Barnsidan - Svårt att bli gravid - så hjälper man naturen på traven
Meny

Graviditet > Svårt att bli gravid - så hjälper man naturen på traven

Svårt att bli gravid - så hjälper man naturen på traven

Publicerad: 2002-08-18
Läs om orsaker till ofrivillig barnlöshet och hur en provrörsbefruktning kan gå till.

När man väl har bestämt sig så får det gärna hända med en gång. Men det är få förunnat. 80% blir gravida inom ett år, ytterligare några det närmaste året. Men kvar efter två år finns ca 10%, dessa klassas som infertila eller ofrivilligt barnlösa. Och de blir fler för varje år!

Det finns olika teorier om varför fertiliteten minskar, det handlar främst om att vi blir allt äldre när vi vill ha barn. Med kvinnans ålder minskar äggproduktionen och äggen blir av sämre kvalitet. En annan viktig teori är att miljögifter kan påverka spermans kvalitet och på fertilitetsklinikerna ser man idag alltfler män med för få och/eller missbildade spermier. Kanske är det en kombination. Ju äldre man blir desto mer miljögifter, och fler för fertiliteten nedsänkande infektioner (t.ex klamydia) har man utsatts för! Det har visat sig att allt fler män har problem och att det skulle bero på att deras könsorgan ligger utan på kroppen och därmed är känsligare för miljöpåverkan.
Reportaget behandlar i huvudsak IVF/ICSI som i gemene mans mun kallas för provrörsbefruktning. Innan vi kommer så långt beskrivs några av de vanligaste anledningarna till barnlöshet.

Svårt att bli gravid

Ägg som håller på att befruktasChansen att bli gravid vid en "vanlig" ägglossning är 20-25%. Det är mycket som ska klaffa, inte bara tajmingen för själva samlaget. Tajmingen är förstås viktig, ägget lever mellan 12 och 24 timmar och spermierna kan i vissa fall leva upp till 5 dygn, men 2-3 dygn anses som "normalt". Livmodern måste ha rätt tjocklek på slemhinnan för att befruktade ägg ska fästa, och mycket ärrbildningar och andra deformationer kan göra fästandet svårt för ett ägg. Äggledarna måste i sin tur ha rätt hormonpåverkan för att vara en bra första miljö för äggen, och de måste röra sig "rätt" och inte vara igentäppta.

Vidare måste slemmet som finns i livmodertappen vara gynnsamt, både av rätt konsistens och inte vara fientligt emot mannens spermier. Detta är bara några av de tusentals faktorer som måste stämma för att livets underverk ska komma till stånd, och börjar man fundera så inser man faktiskt att det ÄR ett underverk varje gång en kvinna blir gravid.

Orsaker till barnlöshet är exempelvis:

PCO vilket medför att kvinnan inte ägglossar som hon ska. Många fina äggblåsor bildas, men "kläcks" aldrig och äggresterna ligger i äggledarna som pärlband. Dessa pärlband är typiska för PCO och något man letar efter, t.ex med hjälp av ultraljud, om man misstänker PCO. PCO behandlas i första hand med ägglossningsstimulerande hormon, t.ex Pergotime. Stor övervikt tros påverka graden av PCO varför många PCO-kvinnor med övervikt rekommenderas att gå ned i vikt.
Endometrios, vilket innebär att det växer (ofarliga, men ofta mycket smärtsamma) chokladfärgade (=blodfyllda) cystor på, i och runt livmodern, ofta även i mag/tarmsystemet. Endometrios är en helt ofarlig sjukdom som många kvinnor har, det upptäcks oftast via lapraskopi (titthålsoperation). Kvinnor med endometrios har ofta smärtsamma och kraftiga mensblödningar. Barnlöshet orsakad av endo behandlas oftast med IVF. Graviditeten i sig är ett bra botemedel, så många endo-kvinnor som fått barn har inga svårigheter att få barn sedan.
Hormonrubbningar vilket medför utebliven eller oregelbunden ägglossning. Hormonrubbnigar kan orsakas av struma, extrem stress, ätstörningar mm.
Missformade/igenvuxna äggledare Infektioner som t.ex klamydia kan ligga oupptäckta och orsaka stora skador på kvinnans äggledare. Upptäcks ofta med HSG-röntgen eller lapraskopi.
Få eller missbildade spermier Spermiernas kvalitet och mängd kan man oftast inte göra så mycket åt, men ibland förekommer infektioner även hos männen, oftast från prostatatrakten. Bakterierna som då finns i sperman kan försämra oddsen för en befruktning, och enligt vissa läkare öka risken för missfall. En sådan infektion upptäcks genom ett spermaprov och behandlas med antibiotika. Har mannen få spermier kan en vanlig IVF vara svaret, är spermierna missbildade (t.ex saknar svans och därmed simförmåga) måste man använda ICSI-metoden.

Provrörsbefrukning - så går det till

IVF står för In Vitro Fertilisering (In Vitro = i glas). ICSI är en IVF där en spermie plockas ut för att injiceras in i ägget, denna metod används i huvudsak om mannens spermier är av så dålig kvalitet att de inte kan simma själva och befrukta ägget. Denna metod kan också, lite slarvigt, kallas mikroinjektion.
Vid en IVF ökar chansen att blir gravid till 20-50% beroende på ålder och det problem som ligger bakom. Det varierar dessutom mellan olika kliniker. I Pernillas fall varnade läkaren t.o.m för vissa kliniker. Klinikerna beräknar antalet lyckade försök på olika sätt. Man ska kontrollera hur många födslar försöken slutar i. Antalet befruktade ägg eller inplanterade är ganska ointressant om det inte slutar med en "riktig" graviditet. I de flesta fall stöts ägget ut även om det är befruktat. Klinikerna har/bör ha papper på hur bra de lyckas.

1. Första momentet är nedreglering. Det innebär att kvinnans egen hormonproduktion hämmas. Äggstockarna sätts tillfälligt i vilofas mha läkemedel, oftast i form av en nässpray, så att ingen spontan ägglossning kan ske. Syftet med nedregleringen är att kvinnans egna hormoner inte ska påverka behandlingen.

2. När äggstockarna bedöms vara i vilofas påbörjas andra momentet i IVF-behandligen - hormonstimuleringen. Syftet med denna är att genom ett läkemedel stimulera kvinnans äggstockar att bilda äggblåsor. Under hormonstimuleringen fortsätter kvinnan parallellt med nässprayen så att man får kontroll över hormonökningen. Hormonstimuleringen sker med hjälp av dagliga injektioner som kvinnan eller mannen själv kan ge. När äggblåsorna uppnått tillräcklig storlek är det dags att bestämma tid för nästa steg - äggplockningen.

3. Vid en bestämd tidpunkt före planerad äggplockning ges en injektion av ett läkemedel som förbereder den slutliga äggmognaden.

Spermieprov4. Den dag äggen skall plockas ut kommer man till kliniken på morgonen. Mannen lämnar samma dag ett spermaprov om han inte har med sig ett. Vid äggplockningen får kvinnan avslappnande och smärtstillande medel. Äggblåsorna innehåller vätska och kan därför ses med ultraljud.

Genom hormonstimulering har äggstockarna även förstorats vilket gör att de lätt kan nås från slidan. Äggstockarna lokaliseras med av en ultraljudsstav där själva äggplockningsnålen är fastsatt. Läkaren för in nålen i äggblåsorna och suger ut äggen. Äggen läggs i ett kärl med näringslösning och sätts i ett värmeskåp. Allt för att likna miljön i äggledaren.

5. De spermier som mannen lämnat prepareras ("tvättas") så att man får fram de mest befruktningsdugliga spermierna. Är spermiekvaliteten normal läggs ägg och spermier tillsammans i ett litet kärl med näringslösning så att spermierna på egen hand kan befrukta äggen. Om spermiekvaliteten är nedsatt görs en mikroinjektion. Metoden innebär att en spermie sugs upp i en mycket tunn glaspipett med vilken spermien förs in i ägget.

Spermier i gruppEfter ungefär ett dygn i värmeskåpet kan man konstatera om befruktning skett, därefter börjar äggen dela sig. Äggen finns i värmeskåpet ungefär lika länge som det tar för ett befruktat ägg att förflytta sig genom äggledaren till livmodern.

6. Ett befruktat och delat ägg kallas för embryo. De embryon som bedöms ha störst möjlighet att ge upphov till en graviditet väljs ut för att föras in i livmodern. Återinförandet sker vanligen två till fem dagar efter äggplockningen. Själva återinförandet sker genom att en tunn plastkateter förs in i livmodern via den naturliga öppningen som finns i livmodern. De embryon som valts ut förs försiktigt in tillsammans med en liten mängd vätska.

Framtidens melodi?7. Nu är det bara väntan kvar. Ungefär två veckor efter återinförandet görs ett graviditetstest och är det positivt räknas graviditeten som en normal sådan.

Länk till villhabarn.com


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Ensamseglare (2018-06-28 14:51)
Betyg: 4
Jag och min sambo är i 35 års åldern och insett att vi inte kan få barn. Provrörsbefruktning har vi inte råd med. Det är en sorg i hjärtat men man får bara acceptera situationen och försöka hitta andra guldkorn i livet. Kanske är det positivt ur barnets synvinkel som slipper uppleva den något tvivelaktiga framtid som väntar.
Tina B (2018-03-28 23:19)
Betyg: 5
Vi fick genomgå fyra IVF och har idag tre underbara barn. Tack!
Svaret på utredningen = Oförklarligt barnlösa... Fullt friska och fungerande både jag och min man!?
Sara (2016-12-20 22:38)
Betyg: 5
Det vad bra info. För att jag har tid hos fertilitet mottagningen och får hjälp, har försökt i två år utan resultat. Har någon fått hjälp med ivf och lyckats ?
Patricia (2016-07-24 13:22)
Betyg: 3
Hej!
Har en fråga.
Min man tog vitaminer när han var 14 då han bara tränade. Men de hade gått ut på datumet och han o hans kompis, kompisens pappa hade gått till läkaren då min mans kompis hade råkat slå sig mellan bena och läkarna var tvungen att kolla på sperman osv då min man lämnade med sin bara för att hans kompis gjorde det.
Sen när resultaten kom så var allt okej med hans kompis men inte med min man..
Så läkaren frågade vad han hade tagit osv då man säger att han tog vitamenar när han tränar.
Läkaren sa att han har bakterier i sperman o de kommer ta up till kanske 5år/10år..
De inte säkert alls när de blir rent..
Har vart gift men min man nu i 1 och ett halft år men fick reda på detta för ett år den.

Och jag som älskar värkligen barn och skulle ge allt för att han ska vara pappa till mina barn. Han är en så underbar människa. Fyfan va jag älskar honom..
Men blir lite osäker va ska jag göra???
Har så svårt och ha tålamod, vi är ju bara 20 år gamla bodde jag o han.

ÅÅÅHHH !!! :(
Anne-Li Lindström (2016-06-15 20:08)
Betyg: 4
En fråga: om man vill bli gravid och är 52 år, hur gör jag då?
Längtar såå efter barn. Kan man använda hormonstimulering?
Anne-Li Lindström (2016-06-15 20:08)
Betyg: 4
En fråga: om man vill bli gravid och är 52 år, hur gör jag då?
Längtar såå efter barn. Kan man använda hormonstimulering?
Sofie Ek (2016-05-12 23:02)
Betyg: 5
Mycket bra och enkel sammanfattning! Vi försökte bli gravida aktivt från 2011 och fick barn först 2015 efter lång fertilitetsutredning, ett utomkveds när ena äggledaren opererades bort och därefter 2 kurer Letrozole. Jag är så otroligt tacksam för att vi äntligen fick ett barn och ibland känns det så overkligt att jag kan bli rädd för att vakna och upptäcka att det bara är en dröm alltihop. Nu är jag 33 och vill ha syskon. Hopplöst högt tryck på fertilitetskliniken så jag är osäker på hur mycket hjälp vi ska hinna få men vi ska försöka igen.
pachanee singsathit (2014-04-26 05:34)
Betyg: 5
Det är bra för kvinnor svårt att har gravid..
sissi (2013-11-27 02:35)
Betyg: 3
hej,
jag undrar vrf, jag är inte gravid. som att jag har glömt ta typ 7 gånger dagenefter. vad är det för fel på mig. jag äter inte nå sallad. klarar inte av att äta fisk. du kan tipsa mig vad man skulle kunna ät att få barn lättare. jag är så nyfiken. men jag vill veta i förtid :) allafall har haft på kondom efter som jag minns inte så bra med dagen efter. och gravid sticka jag har testa uvi 65st all je negativt :)
Mia-ly (2013-09-03 16:35)
Betyg: 4
Nu kan ni lägga till pisci oxå som teknikutveckling!
nyfiken (2012-07-17 15:09)
Jag vill gärna veta lite mer om Missformade/igenvuxna äggledare, och om/när infektionen är borta, kan man bli med barn då eller är det kört för resten av livet?
Susanne Hansson (2012-04-01 13:57)
Betyg: 2
Jag vill så gärna bli med barn fast jag har det väldigt svårt att bli det
Sur (2011-05-28 19:31)
Betyg: 1
Stycket om endometrios är helt felaktigt.

Endometrios botas INTE av en graviditet. Det kan bli bättre, men det kan också bli sämre. Det är en vanlig myt, men den är helt fel.

Det är heller inte en "ofarlig" sjukdom - man dör inte av den, men de flesta har besvär hela (fertila) livet.
j (2011-03-12 11:39)
Betyg: 5
jag har pco och har försökt få barn i många år , men har ej lyckats och jag vill verkligen ha barn !
Nasse (2010-06-19 07:48)
Betyg: 5
Skönt att veta! Har precis haft oskyddad sex med en tjej som jag bara träffat 2 gånger. Mycket dumt!
Orolig att hon ska använda mig som spermadonator. Såg på Försäkringskassans hemsida om underhållskostnader. Det var definitivt sista gången jag kör utan skydd!

PS! Min f.d. fru har PCO. Vi lyckades ändå få 2 underbara barn.
INGELA (2010-05-12 20:08)
Jag varhos läkaren idag för äggplpockning .Det var 2 äggblåsor på 20mm men läkaren sa att de hittade inga ägg.HUR KAN DET SKE.Jah är 42 år och vet inte ska försöka igen eller ej
Daniel (2010-03-27 23:19)
Betyg: 5
Tack. Sitter här och är jätteorolig för att min flickvän ska vara gravid, trots att jag inte kommit in i henne och att hon tog akut p-piller inom 12 timmar. Nu vet jag att chansen är så gott som noll att hon är det. Finns inget värre än att oroa sig för saker helt i onödan...
Barnsidan (2009-02-14 21:37)
Man hjälper väl naturen på traven när man gör provrörsbefruktning eller insemination? Eller hur tänker du Mårten?
Mårten (2009-02-14 14:57)
Betyg: 3
Bra artikel om ofrivillig barnlöshet, men din rubrik är tyvärr missvisande - du skriver inget om hur du hjälper naturen på traven.. Tack ändå!
(2008-12-16 10:41)
Betyg: 5
Mycket bra sida =)
Anna (2008-11-26 13:58)
Betyg: 5
Mycket fin sida=)
safia (2008-11-08 11:12)
född 1975 bor stockh med man ett barn. En son är 6 år och jag vill en tiil barn men jag svart att få barn och jag träffat olika läkare ingen hjälper mig
ulrika thoresson (2008-10-16 08:33)
Betyg: 5
vilken bra sída tack
ulrika thoresson (2008-10-16 08:32)
Betyg: 5
vilken bra sída tack
Veronika Peterson (2004-10-12 22:48)
Tack för en bra och informativ artikel. Jag fick många svar!
Du är duktig på att skriva, Mia.
Barnsidan (2004-05-22 18:09)
Bea! Jag minns ärligt talat inte var jag hittade bilden... Men det är från någon av "gratisbildbyråerna" på nätet, så någon fotograf har jag inte noterat.
b-boom (2004-05-21 00:17)
Betyg: 4
Bra beskrivet. Det enda jag saknar är egentligen den känslomässiga biten, för det är den som gör mest ont i det hela.

Tyvärr så är det så i livet också. Bara kroppen behandlas, inte själen.
Béatrice Karjalainen (2004-05-20 11:39)
Ingen kommentar till själva aartikeln just nu för den har jag inte hunnit läsa men jag måste bara säga att bilden som är förstasidan som introduktion till denna artikel är bland det sötaste jag sett. Nyfiken på vem som tagit kortet :-)
Carina Olsson (2003-04-06 19:15)
Betyg: 4
Se även:
Philip - ett modernt mirakel
Efterlängtad som få

Ännu mer i 'Graviditet'
» Att bli mamma som äldre eller som ensamstående förenat med risker
» Låg risk för nyfödda att smittas om mamman har covid-19
» Forskning visar att övervikt påverkar miljön i livmodern
» Brist på sköldkörtelhormon kan förklara ofrivillig barnlöshet och missfall
» Gravid eller just fött barn? Hjälp till att förbättra vården
» Foglossning - ofarligt och övergående
» Coronavirus och graviditet
» Blodbrist under graviditeten
» Ny app om graviditet lanserad - använder data från över 1 miljon graviditeter
» För tidigt födda har större risk för KOL
» Var tionde gravid upplever psykisk ohälsa
» Gravida med typ 1-diabetes och högt blodsocker har ökad risk att föda för tidigt
» Näringsbrist hos gravida hotar både kvinnans och barnets hälsa
» Socialstyrelsen har utrett riskerna för dödfödsel
» Alkoholmissbruk ökar risken för våld mot gravida
» Viktigt med uppföljning efter graviditetsdiabetes
» Barns språkutveckling kan kopplas till mammans exponering av ftalater under tidig graviditet
» Många med reumatisk sjukdom vågar inte bli gravida
» Ny vårdform för graviditet och förlossning testas i Stockholm
» Diet och livsstilsråd hjälper gravida behålla vikten


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook