Barnsidan - Vad är normalt?
Meny

Vad är normalt?

Publicerad: 2012-01-04
Att barn är olika vet vi, och barn utvecklas i sin egen takt. Ändå jämför vi våra barn med andra barn - på gott och ont. Här kommer en kort summering av vad som är normal utveckling för olika åldrar.

Barn är olika - det mesta är normalt!

Att barn är olika vet vi, och vi vet också att barn utvecklas i sin egen takt. Men hur det än är så är det roligt och intressant att jämföra sitt barn med andras. Inte för att det nödvändigtvis är någon slags tävlan, utan jag tror att jämförelserna snarare kan vara ett sätt att lära känna ett barn. Att jämföra barn kan också kännas tryggt för i igenkännande kan man få bekräftat att ens barn är helt normalt. Så här följer en redogörelse på vad som är normal utveckling för olika åldrar.

Prematura barn
Barn som är födda för tidigt är oftast senare i utvecklingen. I början är det lätt att förstå eftersom barnet ju faktiskt inte är 6 månader när det har gått 6 månader sedan det föddes. Men ju äldre barnet blir desto svårare är det att hålla prematuren i minnet och föräldrar börjar omedvetet jämföra sitt prematurbarn med barn som fötts i normal tid. Forskning visar att för tidigt födda barn kan uppvisa skillnader i utveckling ända upp till skolåldern.

Klicka vidare för att läsa mer:
Första året
1-2 år
2-4 år

Källa: Åldrar och Utveckling - Viveka Ljungström


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
(2017-09-01 18:48)
Deg här att man hela tiden ska jämföra. Och om inte ett barn tex fungerar precis så ja då skulle de va fel. Jag tycker barn ska få vara barn och är de nått anmärkningsvärt fel så har vi ju BVC mm som sköter den biten. Men de där att hela tiden jämföra är bara så irriterande. Låt barn få vara barn!
(2017-09-01 18:46)
Jag tycker inte om att i regel jämföra barn. Då jag blivit så regler kränkt av sådant. Så för min del finns inget bra i de i huvudtaget. Sen om människor väljer göra de så är de ju upp till var o en men jag finner inget kul idé.
Marita Jakobsson (2004-06-26 15:26)
Betyg: 5
Mycket bra och informatitv sida läs den noga:-)...


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook