meny

Intervju > 40-årskrisen ledde Sanna till Mästertjuvarna

40-årskrisen ledde Sanna till Mästertjuvarna

Publicerad: 2021-10-05
Här intervjuas Sanna Norlin som är författare till Mästertjuvarna: Den första stölden och uppföljaren Mästertjuvarna: Det falska slottet.

Hej, vad kul att få intervjua dig! Du kan väl börja med att berätta lite om dig själv, din bakgrund och om hur du blev författare.

– Mitt vanliga jobb är som tidningsformgivare, men jag är från början journalist. Jag hade en extremt kort 40-årskris, den varade faktiskt bara någon timme, för fyra år sedan där jag funderade över vad jag egentligen ville göra med mitt liv. Och jag insåg att jag saknade att skriva. Men istället för att gå tillbaka och jobba som reporter kändes det mer spännande att testa att skriva skönlitterärt. Jag såg det mer som en slags skrivövning, utan mål att det skulle bli en bok, men så jobbade jag på med texten under ett och ett halvt år och hade så oerhört roligt – och sedan var boken plötsligt färdig.

Jag skickade in manuset till flera förlag, det är ju så man måste göra om man vill försöka bli utgiven, och blev jätteglad när Lind&Co frågade om de fick ge ut boken. Som nybörjare i den här branschen känns det extra bra med ett förlag som är superproffsiga men också väldigt ödmjuka och omhändertagande.

Jag har förstått att Vega och Dante är lite ovanliga karaktärer i den här genren av spännande berättelser, utveckla gärna lite kring det och hur du tänkte när du skapade karaktärerna.

– Det ovanliga med Dante och Vega är att de är tjuvar. Just nu finns det massor av litteratur för unga läsare där huvudpersonerna ska lösa olika mysterier och brott. Men jag tycker att det är mycket mer spännande att forska i den andra sidan: vad händer om huvudpersonen är en tjuv istället för barndetektiv?

Och hur gör jag som författare så att läsaren tycker om mina huvudpersoner, även om de faktiskt gör saker man inte får och är helt fel? Nu är Dante och Vega visserligen hederstjuvar, de stjäl aldrig något för egen vinning, men de plågas ändå själva över att de hela tiden ligger på den moraliska gränsen mellan rätt och fel. Jag tror och hoppas att det gör Vega och Dante till levande karaktärer och att det får dem att varken bli stereotypa eller tillrättalagda.

Böckerna i serien Mästertjuvarna riktar sig till barn i mellanstadieåldern. Vilka ingredienser i en bok tror du är viktiga för att lyckas i den åldersgruppen?

– Mellanstadiet är en fantastisk ålder att skriva för, eftersom det är då läsningen ofta kommer igång på riktigt. Alltså när intresset för läsning kommer inifrån, och inte längre är en påtvingad skoluppgift. Att får vara en del i den nyupptäckta läsglädjen är superroligt. För att lyckas i den målgruppen tror jag att boken behöver hålla ganska hög fart, både språkligt och i handlingen.

Det är inte en slump att böcker för just den här målgruppen ofta är ofantligt spännande. Spänning skapar ett bra driv framåt och känslan av att man bara måste få veta vad som ska hända kan få vem som helst att läsa några sidor till.

Sedan är det viktigt med igenkänning. Både karaktärerna och det som de upplever (eller känner!) måste finnas förankrat hos målgruppen. Barn vill väldigt gärna läsa om andra barn, och då gärna sådana som är ett par år äldre.

Hur många böcker tror du att det blir i serien?

– Jag hoppas förstås att det kan bli många fler – och att läsarna vill fortsätta att följa Vega och Dante. Det finns många fler roliga kupper och inbrott som jag skulle vilja se dem klura ut och genomföra!

Har du planer på andra böcker eller serier för andra åldersgrupper?

– Ja, jag har massor av idéer för både den här målgruppen, 9–12 år, och för lite äldre läsare som har börjat på högstadiet. Nu när jag har börjat skriva böcker, och har så otroligt roligt, vill jag verkligen inte sluta!

Så roligt att höra om din entusiasm för böckerna! Jag önskar dig all lycka till med både framtida Mästertjuvarna-böcker och andra bokprojekt!

Mästertjuvarna - bokserie för barn mellan 9 och 12 år

Hittills har det kommit två böcker i serien om Mästertjuvarna av Sanna Norlin; Den första stölden och Det falska slottet. Klicka på bilderna för att läsa mer om och köpa böckerna på adlibris.se.

Omslaget till boken Mästertjuvarna: Den första stölden

Omslag till boken Mästertjuvarna: Det falska slottet


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook